Gulács község képviselő testületének 11/2016 (V.10..) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2016. 05. 10


Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2016 (V.10.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről


Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontja, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Gulács község közigazgatási területéhez tartozó, az ingatlan-nyilvántartás szerint valamely mezőgazdasági művelési ágba sorolt külterületi ingatlanra terjed ki, függetlenül attól, hogy azt művelés alatt tartják-e, vagy sem.


2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed az 1. §-ban meghatározott ingatlan használójára, ennek hiányában tulajdonosára (a továbbiakban: földhasználó).


2. A mezei őrszolgálat


3. § (1) Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat) Gulács község közigazgatási területén található, az 1. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlanok őrzése és védelme érdekében mezei őrszolgálatot működtet.

(2) A mezei őrszolgálatot a mezőőr látja el.

(3) A mezőőrrel kapcsolatos munkáltatói jogokat polgármester gyakorolja.


3. A mezőőri járulék


4. § (1) Az önkormányzat mezőőri járulék megfizetését rendeli el.

(2) A mezőőri járulékot a földhasználó köteles megfizetni.


5. § (1) A mezőőri járulék mértéke évente, minden  megkezdett  hektár után, 150,- Ft/ha.

(2) A mezőőri járulékot földhasználóként, összevontan kell megállapítani.

(3) Ha az ingatlannak több használója van, a használati arány szerint kell a mezőőri járulékot megfizetni, vagy az ingatlan használói - írásba foglalt megállapodásban - kijelölhetik a járulékfizetés alanyát.


6. § (1) A mezőőri járulék a földhasználó bevallása alapján kerül megállapításra. A bevallás elmulasztása esetén a földhasználó személyét az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kell megállapítani.

(2) A járulékfizetési kötelezettség a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik, és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszűnik.

(3) A földhasználó minden évi január 31-ig köteles bevallani az általa használt, illetve tulajdonában lévő ingatlanra vonatkozó adatokat, az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, vagy a területalapú támogatás  hitelesített másolatával.

(4) Ha a bevalláshoz képest a használati vagy tulajdonviszonyokban változás történt, újabb bevallást kell tenni, a változást követő 15 napon belül a 2. melléklet szerinti nyomtatványon.


7. § A megállapított mezőőri járulék összegét a Képviselő-testület csökkentheti, vagy elengedheti, ha a területet ár-, vagy belvíz sújtotta, vagy a termés részben vagy egészben megsemmisült.


8. § Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és az önkormányzat.



4. Záró rendelkezések



9. § Ez a rendelet 2017. január 1. napján   lép hatályba.





Ujvári Judit                                                                       Vassné Szűcs Róza

polgármester

                                       jegyző















Mellékletek