Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és intézményei 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 27- 2017. 05. 31

Márokpapi Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdése alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában, az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

1.         A rendelet hatálya



1. § A rendelet hatálya kiterjed Márokpapi Község Képviselő-testületre, annak bizottságára, és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre. (intézményekre)


2. Az önkormányzat költségvetési intézményei


2.§ (1) Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal.


3. Az önkormányzat és költségvetési intézményeinek 2015. évi költségvetés bevételei és kiadásai


3.§ Márokpapi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) összesített  2015. évi költségvetését :


a) bevételi főösszegét 123.866 ezer forintban,

b) kiadási főösszegét 123.866 ezer forintban,

állapítja meg.


4.§ A Képviselő-testület az önkormányzat bevételeit forrásonként 2015. és a következő három év vonatkozásában az 1. számú melléklet szerinti részletezettségben állapítja meg.


5.§ A Képviselő-testület az önkormányzat kiadásait 2015. és a következő három év vonatkozásában a 2. melléklet szerinti részletezettségben állapítja meg.


6.§  A Képviselő-testület az önkormányzat működési, fenntartási bevételeit kiemelt előirányzatonként részletezve a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.


7.§ A Képviselő-testület az önkormányzat működési, fenntartási kiadásait kiemelt előirányzatonként részletezve a 4. számú melléklet szerint hagyja jóvá.


8.§ A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetését feladatonként, ezen belül

a) az általános és

b) céltartalékot a 6. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.


9.§ A Képviselő-testület az éves létszám-előirányzatot költségvetési szervenként, beleértve a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal Márokpapi Kirendeltségén dolgozó köztisztviselők létszámát is - elkülönítve a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzatát a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.


10.§ A Képviselő-testület a működési és a felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.


11.§  A Képviselő-testület az önkormányzat összevont pénzügyi mérlegét a 10. melléklet tartalmazza.


4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


12. § Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


13. § A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 20 %-át.


14. § A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról minden hónap 5-ig adatot szolgáltatni – nemleges adat esetén is – az önkormányzat jegyzője részére, az előző hónap 25.i állapotnak megfelelően.

5. Az előirányzat módosítása


15. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönthet.


(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról a Képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.


(3)  A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.


(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.


(5) A képviselő-testület negyedévenként (az első negyedév kivételével), de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosíthatja a költségvetési rendeletét.


(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. A gazdálkodás szabályai

      

16. §  (1)  A költségvetési szerv a rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a polgármester előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2) Az önkormányzat alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben önállóan rendelkezik. Kivéve, ha a munkamegosztást határozattal rögzítik.


(3) Az önkormányzat által a költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül az önkormányzat nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, amelyet az önkormányzat érdekében használ fel.


(4) Az önkormányzat feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önkormányzat költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.


(5) Az önkormányzat köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani.


(6) Az önkormányzati hivatal, valamint az önkormányzat az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


17. §  (1)  Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.


(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról Társulás útján gondoskodott. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


8. Záró rendelkezések


18 . § E rendelet 2015. év február hó 27. napján lép hatályba.


Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.

             

              Hibály István                                                                          Vassné Szűcs Róza   

             polgármester                                                                                     jegyző