Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016 (VIII.10.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 2/2015. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 08. 10- 2016. 08. 09

Márokpapi Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 2/2015. (III.1.) számú önkormányzati rendeletét a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §  A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 2/2015. (III.1.) önkormányzati rendelet(továbbiakban:  Rendelet )  3. § 5. és 6. pontjai az alábbiak szerint módosulnak:


5. Pénzbeli ellátások: lakhatási támogatás,  gyógyszertámogatás, temetési támogatás, oktatási támogatás, Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatás, december havi élelmiszertámogatás.

6. Természetbeni ellátás: köztemetés, tüzelőanyag támogatás


2. § A Rendelet az alábbi 14/B. § (3) bekezdéssel egészül ki:


14/B. §  (3) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott támogatáson felül az életvitelszerűen Márokpapi községben  lakó, és márokpapi  állandó lakcímmel rendelkező lakosok részére december hónapban egyszeri pénzbeli juttatásként élelmiszertámogatást nyújthat, melynek maximális megállapítható összege 4.000,- Ft/fő.



3. § A Rendelet az alábbi alcímmel és  14/C. §-al egészül ki:


8/A. Oktatási támogatás


14/C.§ (1)   Az Önkormányzat az Szt. 45.§ (3) bekezdésében foglaltak alapján figyelemmel az Szt. 45.§ (4)-(5) bekezdésére rendkívüli települési támogatást nyújt   Márokpapi  községben 2016. augusztus hó 1. napján bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 2016. szeptember hó 1. napján

  1. közoktatási intézményben alapfokú, nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytató gyermek vagy az iskola igazolása szerint betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végző gyermek,
  2. középiskolai, szakmunkásképző és szakiskolai tanulmányokat folytató gyermek


vonatkozásában annak szülői felügyeleti jogot gyakorló szülője vagy családba fogadó gyámja 2016. szeptember hó 30. napjáig nevelési- és tanévkezdési támogatásban részesül.


(2) Az oktatási támogatás összege  maximum:

a) az  általános iskolában tanulók : 8000.Ft /tanév

b) középfokú oktatási intézményben: 8.000 Ft /tanév

 (3)A gyermek nevét és lakcímét, illetve a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy családba fogadó gyám nevét az arra rendszeresített nyomtatványon a nevelési-oktatási intézmény vezetője 2016. szeptember hó 4. napjáig küldi meg a  Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal Márokpapi  Kirendeltsége részére.

           (4)A támogatás megállapításáról nem kell határozatban rendelkezni a polgármesternek.  A támogatás - írásban dokumentált módon - készpénzben kerül kifizetése a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy törvényes képviselő részére, amely kifizetés a kirendeltségen történik, előre meghirdetett időpontban.


4. § A Rendelet az alábbi alcímmel és  14/D. §-al egészül ki:


8/B. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj

támogatás


14/D.§ (1) Képviselő-testület  Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az önkormányzat területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási intézményben tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.


(2) Az önkormányzat a pályázatok elbírálása során a pályázót az adott évi pályázati rendszer általános szerződési feltételként meghatározott minimális összeggel azonos vagy azt meghaladó mértékű támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.


 (3) Az önkormányzat a megítélt havi támogatás összegét a pályázati forduló teljes időtartamára garantálja, a megítélt összeget nem módosíthatja.


(4) A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.


(5) Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:

a) aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,

b) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át ( 85.500.- Ft),

c) aki a Hivatalba a pályázatát határidőre benyújtotta, és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta.




5. § A Rendelet az alábbi alcímmel és  15/A. §-al egészül ki:



10. Tüzelőanyag támogatás


15/A. § (1) A Polgármester méltányossági alapon fűtésszezonban természetbeni tüzelőanyag támogatást állapíthat meg annak a szociálisan rászorult személynek, aki tartósan vagy átmenetileg kora, egészségi állapota vagy más szociális helyzete miatt tüzelőanyagról gondoskodni nem tud.


(2) A tüzelőanyag támogatás keretében évente legfeljebb 3 alkalommal egy köbméter tűzifa adható.


(3) A támogatás iránti kérelmet írásos formában kell benyújtani a polgármesterhez.


5.§ E rendelet 2016. augusztus 10. napján 9.20 órakor  lép hatályba és a kihirdetéssel egyidejűleg hatályát is veszti.





                                          Hibály István                                                 Vassné Szűcs Róza             

                                         polgármester                                                          jegyző