Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017 (VII.20.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 07. 21

 Márokpapi Község  Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32 cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva  az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya  Márokpapi közigazgatási területén belül a házasság megkötésével kapcsolatos anyakönyvvezetői közreműködést igénylő szolgáltatást igénybe vevőkre és ezen eljárásban közreműködő anyakönyvvezetőre terjed ki.


2. Értelmező rendelkezések

 2. § E rendelet alkalmazásában :

  1. anyakönyvi esemény: házasságkötés,
  2. kérelmezők: a hivatali helyiségen-, hivatali munkaidőn kívül tartandó házasságkötést az anyakönyvi jogszabályok szerint bejelentő ügyfelek
  3. hivatali helyiség:  Márokpapi   Művelődési Ház
  4. hivatali munkaidő:  a Tarpai KÖH Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,
  5.  e) hivatali munkaidőn kívüli időpont: a  Tarpai KÖH Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendtől eltérő időpont.

3. Hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés

 3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli történő házasságkötés létesítésének engedélyezését az elektronikus rendszer által előállított nyomtatványon kell kérni a bejelentési szándékkal egy időben, de legalább az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző 30. napig.

(2) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény esetén a kérelmezőknek kell gondoskodniuk a külső helyszínnek az anyakönyvi esemény megtartására alkalmas keretéről. A hivatali helyiségen kívüli helyszín akkor alkalmas az anyakönyvi esemény megtartására, ha az anyakönyvi iratok és kellékek sérülés és szennyeződésmentes elhelyezését biztosító asztal rendelkezésre áll.

 (4) Az anyakönyvvezetőnek a külső helyszínre való utazására a 6. § (7) bekezdésében meghatározott díj nyújt fedezetet.

(5) A kérelmezők az anyakönyvvezető házasságkötés helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe történő visszaszállításáról a díj megfizetésével gondoskodnak.

 4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítésének engedélyezését az elektronikus rendszer által előállított nyomtatványon kell kérni a bejelentési szándékkal egy időben, de legalább az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző 30. napig

 (2) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.

 5. § (1) A közeli halállal fenyegető állapot esetén a hivatali helyiségen kívül történő házasság megkötésére irányuló eljárás során a felek a (1) bekezdésben meghatározott eljárási határidő alól mentesülnek. Az anyakönyvi eseményre munkaszüneti napokon is van lehetőség.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén az eljáráshoz a felek által bemutatott igazolás szükséges.


4. A többletszolgáltatási díj megfizetésének mértéke, módja

 6. § (1) Hivatali munkaidőben a jegyző térítésmentesen biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget.

(2) Amennyiben a felek a rendezvény lebonyolításához külső közreműködő, valamint nem az alapfelszerelés körébe tartozó kellékek bevonását igénylik, úgy azokat saját költségen kötelesek biztosítani.

(3) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén 20.000 Ft + ÁFA többletszolgáltatási díjat kell fizetni.

 (4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén 25.000 Ft + ÁFA többletszolgáltatási díjat kell fizetni.

(5) Amennyiben az anyakönyvi esemény megtartására hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül kerül sor, a kérelmezők csak (3) bekezdésben meghatározott díjat kötelesek megfizetni.

(6) A (3)-(4) bekezdésekben meghatározott többletszolgáltatási díjat a  Kelet Takarékszövetkezet vezetett Tarpai KÖH  költségvetési számlájára legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 2 munkanappal kell megfizetni.

 (7) Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért eseményenként bruttó 10.000.- Ft díjazás illeti meg.

(8) A (7) bekezdésben foglalt díjazás, az anyakönyvi eseményt követően kerül kifizetésre

 (9) Amennyiben a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény, vagy közeli halállal fenyegető állapot miatt kerül sor, a házasulók mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól.

(10) A (9) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt az anyakönyvvezető előtt a hivatali helyiségben megjelenni nem képes. E körülmény fennállását és a közeli halállal fenyegető állapotot a házasulók kérelmükben megjelölni és igazolni kötelesek.

5. Záró rendelkezések

 7. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló ………………………….. önkormányzati rendelete



Vassné Szűcs Róza                                                                                   Hibály István  

      jegyző                                                                                                polgármester