Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 10. 01

Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Márokpapi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1.- 2. §, a 7. § (5) bekezdés tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdésében és a 32. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 4.- 5. § tekintetében a Szt. 25. § (3) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 10.- 12. § tekintetében a Szt. 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a 4.- 13. § tekintetében a Szt. 32. § (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 4.- 5. § tekintetében a Szt. 45. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a 13. § tekintetében a Szt. 48. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 14. § tekintetében a Szt. 63. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 15. § tekintetében a Szt. 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános szabályok

1. § (1) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(2) Az eljárást az Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal Márokpapi Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) szóban, írásban, vagy elektronikus formában előterjesztett kérelemre kell megindítani.

(3) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(4) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(5) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül meg kell tenni.

2. § (1) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére kell kifizetni.

(2) A havi rendszerességgel fizetendő települési támogatásokat tárgyhót követő hó 5-ig kell kifizetni.

(3) Az ellátás jogosultja teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt írásbeli meghatalmazással az ellátás házipénztárból való felvételére más személyt is meghatalmazhat.

(4) Az ellátás kifizetése bankszámlára utalással vagy házipénztárból történő kifizetéssel történik

(5) A jegyző gondoskodik az egyes ellátásokra vonatkozó analitikus nyilvántartások vezetéséről.

2. Települési támogatási ellátások

3. § Az önkormányzat Képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

4. § (1) A pénzbeli települési támogatás formája:

  • a) a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtandó települési támogatás
  • b) gyógyszertámogatás
  • c) temetési támogatás,
  • d) rendkívüli pénzbeli települési támogatás
  • e) oktatási támogatás,

(2) A természetbeni települési támogatás formája:

  • a) köztemetés
  • b) rendkívüli természetbeni települési támogatás

3. Lakhatási támogatás

5. § (1) A polgármester települési támogatásként lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó támogatást nyújthat a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként.

(2) A lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, szippantás és a szemétszállítás, (a továbbiakban együtt: rezsiköltség) díjához való lakhatási hozzájárulás.

(3) Lakhatási támogatás nyújtható annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ( a továbbiakban: nyugdíjminimum) a 250 %-át háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott lakhatási támogatás összege 5.000 Ft/hó. „

(5) Az (1) bekezdésben foglalt lakhatási támogatás iránt benyújtott kérelemhez a 6. § (3) bekezdésében meghatározottakon túlmenően mellékelni kell a háztartás rezsiköltségét igazoló, a kérelem benyújtását megelőző, egy hónapnál nem régebbi számlákat, bizonylatokat, valamint a lakás használatának jogcímét alátámasztó iratot, tulajdonlap-másolatát.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott lakhatási támogatás legfeljebb a kérelem benyújtását követő hónaptól kezdődően, egy évre állapítható meg.

(7) A lakhatási támogatás folyósítása a megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónaptól a kérelmező részére kerül kifizetésre az önkormányzat pénztárából vagy banki átutalással

(8) A Polgármester a települési támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként az ellátás jogosultja számára a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozóan az alábbi feltételeket határozza meg:

  • a) tiszta legyen
    • aa) a lakás vagy a ház,
    • ab) az aa) pontban meghatározott épület udvara, kertje,
    • ac) az aa) pontban meghatározott épület kerítéssel kívül határos területe, a járda,
  • b) az ingatlan állag megőrzése biztosítva legyen,
  • c) az ingatlan olyan állagú legyen, amely biztosítja a rendeltetésszerű használhatóságot,
  • d) az ingatlan vonatkozásában biztosítva legyen a higiénikus állapot

(9) A (8) bekezdésben felsoroltak nem teljesülése esetén a Jegyző - az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével –Képviselő-testületet értesíti.

6. § (1) Az 5. § (1) bekezdésben meghatározott lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(2) A lakhatási támogatás iránti kérelem elutasítása, vagy a megállapított támogatás megszüntetése esetén ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított 3 hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be ilyen irányú kérelmet.

(3) A lakhatási támogatást, és annak folyósítását meg kell szüntetni:

  • a) ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott, vagy
  • b) ha a kérelmező, valamint a háztartásában élő személyek jövedelmi, vagy vagyoni viszonyaiban – e támogatásra irányadó, jövedelemhatárt érintő - változás következik be,

a változás hónapját követő hónaptól.

(4) A lakhatási támogatás iránti kérelmet a R. 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

(5) Az 6-7. §-ban szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

4. Gyógyszertámogatás

7. § (1) A gyógyszertámogatás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás.

(2) Gyógyszertámogatás állapítható meg - házi pénztári kifizetéssel – gyógyszerkiadásokhoz kapcsolódó költségekhez való hozzájárulás céljából, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át – egyedülálló esetén a 200 %-át – feltéve, ha részére a feltétlen szükséges havi rendszeres gyógyító ellátás költségének összege meghaladja a nyugdíjminimum 20 %-át.

(3) A gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell - a 6. § (3) bekezdésében foglaltakon túlmenően – a havi rendszeres gyógyító ellátás költségéről - kizárólag a kérelmező személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyító ellátásról – szóló igazolást.

(4) A gyógyszertámogatás összege 28.500 Ft , melyet a támogatás teljes időtartamára – egy évre - előre, a támogatás megállapításáról szóló határozat jogerőre emelkedését követő kéthavonta 4.750 Ft /hó összegben kell folyósítani.

(5) Meg kell szüntetni a gyógyszertámogatásra való jogosultságot, ha

  • a) a jogosult az Szt. 50. § (1), vagy (2) bekezdésében foglalt közgyógyellátásra szerez jogosultságot,
  • b) ha a jogosult kerületi lakcíme a folyósítás időtartama alatt megszűnik, vagy
  • c) a jogosult elhalálozott.

(6) A gyógyszertámogatás iránti kérelmet a R. 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

5. Temetési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg

  • a) az eltemettetésre köteles személynek, vagy
  • b) az elhunyt személy eltemettetéséről erre vonatkozó kötelezettség nélkül gondoskodó személynek – házi pénztárból történő kifizetéssel – halálesethez, illetve temetéshez kapcsolódó költségekhez való hozzájárulás céljából, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 330 %-át.
  • c) A halálesettel, illetve temetéssel járó költségekhez való hozzájárulás céljából megállapított támogatás összege 20.000.- Ft.

(2) A kérelemhez csatolni kell a 6. § (3) bekezdésében meghatározottakon túlmenően az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, és 60 napnál nem régebben kiállított, eltemettető nevére kiállított temetési számlát, továbbá, az elhunyt utolsó lakcímét - Márokpapi településen - igazoló iratot.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás iránti kérelmet a temetési számla keltétől számított 60 napon belül kell benyújtani, mely jogvesztő határidő. A kérelem kedvező elbírálása esetén, a támogatás megállapításának tényét és összegét a temetési számlán rögzíteni kell.

(4) Amennyiben a kérelmező szociális körülményei indokolttá teszik – rendkívüli méltánylást érdemlő esetben -, a támogatás legfeljebb 50 %-a a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható. Ebben az esetben a kérelmezőnek a határozat jogerőre emelkedését követő 60 napon belül kell a temetési számla utólagos felmutatása mellett elszámolnia, melynek megtörténtét követően kerülhet sor a támogatás fennmaradó részének a kifizetésére.

(5) A támogatást a megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap első utalási napján kell folyósítani.

(6) A temetési támogatás iránti kérelmet a R. 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni

6. Rendkívüli települési támogatás

9. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek – az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén –, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) A támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb 3.000.-Ft-nál, de alkalmanként a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 100 %-át nem haladhatja meg.

(3) Rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

  • a) nyugdíjazás esetén, az ellátatlanság idejére,
  • b) betegségből eredő többletköltségek enyhítésére,
  • c) gyógyászati segédeszköz beszerzésére, gyógykezelésre, ha a kérelmező nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal,
  • d) elemi kár elhárításához,
  • e) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, vagy elvetetéséhez,
  • f) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz.

(4) A rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át (114.000.- Ft.) nem haladja meg.

(5) A rendkívüli települési támogatást a jogosult köteles a támogatást megállapító határozatban megjelölt célra felhasználni.

(6) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható, különösen tartós élelmiszercsomag, tüzelő formájában, meleg élelem, vagy közfoglalkoztatásból származó mezőgazdasági termékek biztosításának formájában.

(7) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a R. 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

10. § A rendkívüli települési támogatás megállapítható kérelem nélkül is, ha a kérelmező élethelyzete nem teszi lehetővé a kérelem benyújtását.

7. Oktatási támogatás

11. § (1) Az Önkormányzat az Szt. 45. § (3) bekezdésében foglaltak alapján figyelemmel az Szt. 45. § (4)-(5) bekezdésére rendkívüli települési támogatást nyújt Márokpapi községben tárgyév augusztus hónap 1. napján bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen településen elő továbbá, tárgyév szeptember hó 1. napján

  • 1. közoktatási intézményben alapfokú, nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytató gyermek vagy az iskola igazolása szerint betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végző gyermek,
  • 2. középiskolai, szakmunkásképző és szakiskolai tanulmányokat folytató gyermek

vonatkozásában annak szülői felügyeleti jogot gyakorló szülője vagy családba fogadó gyámja tárgyév szeptember hó 30. napjáig nevelési- és tanévkezdési támogatásban részesül, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 600 %-át.

(2) Az oktatási támogatás összege maximum:

  • a) az általános iskolában tanulók: 15.000 Ft /tanév
  • b) középfokú oktatási intézményben: 15.000 Ft /tanév

(3) A kérelmet minden év szeptember 15. napjáig kell benyújtani a hivatalba.

(4) A támogatás - írásban dokumentált módon - középfokú oktatási intézményben tanulmányokat kezdők esetében készpénzben kerül kifizetése, általános iskolai tanulmányokat kezdők részére vásárlási utalvány formájában került kiadásra a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy törvényes képviselő részére, amely kifizetés a kirendeltségen történik, előre meghirdetett időpontban.

(5) Az oktatási támogatás iránti kérelmet a R. 5. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

8. Köztemetés

12. § (1) A polgármester részben vagy egészben mentesítheti a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek a költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A létfenntartás veszélyeztetésének minősülő körülmény, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum 100 %-át, egyedülálló esetén 150 %-át nem haladja meg.

(3) A költségek megfizetésére indokolt esetben kérelemre, legfeljebb 6 havi kamatmentes részletfizetés engedélyezhető.

(4) A köztemetés iránti kérelmet a R. 6. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

(5) A köztemetés összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség: 130.000.- Ft.

9. Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások

13. § (1) A szociális alapszolgáltatások körében a Képviselő-testület

  • a) házi segítségnyújtást,
  • b) étkeztetés,
  • c) falugondnoki szolgáltatás
  • d) családsegítést és gyermekjóléti szolgáltatást biztosít, társulás formájában a Tarpai Család- és Gyermekjóléti Szolgálata útján biztosítja az Önkormányzat.

(2) A házi segítségnyújtás, étkeztetés és a szünidei étkeztetés esetében az intézményi térítési díját a Képviselő-testület határozatában állapítja meg.

10. Házi segítségnyújtás

14. § (1) Az önmaga ellátására saját erőből nem képes, mások gondozásában nem részesülő szociálisan rászorultak szükségleteinek megfelelően saját lakókörnyezetükben kell gondoskodni az önálló életvitelük biztosításáról házi segítségnyújtás keretében.

(2) A házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a Szt. 63. § (4) bekezdése szerinti gondozási szükségletet, a szakértői vélemény alapján – amennyiben az szükséges- jövedelemvizsgálatot kell végezni. A gondozási szükséglet a házi segítségnyújtás esetében legfeljebb napi 4 órában állapítható meg.

(3) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a Márokpapi Községi Önkormányzat Szociális Szolgálata útján látja el. A kérelmeket az intézményhez kell benyújtani, melyekről a Szolgálta vezetője dönt.

11. Étkeztetés

15. § (1) A rászorult személyek részére és kérelmére napi egyszeri meleg étkezést kell biztosítani.

(2) Életkora miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki az étkezés igénybevételekor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a saját jogon járó öregségi nyugdíjra jogosító, rá irányadó életkort betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki

  • a) súlyos mozgáskorlátozott, vagy mozgásában korlátozott személy,
  • b) aki magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy szakorvos által kiállított szakvélemény szerint magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, illetőleg fogyatékosságok valamelyikében szenved, vagy
  • c) aki krónikus vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, valamint pszichiátriai betegsége miatt rászorultnak azt kell tekinteni, aki az egészségügyről szóló törvény szerint olyan pszichiátriai betegnek minősül, akinek a gyógykezelése családi, illetőleg lakókörnyezetében történik és személyes szabadságában semmilyen korlátozó intézkedés alatt nem áll.

(5) Szenvedélybetegsége miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki szakorvos (orvos szakértő) által megállapított kóros (krónikus) alkoholizmusa, kábítószer-függősége miatt fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő, de az alkoholizmusát, kábítószer-függőségét gyógyító igazolt kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett, vagy vesz részt.

(6) Az étkeztetést az Önkormányzat:

  • a) helyben történő elfogyasztás lehetőségével,
  • b) a rászorultak otthonába történő kiszállításával,
  • c) vagy az ellátott által történő elvitellel biztosítja.

(7) Az étkeztetés és az ételszállítás önköltségét, valamint intézményi térítési díját a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(8) Az ellátás iránti kérelmet a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal Márokpapi Kirendeltségen kell benyújtani.

(9) Az ellátás igénybevételére irányuló kérelem elbírálásáról a polgármester dönt.

(10) A jogosultság megállapítását követően a Képviselő-testület és a jogosult megállapodást köt.

(11) Az étkeztetés iránti kérelem formanyomtatvány a R. 8. sz. melléklete tartalmazza

12. Falugondnoki szolgáltatás

16. § Az Önkormányzat a falugondnoki szolgáltatást külön rendeletben szabályozza.

13. Záró rendelkezések

17. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és rendelkezéseit kell alkalmazni.

18. § Hatályát veszti a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 2/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelet.

19. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.