Magyarnándor Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2013. 11. 30- 2015. 12. 03

Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) alpontjában, a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. Törvény(továbbiakban:Ktdt) 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Magyarnándor község közigazgatási területén a Ktdt. 2 és 11.§-ában meghatározott kibocsátókra terjed ki.


2. Adatszolgáltatási szabályok


2. § A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig Magyarnándori Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: jegyző) tesz bevallást.


3. § A talajterhelési díjat a kibocsátó állapítja meg és önadózás keretében az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb március 31-ig köteles megfizetni Magyarnándor Község Önkormányzata  11741017-15450748-03920000 Talajterhelési díj beszedési számla javára.


4. § Egyedi vízbeszerzés esetén mérési lehetőség hiányában az adóhatóság a közszolgáltató által szolgáltatott, a tárgyévet megelőző évre, a családi házas fogyasztói körre megállapított  átlagos havi vízfogyasztás adatai alapján jogosult az önellátó vízhasználó talajterhelési díjfizetési kötelezettségét megállapítani.


5. § A szennyvíz-csatorna hálózatot üzemeltető Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., mint közszolgáltató (a továbbiakban: közszolgáltató) a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében:

(a) a közcsatornára való rácsatlakozók köréről a rákötést követő hónap 5. napjáig,

(b) a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról - korrigálva a külön jogszabály szerint figyelembe vett locsolási célú kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása miatt elszivárgott vízmennyiséggel - a tárgyévet követő év február 15. napjáig köteles a jegyzőnek adatot szolgáltatni.


6.§ A talajterhelési díj alapja csökkentendő a Ktdt. 14.§-ában meghatározott folyékony hulladék mennyiségével.


7. § A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat az önkormányzati adóhatóság a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel.


8. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének keletkezését a vízszolgáltatás igénybevételét követő 15 napon belül jelenti be az önkormányzati adóhatósághoz. Az adóhatóság a bejelentés alapján a díj fizetésére kötelezettet nyilvántartásba veszi.

(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításhoz és a beszedéshez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésre, valamint a végrehajtásra .a  Ktdt.-ben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

3.Díjkedvezmények


9. § (1)  Kérelemre 50%-os kedvezményben részesül az az egyedülálló, akinek a jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(2) A talajterhelési díjkedvezmény iránti kérelmet a bevallással egyidejűleg, de legkésőbb tárgyév április 30-ig kell benyújtani a kérelmet megelőző hónap jövedelemigazolásával együtt. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Kérelemre szünetel a díjfizetési kötelezettsége azon kibocsátónak, akinek ingatlanán vízfogyasztás nincs. A kérelemhez csatolni kell a szünetelést alátámasztó bizonyítékokat.

(4) A  kedvezmény és a szünetelés tárgyévre vonatkozó fizetési kötelezettségre állapítható meg. A kérelmeket évente meg kell újítani.

(5) Nem adható kedvezmény, annak a kibocsátónak, akinek talajterhelési díj hátraléka van.

4.Egyéb eljárási szabályok


10. § (1) A talajterhelési díj késedelmes megfizetése, a bevallás benyújtásának elmulasztása esetén az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az adóhatóság határozattal törli a rácsatlakozás napjától azon kibocsátó díjfizetési kötelezettségét, aki a szennyvízcsatorna hálózatra rácsatlakozott, amennyiben e tényt a közszolgáltatóval igazolta. A rácsatlakozással a rácsatlakozás előtt keletkezett díjfizetési kötelezettsége, elmaradása nem szűnik meg a kibocsátónak.


5.Záró rendelkezések


11. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a hatályba lépését követően kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatályba lépésével együtt a  17/2004 (XII.16.) rendelet hatályát veszti.

(4) E rendelet az Európai Unió joganyagával ellentétes szabályozást nem tartalmaz.