Magyarnándor Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (XI.17.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 9 /2015 (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 11. 18- 2016. 12. 31

Magyarnándor Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1.§. A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 9/2015 (IX.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R) 7.§ b) pontját  az alábbi alpontokkal egészíti ki:


„bb) Egyszeri települési óvodáztatási támogatás

  bc) Nagycsaládosok egyszeri támogatása

  bd) Fogyatékos gyermeket nevelő családok egyszeri támogatása

  be) Időskorúak egyszeri támogatása


2.§ A R. 15 §. (4) és a 16.§ (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul”


       „(4) A települési iskolakezdési támogatás benyújtási határideje szeptember 30.”

3.§.  A R. az alábbi 6/A alcímmel  és  16/A §-sal egészül ki


„6/A  Egyszeri települési óvodáztatási támogatás


16/A §.  (1) A településen az intézményvezető kimutatásának időpontját  megelőzően legalább    2 éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő és  a Magyarnándori Varázskert Óvodába járó gyermekek évente egyszeri óvodáztatási támogatásban részesülnek. Az egyszeri támogatás mértékét évente a képviselő-testület határozatban állapítja meg. 

A támogatást hivatalból, az intézményvezető kimutatása és lakcímnyilvántartás alapján kell megállapítani.

4.§. A R. az alábbi 6/B alcímmel  és  16/B §-al egészül ki


„6/B Nagycsaládosok egyszeri támogatása

16/B § (1) A településen a kérelem benyújtását megelőzően legalább        
 2 éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő és  rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő, három vagy több gyermeket nevelő családok kiskorú és a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező,  nappali tagozaton tanuló nagykorú gyermekei, nagycsaládosok egyszeri támogatásában részesülnek. Az egyszeri támogatás mértékét évente a képviselő-testület határozatban állapítja meg. 


(2) A nagycsaládosok egyszeri támogatása megállapítása iránti kérelmet a szülői felügyeletet gyakorló szülő, családba fogadó gyám, vagy a nagykorúvá vált gyermek nyújthatja be. Nagykorú esetében a kérelmekhez csatolni kell  a nappali tagozaton folytatott tanulmány igazolásáról szóló iskolalátogatási igazolást.

5. §. A R. az alábbi 6/C alcímmel és 16/C §-al egészül ki:


„6/C. Fogyatékos gyermeket nevelő családok egyszeri támogatása


„16/C. (1) A településen a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő azon  családok, akik korhatárra való tekintet nélkül  tartósan beteg,  autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos gyermeket nevelnek  és ez  az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt,  jogosultanként fogyatékos gyermeket nevelő családok egyszeri támogatásában részesülnek.

(2) Nem részesülnek támogatásban azok a cselekvőképes fogyatékkal élők, akik önálló keresettel rendelkeznek.

(3) Az egyszeri támogatás mértékét évente a képviselő-testület határozatban állapítja meg. 


(4) A támogatás megállapítása iránti kérelmet a szülői felügyeletet gyakorló szülő, családba fogadó gyám nyújthatja be az emelt összegű családipótlékról  vagy a fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló igazolás bemutatásával.    A támogatási kérelmeket tárgyév szeptember 1. és november  30. között lehet benyújtani.”


6.§  A R. az alábbi 6/D alcímmel  és  16/D §-al egészül ki:


„6/D. Időskorúak egyszeri támogatása

16/D §.(1)  A településen a támogatás megállapítását megelőzően legalább 2 éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és a tárgyévben legalább a 70. életévét betöltött lakosok évente egyszeri támogatásban részesülnek.

Az egyszeri támogatás mértékét évente a képviselő-testület határozatban állapítja meg. 

(2) A támogatást hivatalból, a lakcímnyilvántartás alapján kell megállapítani és   legkésőbb tárgyév december 20. napjáig kell kifizetni.

6.§

(1) Ez a rendelet a 3.§ (2) és 4.§ (3) bekezdésének kivételével a  kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A  3.§ (2) és 4.§ (3) bekezdése 2017. január 1. napjával lép hatályba