Magyarnándor Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (VII.11.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és egyéb családi események lebonyolításáról, szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2017. 07. 12- 2021. 03. 30

Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban biztosított felhatalmazás alapján a házasságkötések és egyéb családi események lebonyolításáról és szolgáltatási díjairól az alábbi rendeletet alkotja:

1.§

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Magyarnándor község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás és egyéb családi események társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben meghatározott  szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. §


(1) A házasságkötésen és egyéb családi esemény társadalmi megünneplésén ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése.

(2) Az önkormányzat által a házasságkötések lebonyolítására kijelölt hivatalos helyiségben kívüli, illetve a munkaidőn kívüli házasságkötésért a házasulók az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.Az anyakönyvvezető hivatali helyisége Magyarnándor Fő út 88. szám alatt a Magyarnándori Közös Önkormányzati Hivatal épületében van.

(3) A hivatali munkaidő hétfőtől-csütörtökig 8.00 és 16.30 óra között és pénteken 8.00 és 14.00 óra között tart.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülmények minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, életkora miatt különös erőfeszítés lenne számára az önkormányzat által kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés.

3. §


(1) A házasságkötés lebonyolítására – a házasulók eltérő kérelme hiányában – az önkormányzat által kijelölt hivatalos helyiségben kerül sor.

(2) A házasságkötéseket az anyakönyvvezető a hatályos jogszabályok alapján úgy köteles megszervezni és lefolytatni, hogy az emelje a házasságkötés színvonalát, kifejezze a házasság intézményének méltóságát.

(3) Az anyakönyvvezető díjazását a 2. számú melléklet tartalmazza. A bruttó költségtérítést évente december31-ig kell kifizetni.

4. §


A házasságkötéshez kapcsolódó egyéb kiegészítő szolgáltatások biztosítása (zene, versmondás, gyertyagyújtás, pezsgő, virág stb.) a házasulók igénylése alapján és közvetlen költségükre történik.

5. §


(1) Az önkormányzat által kijelölt hivatalos helyiségen kívüli, de Magyarnándor közigazgatási területén belül történő, házasságkötésre a jegyző engedélyével kerülhet sor.

(2) A hivatalos helyiségen kívüli, házasságkötés engedélyezése iránt a házasulóknak a jegyzőhöz címzett kérelmet kell benyújtaniuk a rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon.

(3) A hivatalos helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött a megjelölt helyiség házasságkötésre való alkalmasságáról.

Kizárólag olyan helyiség fogadható el, ahol a szertartás méltósága, tekintélye nem csorbul, a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított, megfelelő elkülönített helyiség áll rendelkezésre a házasságkötési és az azt megelőző eljárás lefolytatására, továbbá a hatályos jogszabályokban rögzített egyéb feltételek fennállnak.

6. §


(1) A házasságkötés napját és időpontját – a házasulók kérelmének figyelembe vételével – az anyakönyvvezető tűzi ki.

(2) Munkaszüneti napokon (vasárnap és ünnepnapok) házasságot kötni nem lehet.

(3) Az önkormányzat által a házasságkötések lebonyolítására kijelölt hivatalos helyiség házasságkötési eljárás lebonyolítása céljára a 2 § (3) bekezdésében rögzített hivatali munkaidőben ingyenesen a házasulók rendelkezésére áll.

7. §


A hivatalos helyiségen kívüli, illetve a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjat a házasságkötés napját megelőző 5. napig kell befizetni az önkormányzat bankszámlaszámára történő átutalással vagy postai úton az anyakönyvvezetőtől beszerzett csekken.

8. §


A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjakat évente felül kell vizsgálni.

9. §


Záró rendelkezések



(1) Ahol a rendelet házasságkötési eljárást említ, azon egyéb családi eseményeket is érteni kell.


(2) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 7/2012. (VII.20.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.