Magyarnándor Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 9/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 11- 2020. 12. 11


Magyarnándor Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011 évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.



1. § A 9/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 1.§ (6) a) pontja az alábbi af) alponttal egészül ki:


„af) gyermekvállalást ösztönző támogatás”


2. § A R. 7. § b) pontja az alábbi bg) alponttal egészül ki:


„bg) gyermekvállalást ösztönző támogatás”


3. § A R. az alábbi 6/F alfejezettel, és 16/F. §-al egészül ki:


            „6/F Gyermekvállalást ösztönző támogatás


16/F. § (1)  Gyermekvállalást ösztönző támogatás (kelengyepénz) állapítható meg az újszülött után, ha a támogatást igénylő nagykorú szülő(k), valamint a gyermek a kérelem benyújtásának időpontjában magyarnándori lakóhellyel rendelkeznek, és életvitelszerűen itt tartózkodnak, továbbá a családban az egy főre eső havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 500 %-át nem haladja meg.


(2) A támogatás összege gyermekenként 20.000,- forint és 100.000,- forint között állapítható meg.


(3) A támogatást egy gyermek után csak egyik szülője jogosult igényelni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak az (1) bekezdésben foglalt feltételek, de a szülők külön élnek, az a szülő jogosult a támogatást igényelni, akinél a gyermek elhelyezésre került.


(4) A támogatást legkésőbb 6 hónappal a gyermek születése után lehet igényelni, az erre rendszeresített formanyomtatványon, a kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.


(5) Amennyiben a támogatásban részesült szülő a támogatás kifizetését követő 5 éven belül megszünteti magyarnándori lakóhelyét és elköltözik a községből, azaz a továbbiakban életvitelszerűen sem lakik Magyarnándorban, úgy a támogatás összegének egyösszegű visszafizetésére kell kötelezni.  A támogatás összegének egyösszegű visszafizetésére kell kötelezni abban az esetben is, amennyiben gyermekét nem a Magyarnándori Varázskert Óvodába járatja.


(6) A támogatás megállapítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, mely a testület döntése szerint természetben is adható.


4.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.