Magyarnándor Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021. (III.19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2021. 04. 01

Magyarnándor Község Önkormányzatának Polgármestere az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekébe a Magyarország Kormánya által a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletében elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva – a képviselő-testület tagjaival egyeztetve –  az Alaptörvény 32 cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az alábbi rendeletet alkotja:


1. §

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Magyarnándor község közigazgatási területén, hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre terjed ki.


2. §

Fogalom meghatározások


E rendelet alkalmazásában:


Hivatali helyiség: Az önkormányzat által térítésmentesen biztosított, a házasságkötés lebonyolítására kijelölt helyiség a Magyarnándori Közös Önkormányzati Hivatalának helyiségei. (2694 Magyarnándor, Fő út 88.)

Hivatali munkaidő: A Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

Külső helyszín: Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre engedélyezett helyszín.

Alapszolgáltatás: Az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségben a munkaidő alatt az anyakönyvi esemény létesítése során az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben (továbbiakban At.) rögzített eljárása.

Többletszolgáltatás: Munkaidőn kívül, illetve hivatali helyiségen kívül engedélyezett anyakönyvi esemény (házasságkötés) létesítése során az anyakönyvvezető közreműködése.


3. §

Az engedélyezés szabályai


(1) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést az Anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével:

  • hétfő – csütörtök 16.30 órától 18 óráig,
  • pénteken 14 órától 18 óráig,
  • szombaton 10-től 18 óráig

terjedő időszakban, az anyakönyvvezetővel egyeztetett időpontban lehet lebonyolítani.


2) A többletszolgáltatások engedélyezésére irányuló kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani - az anyakönyvvezető útján – a magyarnándori Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez, az elektronikus anyakönyvi rendszerből előállított nyomtatványon.


(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés az At. 18. § (3) bekezdésében foglaltakon túl akkor engedélyezhető, ha a kért helyszín az anyakönyvi esemény méltóságát, tekintélyét nem csorbítja, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított.

4. §

A szolgáltatás ellentételezése


(1) Az alapszolgáltatás nyújtása díjmentes.


(2) Magyarnándor Község Önkormányzata az 1. melléklet szerint érvényesít díjat a szolgáltatás igénybevevőjével szemben a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, mint többletszolgáltatás nyújtása esetén.

(3) A hivatalos helyiségen kívüli, illetve a hivatalos munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén fizetendő díjat a házasságkötés napját megelőző 5. napig kell befizetni az önkormányzat házipénztárába vagy átutalással az önkormányzat bankszámlájára.

(4) A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjakat a képviselő-testület évente felülvizsgálja.

5. §

Az anyakönyvvezető díjazása


A hivatali munkaidőn kívül, vagy hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt a 2. mellékletben meghatározott díjazás illeti meg.

6. §

Hatályba léptető és vegyes rendelkezések


(1) E rendelet 2021. április 1. napján lép hatályba.


(2) E rendeletben foglaltakat a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.


(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az At. rendelkezései az irányadóak.


(4) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (VII.11.) önkormányzati rendelete.