Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 01

Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2021.11.01.

Magyarnándor Község Önkormányzata – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) Magyarnándor Községi Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közműveléshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását. Gondoskodni kíván a közművelődési feladatok ellátásához szükséges intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttérfelújításáról, fejlesztéséről. Ennek érdekében az alábbiakról rendelkezik.

A rendelet célja

2. § (1) E rendelet célja, hogy Magyarnándor Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) Kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:

a) a nemzeti és kistáji célok kialakításakor a község és környéke kulturális érdekképviselete az esélyegyenlőség szolgálata.

b) sajátos kulturális értékei jellegzetességének megőrzése, kutatása és közkincsé tétele

c) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása

A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed Magyarnándor Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

4. § (1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy:

a) megismerje a kulturális örökség javait, ezek jelentőségét a történelem alakulásában, ezen értékeke védelmével kapcsolatos ismereteket szerezzen

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési közösségi színtér nyújtotta, valamint a megkötendő közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat

c) gyarapítsa műveltségét, készségét közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közösségi színtér és közművelődési megállapodások útján látja el.

(3) Az önkormányzat fenntartásában működő közösségi színtér egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem kötelezheti el magát.

A közművelődési feladatok ellátásának formái

5. § (1) Az Önkormányzat biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Közösségi színtérben

b) a Közösségi színtér díjmentes használatát az alábbi esetekben:

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain

d) segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét

e) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

f) 1997. évi CXL. tv.78/H. § (3) alapján az Önkormányzat, mint a közösségi színtér fenntartója, működtetője szakirányú középfokú végzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat közösségi színtér működtetése, továbbá a helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítására.

(2) A Kultv. 76. § (5) bekezdése alapján a további 1 (vagy több) kötelezően vállalt alapszolgáltatást a következők szerint biztosítja:

a) az amatőr alkotó- és művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása

6. § (1) Az Önkormányzat az 5. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ellátását az Önkormányzat fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező 2694 Magyarnándor, Fő út 66. szám alatti közösségi színtér útján biztosítja.

(2) A közösségi színtér:

a) segíti a közösségi tevékenységeket, a művelődő közösségek működését, ösztönzi a társadalmi összetartozást és a közösségek kulturális értékteremtésében való aktív részvételét,

b) működése a közösségek öntevékenységén alapul, és azt ösztönzi, tevékenységét a közösségek érdeklődése, igényei és szükségletei alapján végzi, tevékenységének tervezésébe, értékelésébe a közösségeket bevonja,

c) mindenki számára nyitott, mindenki számára hozzáférhető,

d) együttműködik a civil, gazdasági és egyéb szervezetekkel, kulturális intézményekkel, más szakterületekhez tartozó intézményekkel

e) alaptevékenysége körében nem gazdasági haszonszerzés céljából jön létre,

f) részt vesz a kulturális alapellátás kiterjesztésében.

(3) A közösségi színtér fenntartója Magyarnándor Község Önkormányzata a közösségi színtér működtetésére, továbbá a helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében szakirányú középfokú végzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat.

(4) Fenntartó biztosítja a közösségi színtér helyszínén a 20/2018.(VII.9.) EMMI rendelet 4. § szerinti feltételek meglétét.

(5) A 20/2018.(VII.9.) EMMI rendelet 3. § alapján Magyarnándor Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez szolgáltatási tervet készít, melyet tárgyév március 1-jéig fogad el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Közösségi Színtér és Könyvtári információs és szolgáltató hely működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

(3) Az Önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra adott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 4/A./2001.(II.15.) számú rendelet.

9. § Ez a rendelet 2021. november 1-jén lép hatályba.