Magyarnándor Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (V.20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az étkezési ellátást biztosító intézményekben fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2020. 06. 01

az étkezési ellátást biztosító intézményekben fizetendő térítési díjakról

Általános indokolás

INDOKOLÁS

Magyarnándor Község Polgármesterének

az étkezési ellátást biztosító intézményekben fizetendő térítési díjakról szóló

3/2020. (V.20.) önkormányzati rendeletéhez

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 115. § (1) bekezdése értelmében az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj).

Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható.

Az önkormányzat az óvodai, az általános iskolai és szociális étkezést vásárolt szolgáltatással biztosítja, a szolgáltató az EBM Trade Kft. Ez esetben a nyersanyagnorma meghatározása a szolgáltató feladata. A Kft. levélben tájékoztatta az önkormányzatot a 2021. április 1-től esedékes nyersanyagnormák összegéről, melyet a képviselő-testület elfogadott, így módosítani kell a tárgyi rendeletet.

Az Szt. 92. § (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról a fenntartó önkormányzat rendeletet alkot.

A nyersanyagnorma rögzítése, a szolgáltató által megküldött tájékoztatás alapján történt, mely a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja, ettől eltérni nem lehet.

A térítési díjak meghatározása az árváltozás figyelembevételével történt. A szociális étkezés felső határa a szolgáltatási önköltség egy adagra jutó normatív támogatással csökkentett összege.

Az önkormányzat jogosult kedvezmény megállapítására.