Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 01
A helyi közművelődésről
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz
Általános indokolás
INDOKOLÁS
Magyarnándor Község Önkormányzata Képviselő-testületének
helyi közművelődésről szóló rendeletéhez
Általános indokolás
A képviselő-testület a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (Kultv.) 83/A. § (1) bekezdése alapján rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. A települési önkormányzat a közművelődési rendeletét a – a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetés keretében - legalább ötévente felülvizsgálja.
Részletes indokolás
1. §
A rendelet általános rendelkezéseit tartalmazza.
2. §
E szakasz a rendelet célját, valamint a kulturális élethez kötődő további önkormányzati célokat tartalmazza.
3. §
A rendelet hatályára vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.
4. §
A közművelődési feladatok ellátásának alapelveit határozza meg.
5-6. §
Itt kerültek rögzítésre az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatások ellátásával kapcsolatosan vállalt feladatai. Az Önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődés támogatása. Ezen kívül a Kultv. 76. §-ának (3) bekezdése felsorolást tartalmaz azokra az alapszolgáltatásokra vonatkozóan, melyek közül a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek és természetesen sajátosságok alapján rendeletben kell meghatározni, hogy milyen feladatot és milyen formában, módon és mértékben lát el az önkormányzat.
A Kultv. alapján minden települési önkormányzat kötelező feladata a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja, a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt, fórumot szervez, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat. A személyi és tárgyi feltételket.
Tartalmazza továbbá a közösségi színtér helyszíneit. Lehetőség van a tevékenységbe más szereplőket is bevonni, illetőleg különböző szervezetekkel e tekintetben megállapodást kötni.
7. §
E szakasz a közművelődési tevékenység támogatásának forrásait tartalmazza. A tevékenység támogatása elsősorban az önkormányzat költségvetésében biztosított források által valósul meg, de támogatandó a pályázati lehetőségek kihasználása is adott esetekben. Forrásként kerül még meghatározásra a, központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, valamint az önkormányzati saját bevétel.
8-9. §
E szakaszok a rendelet hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezését tartalmazzák.