Szanda Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017. (X.30.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2019. 05. 30- 2019. 06. 04

Szanda Község Önkormányzat Képviselő-testülete  a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a  következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya Szanda Község közigazgatási területére terjed ki, minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki Szanda Község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások valamelyikét elköveti.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

(1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység, vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti, vagy veszélyezteti, és amelyet Szanda Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak (a továbbiakban: közösségellenes magatartás) minősít.

(2) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§. 13. pontja szerinti terület.

(3)

(4) Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút).

(5) Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában – vagy ha birtokosa a tulajdonos személyétől eltér –, birtokában/használatában az ingatlan van.

(6) Zöldterület: állandó növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést, vagy díszítő funkciót biztosít, továbbá a növényzet nélküli földes, murvás, stb. közterület, ami a fenti funkciónak tesz eleget, de arról a korábbi növényzetet károsító hatások már kipusztították.

(7) Szeszes ital: minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat

Eljárási rendelkezések


Eljáró hatóság és eljárási szabályok


3. § (1) A közösségellenes magatartás miatt indult eljárásokban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(2) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület Szanda Község Jegyzőjére (a továbbiakban: jegyző) ruházza át.

(3) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a közösségellenes magatartás súlyát, természetes személy esetén a magatartás megszegőjének szociális és jövedelmi körülményeit. A jegyző a közigazgatási bírság kiszabásakor köteles tisztázni ezeket a körülményeket.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt Szanda Község Önkormányzata Képviselő-testületének átruházott hatáskörében eljárva a Magyarnándori Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője folytatja le a közigazgatási eljárást, és szabja ki a közigazgatási bírságot.

(5) A másodfokú hatóság Szanda Község Önkormányzatának Képviselő-testülete.

4. § (1) Fiatalkorúval szemben nem lehet helyszíni bírságot kiszabni. Közigazgatási bírság kiszabásának akkor van helye, ha a fiatalkorú önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy önként vállalja a bírság megfizetését.

(2) A közösségellenes magatartás miatt kiszabott közigazgatási bírságot – az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül – a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson, vagy banki átutalással Szanda Község Önkormányzat 11741017-15450779-03610000 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

(3) A közösségellenes magatartás miatt kiszabott helyszíni bírságot a bírság kiszabását követő 15 napon belül készpénz átutalási megbízáson, vagy banki átutalással Szanda Község Önkormányzat 11741017-15450779-03610000 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

II. Fejezet


A közösségi együttélés alapvető szabályai


1.


A közterületek rendjének megsértése


5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki az engedély nélkül megvalósítható igénybevétel eseteit kivéve a közterületet engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérő mértékben vagy módon használja, így különösen ha

a) őstermelőként a közterületen az engedélyezett módtól eltérően, vagy az engedélyezett termékkörtől eltérő terméket árusít,

b) az építőanyagot, építéshez szükséges szerkezetet, valamint bontásból, felújításból származó anyagot, építési törmeléket, ilyen hulladék anyagot a közterület használat rendjéről és a parlagfű ártalmainak megelőzéséről szóló 5/2012. (V.18.) önkormányzati rendeletben meghatározott időn túl engedély nélkül közterületen tárol,

c) az igénybevett közterületek burkolatán engedély nélkül betont, habarcsot kever, ragasztóanyagot melegít, vagy tevékenységéhez a közterületet az építési, közterület-foglalási engedélyben foglaltaktól eltérő egyéb módon használja,

d) közterületen  a -KRESZ-ben meghatározott hibaelhárítás kivételével- járművet javít, átalakít,

e) a közparkokat, köztárgyak környezetében lévő díszburkolatokat, zöldterületeket, sétányokat rendeltetéstől eltérő módon vagy céllal használ,

f) közterületen engedély, vagy bejelentés nélkül adományt gyűjt, üzleti célú kérdőívezést, közvélemény-kutatást végez,

(2) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően utat, járdát,kapubejárót elzár, az úton, az alatt, vagy a felett építményt, vagy más létesítményt, illetőleg ezekhez csatlakozást létesít,

b) utat engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően felbont, vagy elfoglal,

c) az út melletti árokba, vagy átereszébe olyan anyagot juttat, amely a lefolyást akadályozza, vagy az árkot (átereszt) szennyezi,

d) az úton elhelyezett útfenntartási anyagra szükségtelenül ráhajt, vagy azt szétszórja,

e) az úton, az alatt, felett vagy mellett végzett munka jelzésére vonatkozó kötelezettségét megszegi,

(3) A közterületek rendjének szabályait megszegővel szemben 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság, illetve magánszemély esetében 200.000,- forintig terjedő, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 400.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(4) Ha helyszíni intézkedés során a közterületek rendjének szabályait megszegő a jogsértést teljes egészében elismeri, vele szemben 10.000,- forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásának van helye.

2.

A köztisztaságra vonatkozó előírások megsértése


6. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) utcai árusként a kijelölt terület és 1 méter széles környezetének tisztántartásáról, a keletkezett hulladék gyűjtéséről nem gondoskodik,

b) az önkormányzat közigazgatási területén illegálisan szemetet, építési törmeléket lerak.

(2) A köztisztaságra vonatkozó előírások szabályainak megszegőjével szemben 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság, illetve magánszemély esetében 200.000,- forintig terjedő, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 400.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(3) Ha helyszíni intézkedés során a köztisztaságra vonatkozó előírások szabályait megszegő a jogsértést teljes egészében elismeri, vele szemben 10.000,- forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásának van helye.

3.

Házszámtáblákra vonatkozó szabályok megsértése


7. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az ingatlantulajdonos, ha házszámtábla beszerzéséről, közterületről jól látható módon történő kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról nem gondoskodik.

(2) A házszámtáblákra vonatkozó szabályok megszegőjével szemben 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság, illetve magánszemély esetében 200.000,- forintig terjedő, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 400.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

4.

A növények telepítésével összefüggő szabályok megsértése


8. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) az ingatlan kerten belül eső részén nem tartja be az alábbi, legkisebb telepítési (ültetési) távolságot az ingatlan határától számítva:


aa) nyírt sövény, valamint 1 métert meg nem haladó magasságúra növő cserje (bokor) és fenyőféle esetén legalább 0,5 méter;


ab) 1 métert meghaladó, de 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs-és egyéb fa,cserje (bokor), esetében legalább 2 méter,


ac) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs-és egyéb fa, cserje (bokor) esetében legalább 3 méter,


(b) kúszó-kapaszkodó cserjét nem saját tulajdonú, kerítésre futtatja fel;


(c) az ingatlanról a szomszédos telekre átnyúló ágak, gallyak levágásáról nem gondoskodik.

(2) A növények telepítésével összefüggő szabályok megszegőjével szemben 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság, illetve magánszemély esetében 200.000,- forintig terjedő, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 400.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

5.

Az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkozó szabályok megsértése


9. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el,  aki a község címerét, zászlaját engedély nélkül előállítja, a község címerét, zászlaját, nevét engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő, illetve a község közösségét sértő módon felhasználja.

(2) Az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkozó szabályok megsértése szabályainak megszegőjével szemben 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság, illetve magánszemély esetében 200.000,- forintig terjedő, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 400.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

III. FEJEZET


Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet 2017. november 1-jén lép hatályba.

(2) E rendeletben foglalt szabályokat a hatálybalépést követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti Szanda Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 16/2015. (XII.4.) önkormányzati rendelete.