Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7/1999 (VIII.25.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutók helyi támogatásáról

Hatályos: 2008. 03. 01- 2012. 05. 31

A Képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§./1/ bekezdésében foglaltak alapján és a lakáscélú támogatásokról szóló többszörösen módosított 106/1988.(XII.26.) MT.sz. rendelet 10.§./2/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő r e n d e l e t e t alkotja:

Rendelet célja


1.§ A rendelet célja, hogy az arra rászoruló családok / személyek / e rendeletben meghatározott típusú lakásszerzéshez anyagi támogatást nyújtson.

Támogatásban részesíthetők köre


2.§ Helyi önkormányzati támogatásban azok az arra rászoruló magyar állampolgárok – házastársak, egyedülállók – részesíthetők, akik legalább 3 éves állandó bejelentett palotási lakóhellyel rendelkeznek, házastársak esetén legalább az egyikük.

Helyi támogatás felhasználása


3.§. Helyi támogatás nyújtható Palotás község közigazgatási területén

a./magántulajdonú lakóház építéséhez,

b./magántulajdonú lakás vásárlásához

c./magántulajdonban álló a lakás területének növelésével járó bővítéshez alakáscélú támogatásokról szóló 106/1988.(XII.26.) Mt. Rendelet 1.§./5/ és /7/bekezdésében meghatározott lakásigény mértékét meg nem haladó lakószobaszámának növelése esetén. Egyedülálló lakásbővítése nem támogatott.

d./ elemi csapás, természeti katasztrófa / árvíz, belvíz, vihar / miatt lakóépületben bekövetkezett károk helyreállítására a lakhatási feltételek megteremtése érdekében egyedi elbírálás alapján helyi támogatás adható.

Támogatás formája, mértéke és visszafizetés ideje


4.§./1/  A támogatás formája: kamatmentes kölcsön

 /2/   Kamatmentes kölcsön mértéke:

  a.) lakásépítés, vásárlás esetén

  - házastársak, élettársak részére           150.000.-Ft

  - egyedülállók részére                            100.000.-Ft

  b.) lakásbővítés esetén                           75.000.-Ft

/3/ A Képviselő-testület a /2/ bekezdésben meghatározott kölcsön évenkénti mértékét éves költségvetéséről szóló rendeletében módosíthatja.

/4/  A támogatás összegét 1 év türelmi idő után 60 – 50 – 30 hónap alatt havi egyenlő részletben kell visszafizetni.

/5/ A 3.§.d. pont szerinti támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtható, melynek összege a család szociális helyzetétől és a helyreállítás tényleges összegétől függően állapítható meg.

A támogatás elsősorban természetben nyújtható.

Kizáró okok


5.§. Nem adható támogatás annak:

a./ akinek lakhatása az ország terültén bármely módon – haszonélvezettel nem terhelt tulajdonjoga, illetve résztulajdona, holtigtartó haszonélvezeti joga révén - megoldott volt, illetve megoldott.

b./ a kérelem benyújtásakor lakásépítés esetén a kérelmező lakáshasználatbavételi engedéllyel rendelkezik, vagy azt a kérelem elbírálásáig megszerzi.

c./ a kérelmező a lakás vételárát teljes mértékben kiegyenlítette.

d./ a Képviselő-testület által lakástámogatás céljára biztosított éves keret elfogyott.

e./ a támogatás visszafizetése a kérelmező vagyoni és jövedelmi viszonyaira tekintettel nem biztosított.

f./ a kérelmező és a vele együttlakó / együtt költöző / személyek számát figyelembe  véve

- az egy főre jutó havi nettó átlagos jövedelme házastársak esetén a mindenkori nettó minimálbér kétszeresét, egyedülálló esetén pedig a háromszorosát meghaladja.

g./ a megvásárolni, építeni kívánt lakás szobaszáma meghaladja a módosított 106/1988.(XII.26.) MT. Sz. rendelet 1.§./5/ és /7/ bekezdések szerinti mértékét.

Szerződést biztosító mellékkötelezettségek


6.§.A támogatás összege és járuléka erejéig az érintett ingatlanra az ingatlan nyilvántartásban jelzálogjogot, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terelési tilalmat kell bejegyezni.

7.§./1/  Indokolt esetben bármelyik támogatásban részesített a döntéshozó szerv jóváhagyásával elbocsátható a szerződésből.

/2/ Ezen hozzájárulás csak akkor adható meg, ha a szerződésből kilépni kívánó fél a hátralévő tartozás arányos részét kifizette, a támogatással érintett lakáson fennálló tulajdoni részét teljesen elveszítette és a szerződésben maradó fél részéről a ráeső tartozás visszafizetése biztosított.

Szerződésszegés


8.§./1/  A fennálló tartozás visszafizetése annak mindenkori törvényes kamataival egy összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített

a./ 2 havi törlesztéssel késedelembe esik, vagy nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít és ezen tartozását felszólítás ellenére sem rendezi.

b./ támogatásban részesítését valótlan adatok közlésével, adatok elhallgatásával vagy más módon befolyásolta.

c./ a támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használja fel.

d./ a támogatással érintett lakásra vonatkozó tulajdonjogának ingatlan nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a támogatás felvételétől számított 30 napon belül nem gondoskodik.

e./ a lakás építését, bővítését az építési engedélyben meghatározott időn belül nem kezdi meg, vagy attól engedély nélkül eltér, a lakáshasználatba vételi engedélyt a támogatás felvételétől számított 3 éven belül nem szerzi meg.


Eljárási szabályok


9.§. A lakáscélú támogatással kapcsolatos ügyekben a polgármester dönt.


10.§. A kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell előterjeszteni, melyhez csatolni kell az abban megjelölt mellékleteket.

11.§. A támogatási kérelem elbírálása előtt a döntéshozó illetve azt előkészítő körjegyzőség helyszíni szemlét tarthat a kérelmező vagyoni viszonya, lakáskörülménye tisztázása érdekében.

Vegyes és értelmező rendelkezések


12.§. E rendelet alkalmazásában:

 1./ Jövedelem: minden személyi jövedelemadó alá eső rendszeres és nem rendszeres pénzbeli juttatás és családi pótlék, kivéve a vakok személyi járadékát, eseti és rendszeres segélyeket.

 2./ Jövedelemszámítás módja: gyermekekkel még nem rendelkező 35 éven aluli a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül házasságot kötött fiatal házasok esetén,ha az 1 főre eső jövedelem meghaladja a mindenkori minimálbér kétszeresét, akkor az 1 főre eső jövedelmet úgy kell számítani, mintha már 2 gyermek megszületett volna.

 3./ Együtt költöző hozzátartozók: Ptk. 685.§.b. pont Együttlakók: akik az együtt költöző fogalmába beletartoznak és legalább 1 éve kérelmezővel azonos címen laknak.

 4./ Nem tekinthető a visszafizetés biztosítottnak különösen, ha egyik kérelmező sem rendelkezik munkaviszonnyal, jövedelemmel. Nem tekinthető a visszafizetés biztosítottnak akkor sem, ha munkaviszony ellenére sem éri el az 1 főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 70 %-át.

 5./ Munkaviszonyból származó jövedelemmel egy tekintet alá esik a gyermeknevelési támogatás, nyugdíj, gyes, gyed, árvaellátás.

 6./ Gyermekét egyedül nevelő kérelmezőre az elbírálás és támogatás szempontjából a házaspárra vonatkozó szabályok vonatkoznak.

13.§. A rendelet 1999. szeptember 1-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az 5/1995.(V.30.) számú rendelettel módosított 9/1993.(IX.19.) számú lakásmegszerzéshez nyújtandó helyi támogatásokról.

                        Szabó Mihály                                                   Krekács Judit

                          polgármester                                                        körjegyző