Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2001 (VII.20.) önkormányzati rendelete

Palotás Község jelképeiről és azok használatáról

Hatályos: 2012. 06. 01

Palotás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. Törvény 1.§.(6) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében a település címeréről és zászlajáról (továbbiakban jelképek), valamint a címert ábrázoló pecsétek használatáról a következő rendeletet alkotja:

1.§.


Az Önkormányzat jelképei


Palotás község önkormányzati jelképei: A CÍMER és a ZÁSZLÓ.  ( A címer színes és sraffozott, valamint a zászló méretarányosan kicsinyített színes változata jelen rendelet mellékletét képzi.

A KÖZSÉG CÍMERE


2.§.


Álló, csücskös talpú pajzs középen függőleges vonallal hasítva, majd kétharmad – egyharmad arányban vágva.

A hasított pajzs / heraldikai / jobb oldali rész kék mezejében egy álló lóherevégű arany latin kereszt látható, míg alsó egyharmad részének színe zöld. A heraldikai baloldal felső kétharmad része zöld, mely három arany pólyával osztott, alsó egyharmad részének színe kék. A címerpajzs alatt, a pajzs ívét követő aranyszínű szalag található, amelyben arany betűkkel a község neve - PALOTÁS ­– olvasható. A kék szín a község határában a bujáki patak felduzzasztásával létesített mesterséges tóra, a zöld szín a település mezőgazdasági jellegére, az aranyszín a környék legtermékenyebb határára , míg a kereszt a falu döntő többségében katolikus lakosságára utal. A zöld mezőben lévő három aranypólya a községbe bevezető három utat jelképezi.

A község zászlaja


3.§.


Fehér selyem, függőlegesen három egyenlő részre osztott téglalap alakú, mérete 150 x 90 cm. A két szélső harmad kék, míg a középső harmad ezüst ( fehér ). A zászló két hosszanti részét arany ( sárga ) zsinór, a rúddal szemközti rövidebb oldalát arany ( sárga ) rojt szegélyezi. A zászló középső ezüst harmadában, annak geometriai közepén a 2.§-ban leírt  45 x 24 cm nagyságú címer látható. ( Ezen méretbe nem értendő bele a címer alját szegélyező,  s a falu nevét viselő aranyszalag ). A zászló rúdja fehér,  a zászlórúd csúcsa arany színű.

A címer használata


4.§.

A községi önkormányzat címere, mint utaló és díszítő jelkép általában a alábbi helyeken használható külön engedély nélkül:

a./ Az önkormányzat zászlaján;

b./ A községháza bejáratánál;

c./ A községi önkormányzat intézményeinek bejáratánál, az intézményvezetők szobájában;

d./ A községi képviselő-testület tanácskozótermeiben, a polgármester-, a jegyző- és a hivatal munkatársainak irodáiban,

e./ A községi önkormányzat által alapított alapítványok levelezésében, kiadványain;

f./ A községi önkormányzat és szervei által használt levélpapíron, borítékon, névjegykártyán;

g./ A községi önkormányzat által alapított kitüntető díjakon és az ehhe tartozó oklevélen;

h./ A községi önkormányzat újságjának fejrészén;

i./ A községi önkormányzat által rendezett, illetve támogatott kiállításokon, rendezvényeken;

j./ A községi önkormányzat vendégei számára készített ajándéktárgyakon, csomagolóanyagon;

k./ A községbe vezető útvonalakon a úttest jobb oldalán elhelyezett táblán.


A zászló használata


5.§.


A községi önkormányzat zászlója, mint utaló és díszítő jelkép, a alábbi helyeken használható külön engedély nélkül:


a./ A községi képviselő-testület tanácskozó termében eredeti méretben, állandó jelleggel;

b./ A polgármester szobájában;

c./ A képviselő-testületi üléseken, illetve állami ünnepeken, a községházán másfélszeresére felnagyított / továbbiakban: nagyított / méretben, vagy eredeti méretben;

d./ Külföldi, vagy legalább miniszteri szintű belföldi küldöttség látogatásakor a községháza épületében, nagyított méretben;

e./ Külföldi küldöttségek részére ajándékba adható a eredeti méretnek arányosan kicsinyített változatában;

f./ Nemzeti ünnepeken, továbbá fekete zászlóval együtt kegyeleti okokból a községháza épületén eredeti vagy nagyított méretben;

g./ Nemzeti ünnepeken a községi önkormányzat intézményein az eredeti vagy a nagyított méretben.

A községi önkormányzat pecsétjének leírása


6.§.


(1)A község pecsétje 4 cm átmérőjű, s a 2.§-ban leírt címernek a heraldika szabályai szerinti, straffozott változatát ábrázolja. A címert félkörben a PALOTÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA felirat és a címer megalkotásának éve ( 2001 ) övezi. ( A címer straffozott változata jelen rendelet mellékletét képezi. )

(2)A pecsétnyomó műanyagból, vagy gumiból / továbbiakban: normál /, illetve rézből / továbbiakban: fém / készül. Az előbbi a pozitív, utóbbi a negatív változat. A negatív kivitelű az úgynevezett viaszpecsétes változat.


A pecsét használata


7.§.


A községi önkormányzat pecsétjét díszítő / a községre utaló / jelképként kizárólag csak az alábbi helyeken lehet használni:


a./ A községi önkormányzat által alapított kitüntetésekhez, kitüntető díjakhoz tartozó okleveleken. / Az oklevél fejrészén pecsétnyomó pozitív, a szöveg alján pedig a fém pecsétnyomó negatív / viaszos / változata használható;

b./ A községi önkormányzat által kiadott irodalmi, képzőművészeti és egyéb alkotásokon;

c./ A polgármester és a jegyző által protokolláris célra használt községi kiadványokon és kiadmányokon;

d./ A községi önkormányzat intézményvezetői által használt protokolláris levélpapíron;

e./ Más önkormányzatokkal, vagy külföldi féllel kötött, nem üzleti jellegű megállapodásokon.

A jelkép használatának engedélyezése


8.§.


(1) A községi önkormányzat jelképeit a jelen rendelet 4-7.§-aiban meghatározott eseteken túlmenően a képviselő-testülethez benyújtott írásbeli kérelem alapján lehet felhasználni, illetve használni.


(2) A jelképek felhasználása iránti kérelmet sürgős esetekben a polgármester is elbírálhatja, eljárásra jelen §. (3)-(7) bekezdéseit kell értelemszerűen alkalmazni. A polgármester döntéséről a képviselő-testület legközelebbi ülésén tájékoztatást ad.


(3) A képviselő-testülethez a kérelmet az erre a célra rendszeresített űrlapot kell benyújtani, amely a következőket tartalmazza:

a./ a kérelmező nevét, címét;

b./ a felhasználni / használni kívánt jelkép megnevezését;

c./ a jelképhasználat célját, időtartamát;

d./ az előállítani kívánt jelkép mennyiségét;

e./ a jelkép előállítási anyagát / fa, bronz, stb. / Ld. jelen rendelet 10.§. (2)  bekezdését;

f./ a terjesztés módját;

g./ a címerrel és / vagy zászlóval díszítendő tárgy mintapéldányát vagy műszaki rajzát;

h./ a felhasználásért felelős személy nevét, beosztását.


(4) A képviselő-testület a jelkép felhasználási körétől, módjától és az eset összes körülményétől függően egyszeri vagy többszöri díjazást állapíthat meg a kérelmező terhére, illetve az engedélyt úgy is megadhatja, hogy a címer felhasználását a címerminta előállítási költségének megtérítése / minimum 1.000.-Ft / fejében engedélyezi. A képviselő-testület által megállapított díjat a kérelmező az engedély megadását követően előre, még a jelkép felhasználását megelőzően köteles megfizetni.


(5) A képviselő-testület rendkívül indokolt esetben / pl. külföldi személy számára vagy tudományos munka céljából / engedélyezheti a jelkép ingyenes felhasználását vagy használatát, ebben az esetben különös gondossággal kell meggyőződni a körülményekről.


(6) A képviselő-testület által kiadott engedély tartalmazza:

a./ az engedélyes nevét, címét;

b./ a felhasználni engedélyezett jelkép megnevezését, anyagát, mennyiségét;

c./ a jelkép felhasználásának idejét;

d./ a jelkép, illetve a jelképpel díszített tárgy, kiadvány terjesztésének módját;

e./ a jelkép felhasználásáért felelős személy nevét;

f./ az esetleges külön feltételeket;

g./ a jelkép használatáért fizetendő díjat és a megfizetés módját.


(7) A polgármesteri hivatal a jelképek felhasználóiról, függetlenül attól, hogy azt térítés ellenében vagy nélkül használják, köteles nyilvántartást vezetni.

9.§.


A jelképeket kizárólag csak hiteles alakban, a méretarány és a színek betartása mellett lehet használni.

10.§.


(1) A képviselő-testület az egyes esetekben megengedheti, hogy az önkormányzat címere kizárólag az alapanyag / fém, fa, bőr, stb. / színében / színezés nélkül / készüljön.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott módon való elkészítést a használat, illetve felhasználás iránt benyújtott kérelemben

( 8.§.(3)  bekezdés ) kell jelezni.

A jelképek jogosulatlan használata


11.§.


(1) Ha a képviselő-testület – bárki bejelentése alapján – tudomást szerez arról, hogy az önkormányzat jelképeiből bármelyiket valaki engedély nélkül, az engedélytől eltérő módon, vagy a községi önkormányzatot sértő módon használja, azonnali hatállyal megtilthatja a jelkép /ek/  további használatát.


(2) A jelképhasználat szabálytalansága miatt a használót ért kárért a községi önkormányzatát anyagi felelősség nem terheli.

12.§.


A 9.§-ban meghatározott tilalmat megszegők ellen a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben maghatározott polgári jogi igényeket lehet érvényesíteni.


13.§.


Hatályon kívül

14.§,


Záró rendelkezések



/1/ E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


/2/ E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló módosított 3/1999(V.28.) számú rendelet 3.§-a hatályát veszti és helyébe az alábbi módosítás lép.


/3/ E rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

                       Szabó Mihály                                                   Krekács Judit

                          polgármester                                                    körjegyző