Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2009 (IX.21.) önkormányzati rendelete

a helyi piac tartásáról

Hatályos: 2009. 10. 01- 2012. 05. 31

Palotás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a vásárokról és piacokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm.sz. rendeletben foglaltakra figyelemmel – a helyi sajátosságoknak megfelelően – a piac tartását, rendjét az alábbiak szerint szabályozza:


1.§


A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya kiterjed:

Palotás Község közigazgatási területén megtartott:

- állandó piac fenntartására, valamint a piacon értékesítő tevékenységet folytatókra.

(2) A rendelet szabályait mindenki köteles megtartani, aki a piacon elad, vásárol, vagy egyéb engedélyhez kötött tevékenységet végez.

(3)  Nem terjed ki a rendelet hatálya a külön jogszabály szerint közterületen a húsvéti, karácsonyi, szilveszteri, valamint évente két alkalommal ( búcsú és falunap ) az adott ünnepen  és az azt megelőző 20 napban rendezett vásárra.

2.§



A piac tartására vonatkozó szabályok


(1) Piac rendezésére és tartására jogosult a mindenkor hatályos vásárokról és piacokról szóló kormányrendeletben meghatározott szervezet, amennyiben a piac tartására engedéllyel rendelkezik, illetve akit annak rendezésére jogosultként nyilvántartásba vettek.

(2) Hatósági nyilvántartásra az államigazgatási eljárásról szóló törvény szabályai az irányadóak.

(3) A nyilvántartásba vételre vonatkozó kérelemhez a vásárokról és piacokról szóló mindenkor hatályos Kormányrendeletben, valamint egyéb jogszabályokban előírt okiratokat kell csatolni.

(4) A fenntartónak a piac működése idején a piac tartására való jogosultságot igazoló irattal, dokumentumokkal rendelkeznie kell, azokat az ellenőrzéskor az ellenőrzést végző hatóságok részére fel kell mutatni.


3.§


Piac megnevezése, helye, ideje, nyitva tartása


(1)  A piac megnevezése: Heti vegyes árucikk piac

 Az árusítás helye: Palotás, Árpád út 281/4 helyrajzi számú és Mikszáth út 257 helyrajzi számú területeken.

 Ideje: Kedd – csütörtök – szombati napokon.

(2)  A piac nyitva tartását a piac fenntartója a működési szabályzatban határozza meg. A fenntartó köteles a piac nyitva tartásáról a vásárlókat tájékoztatni.

4.§


Piaci árusítás feltételei


(1) A piacon valamely Európai Gazdasági Térség államában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, gazdálkodó szervezetnek nem minősülő jogi személy, mezőgazdasági őstermelő, kistermelő, népművész, népi iparművész, képzőművész kézműves és fotóművész a megfelelő tevékenységre szóló engedély birtokában árusíthat.

(2) Aki a termék forgalomba hozatalára egyébként jogosult, a helypénzt megfizette vagy  a piac területén meghatározott időre bérelt területre szóló helyhasználati engedélye van az árusíthat.

(3)  A piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre, az értékesített termékre, az értékesítő helyre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak megfelelően termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető kereskedelmi szolgáltató és javító tevékenység folytatható.

(4) Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő – az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező – egyéb magánszemély tulajdonát képező vagyontárgyakat a piacon alkalomszerűen értékesítheti. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.




5.§


Piacon forgalmazható áruk


(1) A piacon forgalomba hozható áruk körére a mindenkor érvényben lévő jogszabályok,  illetve a piac engedélyezéséhez a szakhatóságok által kiadott állásfoglalások az irányadóak. Élelmiszerek közül az árusítható termékek körét a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza. A piacon sem haszonállat, sem kedvtelésből tartott állat nem forgalmazható a piac jellege miatt. A piacon forgalomba nem hozható további termékek körét a rendelet 2. számú függeléke tartalmazza.

(2) A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy, valamint kistermelő a piacon kizárólag saját gazdaságban előállított és az őstermelői igazolványban szereplő zöldséget, gyümölcsöt, virágot árusíthat.

(3) A népművész, népi iparművész, képzőművész és fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(4)  A piacon forgalomba nem hozható termékekről az árusokat és a vásárlókat hirdetményben kell tájékoztatni, és jól látható helyen kifüggeszteni.

(5)  E rendelet nem érinti azoknak a jogszabályoknak a rendelkezéseit, amelyek az egyes termékek értékesítéséhez külön feltételeket állapítanak meg.


6.§


Helyhasználat


(1) Az árusok helyét a piacon tevékenységi körönként elkülönítve kell kijelölni. A kijelölt elárusítóhelyeket  sorszámmal kell ellátni.

(2) A fenntartó köteles a piac bejáratánál a vásár térképét, helyszínrajzát tartalmazó táblát elhelyezni, melyen köteles feltüntetni naprakészen a sorszámmal ellátott árusítóhelyeket.

(3) A piacon a termelő, illetve a kereskedő részére az igények és lehetőségek alapján állandó bérelt hely biztosítható.

(4) A határozott időre szóló helyfoglalás ( bérlet ) legrövidebb időtartama egy hónap, leghosszabb időtartama egy év.

(5) A helyhasználó, illetve bérlő köteles az árusítás helyén, a vásárlók számára jól látható módon és olvashatóan feltüntetni a nevét, címét, illetve székhelyét, telefonszámát, elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik.


7.§


Helypénz


(1) A piacon az árusítás helypénz fizetéséhez kötött, melynek mértékét Palotás Község Önkormányzata évente az éves költségvetéséről szóló rendeletben állapítja meg.

(2) Helypénzt kell fizetni a piacra vitt áru után, továbbá az árut szállító jármű, az áru elhelyezésére szolgáló göngyöleg, és minden olyan tárgy után amit az árus helyezett el, illetve használ, az árusító helyhez, illetve annak sorszámához rendelt területnagyságra megszabott összegben.

(3) A határozott időre kötött bérleti helyfoglalási díjat előre kell megfizetni. Ha megfizetett árusítóhelynél egyes piaci napokon az árus több árusítóhelyet vesz igénybe, a többlet árusítóhely után is helypénzt köteles fizetni.

(4)  A helypénz és a bérleti díj megfizetésének módját és igazolását a fenntartó határozza meg, melyről köteles az árusítóknak tájékoztatást nyújtani.



8.§


A piac  rendje


(1)  A piac fenntartója köteles a piac rendjét meghatározni ( működési szabályzat ) és arról jól látható helyen közzétett hirdetményben tájékoztatni az árusokat és a vásárlókat. A hirdetményben ismertetni kell a helyfoglalás, a telepítés szakmai szabályok figyelembevételével kialakított sorrendjét. Fel kell tüntetni a fenntartó nevét, címét, székhelyét, telefonszámát, elektronikus levelezési címét.

(2)  A fenntartó köteles a piac rendjét folyamatosan ellenőrizni, és a vonatkozó jogszabályok és hatósági határozatban foglalt feltételek betartását folyamatosan ellenőrizni, valamint a megfelelő működés érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni.

(3)  A fenntartó köteles a piacon a kereskedelmi tevékenységet végzőkről ( helyhasználókról), bérlőkről naprakész nyilvántartást vezetni – melyhez az árus a jogszabályban megjelölt adatokat köteles szolgáltatni - és azt a piac területén ellenőrzést végző hatóság felhívására bemutatni, hozzáférhetővé tenni.

(4) A piac rendeletben foglalt feltételeinek meglétét, működésére, az ott végzett kereskedelmi tevékenységre, forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezések betartását a jegyző, továbbá más hatóságok ellenőrzik.

(5) A piacon az árusítással kapcsolatos összes hatósági, vám, tűzrendészeti, közlekedésrendészeti, élelmiszer higiéniai, fogyasztóvédelmi szabályokat be kell tartani.

(6) A piac létesítése, áthelyezése, helyének, jellegének és időpontjának megváltoztatása és megszüntetése előtt a mindenkor hatályban lévő jogszabályban rögzítettek alapján a települési önkormányzat döntése alapján jegyzői nyilvántartásba vétellel történik.

(7) Ha a piac fenntartója az adott területen a piacfenntartási tevékenységét megszünteti, köteles gondoskodni a terület eredeti környezeti állapotának visszaállításáról.


9.§


Az árusításra vonatkozó szabályok


(1) Árusítás csak a sorszámmal ellátott árusítóhelyen, és a helyhasználati díj ellenében végezhető.

(2)  A piac területén jövedéki termékeket árusítani tilos!

(3)  A piac területén mindennemű szerencsejáték tilos!

(4)  Élelmiszert a puszta földre lerakni és onnan árusítani tilos!

(5)  Az árusító asztalokat és az árukat arra a célra kijelölt területen úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák!

(6) Az árusítóhelyen kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt lehet használni.

(7) Az árusító az áru eredetéről, mennyiségéről, növényvédelmi várakozási időről a fenntartónak és más ellenőrzésre jogosult hatóságnak köteles a kért felvilágosítás megadni, illetve ezek bizonyítására szolgáló iratokat a helyszínen azonnal bemutatni

10.§


Közegészségügyi, köztisztasági előírások


(1) A mindenkor érvényben lévő közegészségügyi, köztisztasági jogszabályok betartása kötelező.

(2) A helyhasználó köteles az árusítóhelyet a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani. Minden szemetet és növényi hulladékot az árusító a fenntartó által meghatározott módon köteles az árusítás befejezése után szemétgyűjtőbe elhelyezni.

(3)  A piac fenntartója köteles biztosítani az árusok és vásárlók részére folyóvíz ( ivóvíz ) nyerését, valamint WC használati lehetőséget.

11.§


Vegyes rendelkezések


(1) Aki jelen rendeletben foglalt szabályokat, előírásokat megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


12. §


Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2009. október 1. napján lép hatályba.

(2) A hatályba lépéssel egyidejűleg Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2001.(V.15.) sz. rendelete a helyi vásárok tartásáról hatályát veszti.



       Szabó Mihály                                                           Krekács Judit

                   polgármester                                                              körjegyző