Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2009 (III.27.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2009. 03. 27

Palotás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény felhatalmazása alapján a kötelező és az önként vállalt önkormányzati sportfeladatok ellátása érdekében az alábbi rendeletet - továbbiakban: rendelet - alkotja:


I.

Általános rendelkezések

                                                             

1.§


A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Palotás Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, és meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját.

2.§


A rendelet hatálya kiterjed:

- az önkormányzat közigazgatási területén lakó, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre;

- az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre;

- a képviselő-testületre és szerveire, valamint a körjegyzőségre.


II.

Az Önkormányzat sportfeladatai


3. §


Illetékességi területén a helyi sporttevékenység támogatása.

Ennek érdekében:

a/ meghatározza a község középtávú sportfejlesztési sportkoncepciót, figyelemmel kíséri az abban elfogadottak megvalósítását,

b/ rendszeres, folyamatos kapcsolatot tart fenn a község sportegyesületével, együttműködik a sportot támogató gazdasági és civil szervezetekkel, intézményekkel,

c/ fenntartja a tulajdonában lévő sportlétesítményeket, biztosítja, vagy hozzájárul működésükhöz, szükség szerint gondoskodik karbantartásukról, felújításukról,

d/ az önkormányzati fenntartású oktatási intézményben megteremti a sporttevékenység tárgyi és személyi feltételeit

e/ együttműködik a területén működő nem önkormányzati és nem sport alapfeladattal, de sporttevékenységgel rendelkező szervezetekkel.


Az önkormányzat további sportfeladatait részletesen külön jogszabály és az önkormányzat közép távú sportkoncepciója tartalmazza.

Az önkormányzat sporttal kapcsolatos vállalt feladatai

A községi sportkoncepció kialakítása

Az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítmények fejlesztése


4. §


Az önkormányzat a települési sportkoncepció meghatározása, megvalósítása és önkormányzati ciklusonként történő felülvizsgálata során kiemelt figyelmet fordít:

- a sportszervezetek utánpótlás nevelésének támogatására;

- a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására;

- a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítására;

- a tradicionális települési sportágak stabil és eredményes működésének

  segítésére;


Az önkormányzat ciklusprogramjának megfelelően dönt a sportlétesítmények és tevékenységek fejlesztéséről a mindenkori éves költségvetésében.

A fejlesztéseknél előnyben kell részesíteni azokat a fejlesztési programokat, amelyek

a) többfunkciójú létesítmények fejlesztését célozzák;

b) a sportturizmust is szolgálják.

A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés


5. §


(1) Az önkormányzat – testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban – mindenkori lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi egyesületeket, civil szervezeteket.

(2) Az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja a vagyonrendelet szabályai szerint. A sportegyesületekkel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően megállapodásokat köt.

Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények

fenntartása, működtetése


6. §


Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóvásához, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet éves költségvetésében biztosítja.

A középtávú gazdasági programjában meghatározza a sportlétesítmények fejlesztésének irányát, pénzügyi feltételeket, forráslehetőségeket. A fejlesztési feladatok meghatározásakor, végrehajtásakor figyelembe veszi a sporttörvényben foglaltakat.



Az iskolai sporttevékenység megteremtése


7. §


(1) Az önkormányzat az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról gondoskodik.

(2) Az oktatási intézmény testnevelési alapfeladata ellátásán túl részt vesz a település sportegyesületének utánpótlás nevelésében, figyelembe véve a gyermek- és ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait. Az általános iskola és a település önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezete együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.


A szabadidősport feltételeinek fejlesztése


8. §


Az önkormányzat az egészségmegőrzés, a fizikai fittség fokozása, az egészséges, mozgásban gazdag életmód iránti igény további felkeltése érdekében szerepet vállal a szabadidősport feltételeinek fejlesztésében.

A gyermek- és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a nők és a családok

sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok

sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények

lebonyolításának segítése


9. §


A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelést, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportját, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását az önkormányzat

támogatja.

(1) A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelési tevékenységet a Felmérési Kiválasztási Foglalkoztatási rendszer támogatásával segíti, valamint vállalja az önkormányzat:

a) a szabadtéri sportlétesítmények fejlesztését;

b) játszóterek fejlesztését;

c) a településen működő sportszervezetekben az amatőr versenyző utánpótlás nevelésének támogatását;

d) az úszás oktatásának támogatását.

(2) A tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának területén az önkormányzat a visszatérő hagyományos sporteseményeket és rendezvényeket támogatja.



III.

Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei


10. §


Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:

-  tornaterem

- sportpálya

- sportcentrum

- pihenőpark

- kondícionáló terem

- iskolai sportudvar

A felsorolt létesítmények feladatait Palotás Község Önkormányzat Körjegyzősége, az intézmények, szervezetek alapító okiratai és szervezeti működési szabályzatai, valamint a megkötött együttműködési megállapodások tartalmazzák. Törvényességi ellenőrzésüket, felügyeletüket a jogszabályban meghatározott rend szerint végzik az arra jogosult szervezetek.


IV.

A sporttevékenység irányítása


11. §


Külön jogszabályban és ezen rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület, és a külön rendeletben meghatározottak szerint átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.


V.

A sporttevékenység finanszírozása


12. §


(1) Az oktatási intézményben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység éves pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézményi költségvetésben lehetőségei szerint biztosítja.

(2) Az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében alakítja

ki a költségvetés sporttámogatási koncepcióját. Az önkormányzat az éves költségvetési beszámolója előtt a támogatott szervezetektől tájékoztatót kér az előző évi szakmai és gazdálkodási munkájukról.

(3) Az önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről a civil szervezeteknek megállapított keret terhére minden év márciusában dönt. A támogatás forrásai a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.

(4) A sportcélú támogatások elosztását a szervezetek igénybejelentése alapján a képviselő-testület végzi.


VI.

A sporttörvény végrehajtásával kapcsolatos helyi

államigazgatási feladatok


13. §


A település közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.

(1) Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.

(2) Közterületeken rendezvények a közterületek használatát is szabályozó rendeletnek megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz az önkormányzat – átruházott hatáskörben a polgármester - előzetes tulajdonosi hozzájárulása szükséges.

(3) Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.

VII.

VEGYES RENDELKEZÉSEK


14. §


(1) Az önkormányzat a település sportéletének fejlesztését elősegítő magán- és jogi személyeket, a sikeres sportolókat és sportszervezeteket a vonatkozó rendelet szerint kitűntetésben részesítheti.

(2) A településhez kötődő országos és nemzetközi sikereket elért sportolóknak, valamint a kiemelkedő sporttevékenység elismerésére a díjazottnak „Palotás Községért” kitüntető címet adományozhat, valamint az intézmények, közterületek elnevezésekor méltó emléket állíthat.


15. §


Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai és az önkormányzattal kötött megállapodások szerint tevékenykedni; a törvényi előírások vagy a vállalt kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával, illetve az önkormányzattal kötött szerződések, felmondásával járhat. A megállapodások megkötésére a tárgyévi költségvetés elfogadását követő két hónapon belül kerül sor.

16. §


(1) Az ezen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a sportról szóló 2004. évi I. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet 2009. március 27. napján lép hatályba.

(3) Ezen rendelet kihirdetéséről a körjegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


                      Szabó Mihály                                                           Krekács Judit

                        polgármester                                                               körjegyző