Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 18/2012 (IX.18.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

Hatályos: 2012. 09. 19- 2012. 10. 30

Palotás Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény ( továbbikban Ötv. ) 16. §.(1) bekezdésében foglaltak alapján, figyelemmel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztönydíjrendszer (továbbiakban: ösztöndíj rendszer ) kormányrendeleti szabályozására az alábbi rendeletet alkotja


Általános rendelkezések

1. §.


A rendelet hatálya kiterjed Palotás Község közigazgatási területén állandó lakhellyel rendelkező szociálisan rászoruló természetes személyekre, akik felsőoktatási intézményben történő tanulásuk támogatásaként az évente a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiadásra kerülő „Általános Szerződési Feltételek”-ben (továbbiakban ÁSZF) meghatározottak alapján  „A” vagy „B” típusú Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjban részesülhetnek.

2.§.


(1) Palotás Község Önkormányzata évente csatlakozik az ösztöndíj rendszerhez. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a csatlakozásról szóló nyilatkozatot évente aláírja.

(2) Az adott évben erre fordítható forrás mértékéről az Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság javaslata alapján a pályázatok beérkezését követő 10 napon belül határoz a képviselő-testület.

Eljárási szabályok

3.§.


(1) A pályázatokat a Körjegyzőség a Községháza, a Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtár, a községi kihelyezett hirdetőtáblákon és a www.palotas.hu honlapon teszi közzé.

(2) Az ösztöndíj megállapítása iránti pályázatokat a Körjegyzőségi hivatalba a pályázati kiírásban meghatározott határidőben és formában lehet benyújtani.

(3) A pályázatokat a mindenkori kiírásban szereplő adatlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a szociális rászorultság vizsgálatához az – rendszeres jövedelmeknél az utolsó három hónapról, egyéb jövedelmekről az utolsó egy évről – egy háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az alábbi igazolásokat:

- nyilatkozat a közös háztartásban élők vagyoni helyzetéről a 63/2006.(III.27.) Kormány rendelet1.sz. melléklete szerint,

- a pályázó lakcíme szerinti ingatlanban életvitelszerűen együttlakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők számáról szóló Körjegyzőségi igazolás,

- nyilatkozat az eltartottak számáról,

- ha a pályázó eltartó az erről szóló igazolás,

- ha a pályázó árva vagy félárva, az erről szóló igazolás,

- tartós betegségről, egészségkárosodásról szóló igazolás,

- munkanélküliségről szóló igazolás,

- kollégiumi elhelyezésről, vagy a kollégiumi felvétel elutasításáról szóló igazolás.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott igazolásoknál, a nyilatkozatoknál az ÁSZF-ben meghatározott egy háztartásban élőket kell figyelembe venni.

                     

Pályázatok elbírálásának szabályai

4.§.


(1) A pályázatokat Palotás Község Önkormányzatának képviselő-testülete bírálja el.

(2) A képviselő-testület a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok megtartásával az Ötv.12.§.(4) bekezdésének a.) pontjának alkalmazásával bírálja el a pályázatokat. A döntést követően 5 napon belül a támogatásban részesített ösztöndíjasok nevét – az önkormányzat honlapján és a községháza belső hirdetőjén - nyilvánosságra hozza.

(3) Szociálisan rászoruló a pályázó, ha a pályázó és a vele egy háztartásban élők egy főre  jutó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének 200 %-át.

(4) Az elbíráláskor a bizottságok a pályázó szociális helyzetét az alábbi sorolási szempontok szerint vizsgálja:

- egy főre jutó havi nettó jövedelem,

- az egy háztartásban élők az életvitelszerűen használt lakáson, és egy gépjárművön kívül más  ingatlannal, gépjárművel rendelkeznek-e,

- eltartottak száma a pályázóval egy háztartásban,

- a pályázó eltartó-e, ha igen az általa eltartottak száma,

- pályázó árva, vagy félárva,

- a pályázóval egy háztartásban élők közül van-e tartósan beteg, egészségkárosodott,

- van-e munkanélküli a háztartásban,

- részesül-e a pályázó kollégiumi ellátásban.

(5) A képviselő-testület a pályázók szociális helyzete alapján az ösztöndíj havi összegét 1.000 – 5.000 forint közötti összegben differenciáltan is megállapíthatja, de valamennyi pályázó részre azonos összegű ösztöndíj odaítéléséről is dönthet.

                                                   

„B” típusú ösztöndíjban részesülők éves felülvizsgálata

                                                                                5. §.


A „B” típusú ösztöndíjban részesülők szociális rászorultságát a képviselő-testület évente az új pályázatok támogatásának elbírálásával egy időben felülvizsgálja, mely felülvizsgálat a háztartásban élők jövedelme alapján történik. A felülvizsgálat időpontjáról az érintetteket a pályázati kiírással egy időben kell értesíteni.

Záró rendelkezések

6.§.


A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

                                                       Szabó Mihály                                                Krekács Judit

                                                       polgármester                                                   körjegyző