Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 11/2014 (VIII.27.) önkormányzati rendelete

a Palotási Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető juttatásokról

Hatályos: 2014. 09. 01

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) A rendelete hatálya kiterjed a Palotási Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott közszolgálati tisztviselőkre, ügykezelőkre (továbbiakban: köztisztviselő).

(2) A köztisztviselő részére visszatérítendő vagy vissza nem térítendő szociális, jóléti, kulturális, és egészségügyi szolgáltatások adhatók.

(3) A (2) bekezdése szerinti juttatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott, azaz részmunkaidős köztisztviselőket munkaidő arányosan illeti meg.

(4) A rendelet 5-8. §-aiban meghatározott szabályokat a foglalkoztatási jogviszonyban lévő polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

(5) E rendelet 6. §-a szerinti támogatás a annak a nyugállományú köztisztviselőnek nyújtható, aki a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – került nyugállományba

2. §


(1) A juttatásokra kifizethető keret összegét a képviselő-testületek mindig a tárgyévre vonatkozóan, a Hivatal éves költségvetésében állapítják meg, amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.

(2) A jegyző év közben is kérheti a szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatások előirányzatával kapcsolatban, hogy az adott költségvetési évre az érintett képviselő-testületek  a juttatásokra előirányzatot állapítsanak meg, vagy ha a juttatásokra megállapított előirányzat kevésnek bizonyul, azt emeljék meg.

(3) A jóváhagyott előirányzat adott évi felhasználatlansága miatt keletkező pénzmaradvány a következő évben használható fel az e rendelet tárgyát képező juttatásokra és támogatásokra.

(4) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

(5) A támogatások folyósításával, illetve nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat a Hivatal pénzügyi ügyintézője látja el.

(6) Az 5 – 9. § szerinti juttatások feltételeit, az elbírálás, a nyilvántartás és az elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző a Palotási Közös Önkormányzati Hivatal Közszolgálati Szabályzatában állapítja meg.

Illetménykiegészítés


3. § 


A Hivatal valamennyi felsőfokú iskolai és középfokú iskolai végzettségű köztisztviselője részére a tárgyévre illetménykiegészítés állapítható meg, melynek mindenkori mértéke az önkormányzatok éves költségvetéséről szóló rendeleteiben kerül meghatározásra

Képzettségi pótlék


4. §


(1) Képzettségi pótlék állapítható meg annak a pénzügyi, önkormányzati vagyonnal, gazdálkodással kapcsolatos munkakört betöltő köztisztviselő részére, aki középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik és olyan szakképesítést, szakképzettséget szerez, amely az adott munkakör betöltéséhez nem képesítési előírás (mérlegképes könyvelői szakképesítési pótlék).

(2) A képzettségi pótlék mindenkori mértéke az önkormányzatok éves költségvetéséről szóló rendeleteiben kerül meghatározásra.

Köztisztviselői juttatások, támogatások


5. §


(1) A köztisztviselő számára, kérelmére illetményelőleg biztosítható.

(2) Az illetményelőlegre felhasználható keret összegét a Hivatal költségvetésében a képviselő-testületek határozzák meg.

(3) Az illetményelőleg felső határa az illetményalap háromszorosa, de nem haladhatja meg a köztisztviselő igényléskori nettó munkabérének kétszeresét.

(4) Az illetményelőleg kifizetését a jegyző engedélyezi.

(5) A polgármester részére az illetményelőleg kifizetését a Képviselő-testület soron következő ülésén engedélyezi a Közszolgálati Szabályzatban előírt feltételekkel.


6. §


(1) Temetési segély adható a köztisztviselőnek – ideértve az 1.§-ban megjelölteket is – közeli hozzátartozója halála esetén.

(2) A temetési segély összege az illetményalap 50 %-áig terjedhet, éves keretét a 2.§ (1) bekezdésében meghatározottak szerint állapítja meg a képviselő-testület.

(3) A kérelemhez az eltemettető nevére kiállított eredeti számlát és a halotti anyakönyvi kivonatot be kell mutatni, melyre a jegyző a kifizetés tényét rávezeti.


7. §


(1) A köztisztviselőt a következő egészségügyi juttatás illeti meg: szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához történő – vissza nem térítendő– hozzájárulás

(2) A szemüveg készítés hozzájárulásának összege a számlával igazolt költség, de legfeljebb a tárgyévi  illetményalap 50%-a.

8. §


 Anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselő éves cafetéria kerete közterhekkel együtt 25.000 Ft-tal növelt összeg

Cafetéria juttatás


9. §


A köztisztviselők cafetéria juttatásának mértékét a mindenkori költségvetési törvény és annak feltételeit a hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény állapítja meg. A cafetéria juttatás részletszabályait a Hivatal Közszolgálati Szabályzata tartalmazza.

Jutalmazási szabályok


10. §


(1) A Kttv. 154. § -ában foglaltakra is figyelemmel a köztisztviselőket a költségvetési lehetőségekre figyelemmel adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért teljesítményértékelésük alapján a jegyző jutalomban részesítheti.

(2) A jutalmazás éves keretét a Hivatal költségvetésében a képviselő-testületek határozzák meg.

Átmeneti és záró rendelkezések


11. §


Az e rendeletben foglaltak végrehajtásához szükséges pénzügyi fedezet évente az Önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletében, valamint a Palotási Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésében kell biztosítani.


12. §


(1) Jelen rendelet 2014. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők juttatásairól szóló 12/2001. (X.31.) önkormányzati rendelete.



Palotás, 2014. augusztus 26.




                           Szabó Mihály                                              dr. Tóth Gabriella

                            polgármester                                                       jegyző