Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 14/2014 (XI.28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa természetbeni juttatásról

Hatályos: 2014. 12. 01- 2015. 02. 15

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX.25.) BM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) Palotás Község Önkormányzata természetbeni juttatásként szociális célú tűzifát (továbbiakban: tűzifa) biztosít azon rászorulóknak, akiknek családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő személy esetében a 200 %-át nem haladja meg és a családban

  1. rendszeres szociális segélyre, foglalkoztatást helyettesítő támogatásra,
  2. időskorúak járadékára,
  3. adósságcsökkentő támogatásra,
  4. lakásfenntartási támogatásra

jogosult személy van, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.


(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlan tekintetében több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek esetén is csak akkor jogosult a kérelmező a szociális tűzifa támogatásra, ha az ingatlanban fafűtésre alkalmas fűtőberendezés van.


(4) A természetben nyújtott szociális tűzifa támogatás mértéke: A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX.25.) BM rendelet szerint benyújtott pályázat alapján a Belügyminiszter által megítélt vissza nem térítendő egyszeri támogatásból és az önkormányzat által vállalt önrészből beszerezhető tűzifa mennyiségének és a határidőben beérkezett kérelmek számának függvénye, háztartásonként legfeljebb 5 m3.


(5) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelem 2014. december 1. napjától december 10. napjáig nyújtható be az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon.


(6) A jogosultságnak és a támogatás mértékének megállapítására a rászorultság mértékét figyelembe véve, átruházott hatáskörben az Szociális, Kulturális és Sport Bizottság jogosult.


2. §


Ez a rendelet 2015. december 1-jén lép hatályba és 2015. február 16-án hatályát veszti.


Szabó Mihály

polgármester




dr. Tóth Gabriella

jegyző



Mellékletek