Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete 15/2014 (XI.28.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2014. 11. 29

Palotás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 3. pontjában és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről és a házszám-megállapítás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

I. fejezet

Általános rendelkezések



A rendelet hatálya

1.§


A rendelet tárgyi hatálya Palotás község közigazgatási területén található közterületekre, illetve épületek, építési telkek házszámának megállapítására, annak feltüntetési módjára; személyi hatálya azok tulajdonosaira (használóra, kezelőire) terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2.§


E rendelet alkalmazásában:


  1. közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván;
  2. közforgalom elől el nem zárt magánút: közhasználatra szolgáló minden olyan magántulajdonban lévő földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván;
  3. házszám: olyan számmal, illetve számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja;
  4. többlakásos épület: legfeljebb három lakást, illetve önálló rendeltetési egységet magában foglaló épület, amely nem rendelkezik alapító okirattal;
  5. társasház: olyan tulajdoni forma, amelyben a tulajdonostársakat az épület meghatározott önálló részei (lakások) tekintetében külön, míg az ingatlan egyéb részei (lépcsőház, stb.) tekintetében együttesen illeti meg a tulajdonjog, az alapító okiratban meghatározottak szerint.

II. fejezet

A közterület elnevezés szabályai



A közterület elnevezésének általános szabályai

3.§


(1) A beépítésre szánt területen a közterületeket el kell nevezni. A beépítésre nem szánt területek közül azokat a közterületeket kell elnevezni, amelyek a község helyi építési szabályzatának mellékletét képező Szabályozási Tervlapja szerint gazdasági-kereskedelmi (Gksz) és ipari (Gip) övezetekben található ingatlanok megközelítését szolgálják.


(2) Új közterület nevét közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani.


(3) Ha egy közterület a községrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes közterületként megszűnik, az elkülönült résznek – az elkülönítéstől számított egy éven belül – új nevet kell adni.


(4) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.



4.§


(1) A közterületek elnevezése során Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben, valamint a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni.


(2) Közterület nevezhető el arról a személyről:


  1. akinek a település életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, hozzájárult a település fejlődéséhez,
  2. akinek tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend,
  3. aki a tudomány, irodalom, képző- és előadóművészet, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset alkotott,
  4. olyan nem magyar személyről, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt.


(3) Fogalomról vagy tárgyról való elnevezés esetén törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető legyen, utaljon a község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi környezetére.


Hatásköri és eljárási szabályok

5.§


(1) Közterületnév, településrész-név, helyi jelentőségű közlekedési név megállapítása, megváltoztatása, megszüntetése Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.


(2) A közterület elnevezésére, illetve nevének megváltoztatására az ott lakó ingatlantulajdonos választópolgárok és a Képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot.


(3) Kérelemre a közterület nevét megváltoztatni csak akkor lehet, ha az érintett közterülettel határos ingatlanon lakó ingatlan-tulajdonos választópolgárok több, mint 67 %-a írásban kéri.


(4) Amennyiben a Képviselő-testület indokoltnak tartja a közterület nevének megváltoztatását, a (3) bekezdésben foglalt feltétel hiányában is jogosult a névváltoztatásról dönteni.


(5) Az elnevezésre vonatkozó előterjesztést annak benyújtása előtt 15 napra a helyben szokásos módon közzé kell tenni. Az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket is a képviselő-testület elé kell terjeszteni.


(6) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell a helyi címnyilvántartást, az okmányirodát, az illetékes földhivatalt, katasztrófavédelmi szerveket, mentőket, egészségügyi ügyeleti szolgálatot, háziorvosokat, fogorvosokat, a rendőrséget, postahivatalt, valamint a közmű-szolgáltatókat.


(7) A földrajzi neveket érintő döntéstől számított 60 napon belül a közterületi névtáblákat az e rendeletben foglalt szabályok szerint ki kell helyezni. Kihelyezésükről az önkormányzat köteles gondoskodni.

III. fejezet

Közterület névtábláinak elhelyezése

6.§


(1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni.


(2) A névtáblán fel kell tüntetni a közterület pontos nevét (rövidítés nélkül).


(3) A névtáblát az utca kezdetén és a végén, útkereszteződésnél a saroktelkek mindkét oldalán el kell helyezni, továbbá egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átellenes oldalon is fel kell szerelni.


(4) A névtáblát épületen, kerítésen vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten, jól látható helyen kell elhelyezni.


(5) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) a névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. A tábla kihelyezéséről az ingatlan tulajdonosát (kezelőjét, használóját) a kihelyezésért felelős szerv a kihelyezés előtt 15 nappal köteles értesíteni.


(6) A közterületi névtáblák elkészítésének, elhelyezésének, karbantartásának költségei az Önkormányzatot terhelik.



7.§


A megváltozott közterületnevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell  ellátni. Az új névtáblát az áthúzott régi tábla mellé vagy alá kell felszerelni.

IV. fejezet

Az ingatlanok számozásának szabályai



Általános szabályok

8.§


(1) A névvel ellátott közterületeken házszámmal kell ellátni a beépített és beépítetlen ingatlanokat. A közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.


(2) Az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a település központjától kifelé haladva növekedjenek és a közterület jobb oldalán lévő ingatlanokat páratlan, bal oldalán lévő ingatlanokat páros számmal kell ellátni. Ha a közterület teret érint, akkor a számozás az óramutató járásával megegyezően történik. Egyoldalas beépítésű utcában a számozás folyamatos.


(3) Az ingatlanok számozására arab számozás használható. Kiegészítő jelzésként a számok alátöréseként a magyar ABC ékezet nélküli nagybetűi alkalmazhatók.


(4) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént és az ingatlanon újabb lakások létesülnek, akkor a többlakásos épület házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a meglévő házszámot meghagyva a (3) bekezdés szerinti alátöréssel kell az új lakásokat ellátni.


(5) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő ingatlan számozása változatlan marad, az újonnan keletkezett ingatlan számozását pedig a (3) bekezdés szerinti alátörés alkalmazásával kell végezni.


(6) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok eredeti sorszámukat – kötőjeles összekapcsolással – megtartják.


(7) Saroktelken lévő ingatlan csak egy házszámot kaphat.


(8) Ha a társasház olyan ingatlanon létesül, ahol az ingatlanok számozása már megtörtént, az ingatlan eredeti házszámából kiindulva, lépcsőházanként kell megállapítani a házszámot, a (3) bekezdésben foglalt alátörés alkalmazásával.


(9) Ha a társasház olyan ingatlanon létesül, ahol az ingatlanok számozása még nem történt meg, vagy megtörtént, de lehetőség van lépcsőházankénti házszám megállapítására, abban az esetben alátörés nélkül, arab számmal kell ellátni a lépcsőházakat.


Házszám változás

9.§


(1) Házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltozásához jogos érdeke fűződik.


(2) Az ingatlan-nyilvántartás, valamint a természetbeni állapot ellenőrzését (helyszíni ellenőrzés) követően a házszámot a Jegyző határozat formájában állapítja meg és az érintett ügyfeleken kívül az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés érdekében a döntésről értesíti az illetékes földhivatalt a határozat megküldésével.


(3) A határozat alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket 30 napon belül hivatalos okmányaikon átvezettetni, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyeztetni.


(4) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:


  1. az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel az ingatlan házszáma, csak a helyrajzi száma,
  2. a közterületen több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel az ingatlan-nyilvántartásban,
  3. az ingatlan házszáma téves, vagy az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,
  4. az ingatlan megosztására vagy egyesítésére kerül sor.


(5) Ha a közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik vagy az ingatlanok számozása hibás, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon át kell számozni.


(6) Ha a társasház vagy az abban lévő lakások számozása hibás, követhetetlen, illetve a beazonosítás körülményes, a társasház lakásait a legkisebb érdeksérelemmel járó módon át kell számozni.


Házszámtábla kihelyezésének szabályai

10.§


(1) Az ingatlan tulajdonosa (használója, kezelője) köteles az ingatlant házszámtáblával ellátni.


(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.


(3) A (2) bekezdés szerinti kötelezettséget


  1. új építmény esetében a használatbavételi engedély kiadásától számított 30 napon belül,
  2. házszám változás esetén az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül kell teljesíteni.


(4) A házszámtáblát épületen, kerítésen, a közterület felőli bejáratnál, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületről jól látható módon kell elhelyezni.


(5) Saroktelek esetén a házszámtáblát azon az oldalon kell elhelyezni, amely közterületre az ingatlant számozták, függetlenül attól, hogy hol van az ingatlan főbejárata.


(6) Többlakásos ingatlan esetében valamennyi lakáson, továbbá az ingatlan kerítésén, ennek hiányában tartószerkezeten, a közterületről jól látható módon valamennyi lakás házszámát fel kell tüntetni.


(7) Társasházak esetében a házszámtáblát lépcsőházanként, a bejárat felőli oldalon kell elhelyezni.

V. fejezet

Egyéb rendelkezések



11. §


(1) Közterületi névtáblát a kezelő hozzájárulása nélkül eltávolítani, megrongálni, eltakarni vagy bármely más módon a tájékoztató jellegét megszüntetni tilos.


(2) A házszámok megállapítására, megváltoztatására vonatkozó eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



VI. fejezet


Záró rendelkezések



12.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok – azok megváltoztatásának szükségességéig – továbbra is érvényben maradnak.


(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.







            Szabó Mihály                                                 dr. Tóth Gabriella

                        polgármester                                                          jegyző