Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2022. 12. 01

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2022.12.01.

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Palotás község közigazgatási területére.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a község területén lakó vagy tartózkodó természetes személyekre, valamint a községben székhellyel, telephellyel, vagy ingatlannal rendelkező jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre és a községben ideiglenesen munkát végző, illetve bármilyen tevékenységet folytató szervezetekre.

(3) E rendelet értelmében: kerti hulladék: a növényzettel fedett területek gondozása, művelése során keletkező hulladék, kaszálék, nyesedék, falomb, egyéb növényi eredetű hulladék.

2. Az avar és kerti hulladék égetésének szabályai

2. § (1) Az avart és kerti hulladékokat elsősorban komposztálással kell kezelni.

(2) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(3) Az avar és kerti hulladék égetése között más egyéb hulladék égetése tilos.

(4) Az égetendő hulladék nem lehet szennyezett, vegyi anyaggal kezelt, nem tartalmazhat továbbá kommunális vagy ipari eredetű hulladékot (műanyag, gumi, vegyszer, festék és ezek maradékai).

(5) Az égetést csak szélcsendes időben, kellően száraz avar és kerti hulladék esetén szabad végezni, egyszerre csak kis adagokban, folyamatosan adagolással.Az égetést úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő hatás (füst, bűz, pernye, hőterhelés) ne álljon fenn, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, az emberi egészséget ne veszélyeztesse, a környezetben levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(6) A füstképződés csökkentése érdekében az avar és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(7) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(8) A (7) bekezdés alól kivételt képez a közterületen a parkfenntartással megbízott személy által végzett, a helyben keletkezett avar és kerti hulladék égetése.

(9) Az égetés helyének és idejének megválasztásánál a szomszédokra és a környezetre figyelemmel kell lenni. Tüzet rakni csak biztonságos módon, lakó és gazdasági épülettől kellő távolságra, állandó felügyelet mellett lehet. Az égetés során a mindenkor hatályos tűzvédelmi szabályokat be kell tartani, és az égetés befejeztével a parazsat el kell oltani.

(10) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(11) Helyszínen olyan eszközöket és felszereléseket (vízzel telt vödör, kerti slag, lapát, gereblye stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

3. § (1) A levegő tisztaságának, valamint a lakosság egészségének védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetését egész évben az alábbi időpontban lehet végezni: hétfő 14.00-19.00 óráig.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon, valamint az (1) bekezdésben meghatározott időponttól eltérő időpontban az avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3) Az (1) bekezdésében megjelölt időszakban sem végezhető égetés tűzgyújtási tilalom idején, valamint ha a tűzoltóság, a földművelésügyi/erdészeti hatóságok tűzvédelmi okok miatt azt tiltják.

3. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

4. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, hulladékgazdálkodási és levegőtisztaság-védelmi bírsággal is sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkor hatályos jogszabályok - jelenleg a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet és a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet - szabályai vonatkoznak.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és egyidejűleg Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 11/2009. (VIII.5.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.