Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.16.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 24 12:00

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.24.
az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.16.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A 2022. évi költségvetés elfogadása óta jelentkeztek olyan gazdasági események, amelyek hatással vannak a költségvetésre, így annak módosítása vált szükségessé.
Önkormányzat költségvetésének módosítása:
A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak szociális ágazati összevont pótléka központi támogatásként kerül folyósításra, az állami támogatás mértéke ennek függvényében változik. Jelen módosításban ezzel kapcsolatban 2022. szeptember 1től november 30-ig került változtatásra kiadási oldalon a gondozónők esetében a személyi juttatások és járulék, társulás formájában működő szervezet esetében (családsegítők) a támogatás értékű átadott pénzeszköz került emelésre.
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet, valamint a központi költségvetésről szóló törvény szerint az állami támogatás lemondáspótigényből adódó felülvizsgálat alapján a közneveléshez, illetve a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó támogatás emelésre, a szociális étkezéshez kapcsolódó támogatás csökkentésre került.
A 61/2022. (II.28.) Korm.rendelet alapján a központi költségvetés támogatást biztosít a kieső iparűzési adóbevételek kompenzálására. A támogatás két egyenlő részletben, június és október hónapban kerül folyósításra. Jelen módosításban a második részlettel számoltunk, bevételi oldalon az állami támogatás, kiadási oldalon a tartalék előirányzata került emelésre.
2021. évi XC. törvény (2022.évi költségvetési törvény) 3. melléklet 2.1.6.3 k) pontja alapján 25 000 főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok részére kiegészítő támogatás biztosított a központi költségvetés. Bevételi oldalon az állami támogatás, kiadási oldalon a tartalék került emelésre.
Bevételi és kiadási oldalon államháztartási megelőlegezések jogcímen a 2023. évi állami támogatás megelőlegezésére folyósított összeg került módosításra.
TOP Plusz pályázat keretein belül (belterületi zöld infrastruktúra,) benyújtott pályázatunk támogatásban részesült. Bevételi oldalon a működési és felhalmozási célú átvett pénzeszköz előirányzata változott, kiadási oldalon a felhalmozási kiadás előirányzata került emelésre.
A személyi juttatások és járulék előirányzat változása a közfoglalkoztatási programban bekövetkezett változás miatt vált szükségessé.
Dologi kiadások előirányzat változása: A közüzemi díjak emelkedése (tartalék terhére), valamint a nyertes pályázatokhoz kapcsolódó dologi kiadások előirányzatának növekedése miatt.
Beruházási és felújítási előirányzatunk egy része átcsoportosításra került a dologi kiadások előirányzatára, valamint emelésre került az előirányzat a felújításhoz kapcsolódó nyertes pályázatok kiadása miatt.
Palotási Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésének módosítása
A 2022. évi népszavazás lebonyolításához a központi költségvetés biztosított fedezetet a Hivatalok részére. Bevételi oldalon a támogatás értékű működési bevételünk előirányzata, kiadási oldalon a személyi juttatás, járulék, valamint dologi kiadás előirányzata került emelésre.
Művelődési Ház és Könyvtár költségvetésének módosítása
Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával megkötött szerződés szerint 1 fő közfoglalkoztatására megkötött szerződésünk alapján, bevételi oldalon az átvett pénzeszköz előirányzata került pontosításra, kiadási oldalon a személyi juttatás és járulék előirányzata.
Az NKA pályázat keretein belül közösségépítő kulturális programsorozat (Őszirózsa Nyugdíjas Klub) benyújtott sikeres pályázat bevételi oldalon az átvett pénzeszköz előirányzatának, kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzatának emelését eredményezte.
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részére benyújtott, pozitív elbírálásban részesült Csoóri Sándor Pályázat keretein belül a Kenderike néptánccsoport támogatása, illetve az Őszirózsa Nyugdíjas Klub támogatása. Bevételi oldalon az átvett pénzeszköz előirányzata, kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzata került emelésre.
Az előző évek tapasztalataiból kiindulva a költségvetésben finanszírozásként tervezett összeg átutalása – amennyiben az intézmény működése biztosított és likviditási gond sem jelentkezik – értelmetlen. A dologi kiadás tervezett előirányzat, valamint a beruházások előirányzata, bevételi oldalon az önkormányzat részéről finanszírozásként átadott pénzeszköz került csökkentésre.