Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 1/2024. (II.14.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 09. 26

Palotás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.09.26.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 1/2024. (II.14.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak szociális ágazati összevont pótléka központi támogatásként kerül folyósításra, az állami támogatás mértéke ennek függvényében változik. Jelen módosításban ezzel kapcsolatban 2024. augusztus 31ig került változtatásra kiadási oldalon a gondozónők esetében a személyi juttatások és járulék, társulás formájában működő szervezet esetében (családsegítők) a támogatás értékű átadott pénzeszköz került emelésre.
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet, valamint a központi költségvetésről szóló törvény szerint az állami támogatás lemondáspótigényből adódó felülvizsgálat alapján a közneveléshez, valamint a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó támogatás emelésre került.
2023. évi állami támogatás elszámolásakor pótigényünk keletkezett, mely a költségvetési tartalék változását eredményezte.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű kiadásokra kapott támogatás szintén a tartalék emelését eredményezte, mivel költségvetés tervezésekor már az emelt összeggel terveztünk.
A központi költségvetés idén is biztosítja a települési önkormányzatoknak szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatást. Bevételi oldalon az állami támogatás bevétele, kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzata került emelésre.
A 2024. évi költségvetés tervezésekor az eredeti előirányzatban a közfoglalkoztatással kapcsolatban csak a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával megkötött szerződés alapján terveztünk, ami 2024. február 28ig szólt. A további foglalkoztatásra igényelt támogatásunk bevételi, valamint ennek megfelelően kiadási oldalon a személyi juttatás és járulék előirányzata emelésre került. Ehhez kapcsolódóan a nyári diákmunka program keretein belül elnyert támogatásunk (4 fő bére), mint átvett pénzeszköz előirányzata került emelésre, kiadási oldalon a személyi juttatás és járulék előirányzatát emeltük. Az idei évben is a diákmunka támogatást csak a munkabérre igényelhettünk, a járulékra a költségvetési tartalék nyújt fedezetet.
Az eredeti költségvetésben a költségvetési maradvány összegeként a 2023. évi záró pénzkészlet került megtervezésre. A költségvetési maradványunkat módosítják különböző korrekciós tényezők, melyeket a költségvetés elkészítésekor még nem ismertünk pontosan, így a maradvány előirányzata emelésre került, a tartalék előirányzatának növelésével szemben.
TOP Plusz Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése pályázat (szolgálati lakás) megvalósításához kapcsolódó költségnövekmény miatti támogatás bevételi oldalon az átvett pénzeszköz előirányzatának változását eredményezte, kiadási oldalon a felhalmozási kiadás előirányzata került emelésre.
Magyar Falu Program keretein belül ismét sikeresen pályáztunk szolgálati lakás tetőfelújítására. Bevételi oldalon az államháztartáson belülről átvett pénzeszköz előirányzata, kiadási oldalon a felhalmozási kiadások előirányzata került emelésre.
A 2023. évi Palotás és Kisbágyon Óvodai Intézményfenntartó Társulás zárszámadása alapján Kisbágyon Község Önkormányzatának 2023.évi hozzájárulási különbözet keletkezett. Államháztartáson belülről átvett pénzeszköz előirányzata így emelésre került, kiadási oldalon a tartalék előirányzata került emelésre.
Átvett pénzeszköz előirányzata emelésre került a tóparti telektulajdonosok által befizetett érdekeltségi hozzájárulások miatt. Kiadási oldalon a tartalék emelésére került sor.
A személyi juttatások és járulék előirányzat változása a közfoglalkoztatás, a diákmunka, polgármester végkielégítés és szabadság megváltás miatt vált szükségessé.
Dologi kiadások előirányzat változására a 2023. évi állami elszámolás után járó kamatfizetési kötelezettség, kormányzati funkciók közötti átcsoportosítások, ügyvédi díjak, Palotási Hírek megemelkedett kiadása miatt került sor.
Beruházási és felújítási előirányzatunk emelésre került a felújításhoz kapcsolódó pályázatok kiadása, valamint a Szabadság út 47. szám alatti ingatlan, 0103/1 hrszú, 0103/2 hrsz-ú ingatlan megvásárlása miatt. Bajcsy út 2/a szám alatt található szolgálati lakás mérőhely kialakítása, rendezési terv módosítása, számítógép beszerzés házi gondozás részére szintén a felhalmozási kiadások előirányzatának változását eredményezte. A művelődési házban lévő zsöllye székek felújítására tervezett összeg kevésnek bizonyult, ezért a tartalékból került átcsoportosításra a különbözet. A felújítás munkadíját megbízási szerződéssel sikerült megoldani, ezért a felhalmozási kiadáson tervezett összegből átcsoportosításra került személyi juttatás és járulék előirányzatára.
Tartalék változás:
Növelés:
tóparti érdekeltségi hozzájárulás 1 570 000 forint
kulturális bérjellegű támogatás 434 824 forint
2023. évi állami támogatás elszámolás 645.618 forint
pénzmaradvány korrekció 7 059 891 forint
Kisbágyon 2023. évi elszámolásóvoda 1 215 000 forint
Csökkenés:
Szabadság út 47. szám alatti ingatlan vásárlás 6 000 000 forint
diákmunka járulék 69 000 forint
2022. évi állami támogatás visszafizetése utáni kamat 60 000 forint
ügyvédi díjak, földhivatali költségek 300 000 forint
0103/1 hrszú ingatlan vásárlása 100 000 forint
0103/2 hrszú ingatlan vásárlása 500 000 forint
rendezési terv 889 000 forint
zsöllye székek felújítása 1 069 000 forint
Palotási Hírek 127 000 forint
számítógépházi gondozás 110 000 forint
védőnői szolgálat internet,telefondíj 60 000 forint
végkielégítés, szabadság megváltás 3 575 000 forint
Bajcsy Zs.út 2/a szolgálati lakás mérőhely kialakítás 759 000 forint
Palotási Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésének módosítása
Nyári diákmunka keretében 3 fő foglalkoztatására került sor 2024. július hónapban. A támogatást csak a munkabérre igényelhettük, a járulékra a dologi kiadás előirányzatának átcsoportosítása nyújt fedezetet. Kiadási oldalon a személyi juttatás és járulék került emelésre, bevételi oldalon pedig a működési célú támogatás.
A 2024. június 9én megtartott Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek közös eljárásban lebonyolított általános választása lebonyolításához a központi költségvetés biztosított fedezetet a Hivatalok részére. Bevételi oldalon a támogatás értékű működési bevételünk előirányzata, kiadási oldalon a személyi juttatás-, járulék, valamint dologi kiadás előirányzata került emelésre.