Szirák község képviselő testületének 11/2015 (VI.29..) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2015. 06. 30- 2022. 02. 22

Szirák község képviselő testületének 11/2015 (VI.29..) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2015.06.30.

Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján, illetve ugyanezen törvény 76. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1/A. § A rendelet célja, hogy meghatározza Szirák Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődéssel kapcsolatos feladatait, elősegítve az állampolgárok művelődéshez való jogának gyakorlását, biztosítsa a művelődés helyi feltételeit, lehetővé tegye a hely-történeti és honismereti mozgalom fejlődését, elősegítse a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, rögzítse a könyvtárhasználat jogának biztosítását, szabályozza a nyilvános könyvtári ellátás működését.

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásnak intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés vagy jogtalan előnyhöz juttatás. Az 1. §.-ban rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.
E rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.
1. Az Önkormányzat közművelődési feladatai
Az Önkormányzat feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (2) bekezdésében foglaltak szerint.
Az Önkormányzat feladata az alábbi közművelődési tevékenységek támogatása:
1. A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.
2. A település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése népművészeti, hagyományőrző közösségek további működtetésével, a lokál patriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése, telepüés-, környezetvédő, természetbarát közösségek szervezése, helyi alapítványok létrehozása.
3. Az etnikai, a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a kisebbségek hagyományainak gondozása, fejlesztése.
4. Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek segítése.
5. Az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása.
6. Amatőr művészeti körök, alkotó táborok segítése, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása.
7. A település környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, kiállítások rendezése, turizmus támogatása.
1. Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának intézményei
Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 78. §. (1) bekezdésében foglaltak szerint e rendelet 5. §-ában foglalt feladatainak ellátása érdekében az ellátandó közművelődési feladatokat az alábbiak szerint biztosítja:
1. A Sziráki Klubkönyvtár – 3044 Szirák, Petőfi út 102. - (továbbiakban: Könyvtár) fenntartása, amely az önkormányzati kulturális feladatellátás alapintézménye.
2. A Könyvtár közművelődési feladatai:
1. a település kulturális folyamatainak szervezése, koordinálása
2. a lakossági, egyesületi, egyéb kulturális kezdeményezések szakmai segítése
3. kulturális rendezvények, települési ünnepségek szervezése
4. ismeretterjesztő előadások, tanfolyamok, képzések szervezése
5. civil szervezetek programjainak, szakmai munkájának segítése
6. művészeti kiállítások, bemutatók szervezése
7. a település és térsége információinak és rendezvényeinek népszerűsítése
1. Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári ellátást, valamint a könyvtárhasználathoz való jog érvényesülését a Könyvtár fenntartásán keresztül biztosítja a település és térsége számára az alábbiak szerint:
1. a Könyvtár segíti az iskolarendszeren kívüli, önképző és szakképző tanfolyamokon részt vevők tanulását, az iskolai és felnőttoktatást, az ismeretszerző folyamatokat, a művelődő közösségeket, a szabadidő kulturált eltöltését
2. a Könyvtár a törvény által előírt alapfeladatokon túl az Önkormányzat által biztosított költségvetésen belül vállalhat alapfunkciókhoz kapcsolódó közművelődési szolgáltatásokat. Az alapfeladatokhoz elő nem írt feladatok felvállalására pályázatok útján fedezett teremthet.
3. az Önkormányzat az éves költségvetésében támogatást biztosíthat a Könyvtárnak a lakosság igényeit figyelembe vevő és kielégítő állománygyarapításhoz. A Könyvtár a könyvtári gyűjteményét folyamatosan fejleszti, feltárja, gondozza és az olvasók rendelkezésére bocsátja
4. a Könyvtár helyet, lehetőséget biztosít a település polgárai számára nyilvános Internet-használathoz. Az Önkormányzat lehetőségeinek határain belül támogatja a Könyvtár könyvtári információs hálózatát és további számítógépesítésének fejlesztését.
5. a Könyvtár helyismereti, helytörténeti dokumentumokat gyűjt és erről információt ad.
1. A Könyvtár beiratkozási díjait e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
1. A közművelődési feladatellátás támogatása
Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel, illetve nem helyi önkormányzati fenntartású intézményekkel és civil szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.
(1) Az Önkormányzat a Könyvtárat fenntartja és lehetőségeihez képest törekszik az intézményt befogadó mindenkori épület műszaki állapotának javítására, a közművelődési feladatok színvonalas ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítására.
(2) Az Önkormányzat közművelődési intézménye feladata színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el. Pályázat benyújtásához költségvetési pénzeszközök felhasználása, vagy költségvetési többletigénylés esetén a fenntartó előzetes hozzájárulása szükséges. A vállalt cél megvalósítása az intézmény alaptevékenységének ellátását, annak biztonságát nem veszélyeztetheti.
(3) Az Önkormányzat a 7. §-ban foglaltak szerint támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában – megállapodás alapján – résztvevő nem helyi önkormányzati fenntartású intézményeket, civil szervezeteket.
(4) Az Önkormányzat közművelődési intézménye feladatai színvonalasabb és átláthatóbb ellátása érdekében a tárgyévet megelőző év decemberében tartandó testületi ülésre egymással összehangolt éves munkatervet, majd a tervezett közművelődési programjai, rendezvényei megvalósulásáról a tárgyévet követő év áprilisában tartandó testületi ülésre pénzügyi és szakmai beszámolót köteles készíteni.
1. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése
(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja, melyet a polgármesterre átruházhat.
(2) A hatáskör átruházással kapcsolatos szabályokat Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatában kell meghatározni.
(1) Az Önkormányzat közművelődési intézményének törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokkal foglaltak alapján látja el.
(2) A Önkormányzat intézményének szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók alapján látja el.
1. Záró rendelkezések
1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
2. Hatályát veszti Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 6/2002.(VIII.09.) önkormányzati rendelete.