Szirák község képviselő testületének 13/2015 (VIII.17..) önkormányzati rendelete

Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015.(VIII.17.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről

Hatályos: 2015. 09. 01- 2021. 02. 04

Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8.a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 26. §-ában, 32.§ (3) bekezdésében, 45.§-ában , 48.§-ában ,62.§ (2) bekezdésében és a 132.§ (4) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeinek, az ellátások megállapítatásának, kifizetésének és folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól a következő rendeletet alkotja:

  1. fejezet

A rendelet célja


(1) A rendelet célja a Szirák községben élők szociális biztonságának megörzése, továbbá a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek megsegítése.

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed Szirák község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, valamint a Sztv. 3.§ (1)-(3) bekezdésében, továbbá a 6.§-ában, illetőleg a 7.§ (1) bekezdésében meghatározott személyekre.


  1. A rendelet hatálya kiterjed a települési támogatás keretében adható alábbi ellátásokra:
  1. rendkívüli települési támogatás
  2. települési lakásfenntartási támogatás
  3. köztemetés
  4. középfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása
  5. felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása
  6. 85 év felettiek egyszeri támogatása
  7. karácsonyi támogatás

(2) A rendelet hatálya kiterjed a következő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokra:

a) szociális étkeztetés

b) családsegítés



Az e rendeletben meghatározott hatásköröket

  1. a Polgármester
  2. a Jegyző
  3. a Családsegítő és Gyermekjóléti Társulás vezetője

4./A. § A Polgármester hatáskörébe tartozik:


- köztemetés

- települési temetési támogatás

- középfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása

- felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása

- 85 év felettiek egyszeri támogatása

- karácsonyi támogatás

- szociális étkeztetés

4./B.§ A Jegyző hatáskörébe tartozik:

- települési lakásfenntartási támogatás

4./C.§ A Vanyarci Családsegítő és Gyermekjóléti Tárulás vezetőjének hatáskörébe tartozik:

- családsegítő és gyerekjóléti szolgáltatás



  1. fejezet

Eljárási szabályok


(1) A szociális ellátásra való jogosultságra, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, a hatósági ellenőrzésre, továbbá az adatkezelésre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket) rendelkezéseit, az Sztv., továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendeletben meghatározott eltérésekkel, valamint az e rendeletben szabályozott kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni támogatás vagy jogosultság megállapítása kérelem alapján történik, vagy hivatalból kezdeményezhető. A támogatás iránti kérelmeket a Vanyarci Közös Önkormányzat Sziráki Kirendeltségénél (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(3) A kérelemhez csatolni kell a nyomtatványon meghatározott igazolásokat, a támogatás érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat (vagyonnyilatkozat, jövedelemnyilatkozat)

(4) Hivatalból indult eljárás során a szükséges dokumentumokat az elbírálást megelőzően be kell kérni.

(5) A Hivatal a beérkezett kérelmeket megvizsgálja. Amennyiben a kérelem nem az előírt formanyomtatványon került benyújtásra, úgy a kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül. Ha a kérelem a megfelelő formanyomtatványon érkezeik be, azonban annak adattartalma hiányos, vagy a szükséges igazolások nélkül kerülbenyújtásra, úgy haladéktalanul 8 napos határidő megjelölésével hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt. A felhívásnak tartalmaznia kell a figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy ha a hiánypótlásnak nem tesz eleget, úgy a kérelme automatikusan elutasításra kerül.

(6) Amennyiben szükséges, úgy a Hivatal a megalapozott döntés érdekében környezettanulmányt készíthet, amelynek tartalmaznia kell a kérelmező és családja életmódjára, életvitelére, valamint a szociális helyzetére vonatkozó adatokat.

(7) A rendszeres támogatások havonta, utólag, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig, rendkívüli települési támogatás esetén a kérelem benyújtását követő 3 napon belül, települési temetési támogatás esetén a kérelem benyújtását követő 5 napon belül kerülnek kifizetésre.

(8) Az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell:

- pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

- természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására, vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

  1. fejezet

Pénzbeli, természetbeni települési támogatások

Rendkívüli települési támogatás


(1)A polgármester a Képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörében eljárva települési támogatásban részesíti az Sztv. 45.§ (3) bekezdésében meghatározott személyt, különösen az Sztv. 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, vagy család, aki megélhetését időszakosan nem képes biztosítani, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – különösen tartós betegség, elemi kár elhárítása, családban bekövetkezett haláleset - miatt anyagi segítségre szorul.

(3) Az egy alkalommal kifizetésre kerülő támogatás összegét maximum 10.000 Ft összegben lehet megállapítani, amely a polgármester döntése szerint, a kérelem alapján pénzbeli vagy természetbeni juttatásként nyújtható.

(4) Létfenntartást veszélyeztető vagy rendkívüli élethelyzet különösen:

- családot ért elemi kár,

- ha a család egyik tagja 10 napot meghaladóan kórházi kezelésben részesült,

- ha a családban egyidejűleg kettő, vagy annál több gyermek születik

- ha a család egyik tagja önhibáján kívül munkanélkülivé válik

- ha a családban haláleset következik be.

(5) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.


Települési lakásfenntartási támogatás


(1) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, melynek jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és teljesülnek az e rendeltben meghatározott feltételeknek.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorultaz aháztartás ahol a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja megaz öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át (71.250 Ft), egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 330%-át (94.050 Ft).

(3) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult továbbá valamennyi 70. életévét betöltött, legalább 2 éve sziráki állandó lakóhellyel rendelkező sziráki lakos.

(4) Az (1) és (2) bekezdések tekintetében a támogatás egy háztartáson belül csak egy kérelmezőnek nyújtható.

(5) A kérelmezőnek a kérelemhez számlával igazolnia kell a havi lakásfenntartási kiadásait.

(6) A települési lakásfenntartási támogatást rendszeres települési támogatás formájában lehet nyújtani. A támogatást 12 hónapra kell megállapítani, melyet havi rendszerességgel kell megfizetni.

(7) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési lakásfenntartási támogatás összege, egységesen 5000 Ft.

(8)Települési lakásfenntartási támogatás összegét minden hónap 5. napjáig a szolgáltatóval kötött megállapodás és a kérelmező által kérelmezettek szerint a Hivatal utalja a villany, vagy gáz, vagy vízszolgáltató, vagy a hulladékszállítást végző közszolgáltató felé 5000Ft/ hó összegben.

(9) Ha a támogatásban részesülő személy lakcíme megváltozik, vagy a jogosult meghal, akkor a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(10) A települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelem a (2) számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.

Köztemetés

8.§

(1) A polgármester az Sztv. 48.§-ában foglaltak alapján a halálesetről való tudomásszerzést követő 21 napon belül gondoskodik a Szirák területén, vagy az állandó sziráki lakóhellyel rendelkező elhunyt személynek a közköltségen való eltemettetéséről, ha

a) nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) A Képviselő-testület különös méltányosságból az Sztv. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól

a) részben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 150%-át (42.750 Ft), egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 200%-át (57.000 Ft).

b) egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 100%-át (28.500 Ft), egyedül élő esetén a 120%-át (34.200 Ft).

(3) Abban az esetben, ha az elhunyt vagyonnal rendelkezik, úgy az önkormányzat a megelőlegezett köztemetési költséget hagyatéki teherként érvényesíti a hagyatéki eljárás során.

(4) Köztemetésként csak a helyben szokásos legalacsonyabb költségű temetés rendelhető el. A köztemetés módjait és költségeit jelen rendelet 7.a, 7.b és 7. c számú melléklete tartalmazza.

(5) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

(6) A köztemetés iránti kérelem a 3. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.

Települési temetési támogatás

9.§

(1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatásra jogosult az a Szirák településen állandó lakcímmel rendelkező hozzátartozó, aki a sziráki lakos elhunytat eltemetteti.

(2) A települési temetési támogatás összege 10.000 Ft.

(3) Nem jogosult települési temetési támogatásra az a sziráki lakos, akinek hozzátartozója köztemetéssel került eltemettetésre.

(4) Települési temetési támogatás iránti igény az 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.


Középfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása

10.§

(1) A Képviselő-testület évente egy alkalommal támogatást nyújt azoknak a Szirákon állandó lakóhellyel rendelkező diákok részére, akik érettségi bizonyítványt adó, nappali tagozatos középfokú oktatási intézménybe járnak.

(2)A támogatás mértéke az éves költségvetésben meghatározott pénzügyi kereteknek megfelelő összeg, de maximum 20.000 Ft-ig terjedhet diákonként.

(3) A támogatáshoz szükséges az érvényes iskolalátogatási igazolás benyújtása.

(4) Középfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása iránti igény az 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.


Felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása

11.§

(1) A Képviselő-testület évente egy alkalommal támogatást nyújt azoknak a Szirákon állandó lakóhellyel rendelkező diákok részére, akik felsőfokú oktatási intézményben folytatnak tanulmányokat és PhD, Msc vagy Bsc képzésen vesznek részt.

(2)A támogatás mértéke az éves költségvetésben meghatározott pénzügyi kereteknek megfelelő összeg, de maximum 100.000 Ft-ig terjedhet diákonként.

(3) A támogatáshoz szükséges az érvényes iskolalátogatási igazolás benyújtása.

(4) Felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása iránti igény a 6. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.


85 év felettiek támogatása

12.§

(1) A Képviselő-testület évente egy alkalommal támogatást nyújt a 85 év feletti Szirákon állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek.

(2)A támogatás mértéke az éves költségvetésben meghatározott pénzügyi kereteknek megfelelő összeg, de maximum 50.000 Ft-ig terjedhet személyenként.

(3)A támogatásra jogosultakat a Hivatal minden év november 30. napjáig értesíti a jogosultság fennállásáról.

(4) A támogatás minden évben az Idősek-napja c. helyi rendezvény során kerül ünnepélyes kiosztásra.


Karácsonyi támogatás

13.§

(1) Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete évente egy alkalommal minden Szirákon állandó lakóhellyel rendelkező személynek Karácsonyi támogatást nyújt Erzsébet utalvány formájában.

(2) A támogatás mértéke az éves költségvetésben meghatározott pénzügyi kereteknek megfelelő összeg, amelynek összegét az Önkormányzat hirdetményi úton közli minden év december 05. napjáig.



  1. fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Szociális étkeztetés


(1) Az önkormányzat a szociális étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik, külön rendeletben meghatározott térítési díj ellenében, illetve térítésmentesen, akik megfelelnek az Sztv. 62.§ (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Jövedelmi helyzete és kora miatt szociálisan rászorult az, akinek a családban az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át (99.750 Ft) és betöltötte a 62. életévét. Egyedül élő esetén a havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át (114.000 Ft) és betöltötte a 62. életévét.

(3) Egészségügyi állapota miatt szociálisan rászorult az a személy, akinek a háziorvos igazolja, hogy a betegsége jellege miatt nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést.

(4) Fogyatékossága és pszichiátriai betegsége miatt szociálisan rászorult az akinek a háziorvos a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján igazolja, hogy a betegsége jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést.

(5) Szenvedélybetegsége miatt szociálisan rászorult az akinek a háziorvos a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján igazolja, hogy a betegsége jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést.

(6) Hajléktalansága miatt szociálisan rászorult az a személy, aki nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg.

(7) A szociális étkeztetés igényléséhez szükséges e rendelet 8. számú mellékletét képező kérelmi formanyomtatvány, valamint jövedelemigazolások.




  1. A családsegítés az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, személyek szociális és mentálhigiénés ellátását végzi.
  2. A Képviselő-testület a gyermekjóléti szolgáltatások ellátásáról Vanyarc, Bér, Erdőtarcsa, Erdőkürt, Kálló községek önkormányzataival együtt társulásban gondoskodik.
  3. A családsegítő szolgálat működése nem hatósági jellegű, szolgáltatásai térítésmentesek.
  1. fejezet

Záró rendelkezések


  1. Ez a rendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba.
  2. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, hatályát veszti Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokról és más szociális ellátásokról szóló 3/2015.(III.09.) önkormányzati rendelete.



Szirák, 2015. augusztus 14.



Kómár Jánosné                                                                            Várnai Ildikó

  •                        polgármester                                                                                     jegyző