Szirák község képviselő testületének 17/2015 (X.5.) önkormányzati rendelete

Szirák község képviselő testületének 17/2015 (X.5.) önkormányzati rendelete a "Tiszteletbeli képviselő" cím adományozásáról

Hatályos: 2015. 10. 06

Szirák község képviselő testületének 17/2015 (X.5.) önkormányzati rendelete

Szirák község képviselő testületének 17/2015 (X.5.) önkormányzati rendelete a "Tiszteletbeli képviselő" cím adományozásáról

2015.10.06.

Hatályos: 2015. 10. 06

Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontja és (2) bekezdése, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, továbbá Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
1. A tiszteletbeli képviselő cím

1. § Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete „Szirák község tiszteletbeli képviselője” kitüntetést alapít azon személyek munkásságának elismeréséül, akik a település fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, munkásságukkal elismerést szereztek a községnek, hozzájárultak a település jó hírnevének öregbítéséhez

1. A tiszteletbeli képviselő cím adományozásának szabályai

2. § Évente legfeljebb 1 tiszteletbeli képviselő cím adományozható.

3. § A „Szirák község tiszteletbeli képviselője” címet a település lakossága nevében Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete adományozza annak az élő, magyar állampolgárnak, aki az 1. § -ban leírtaknak megfelel, továbbá legalább 1 választási ciklus alkalmával képviselői posztot töltöttek be, vagy a polgármesteri hivatalban köztisztviselői beosztásban munkát végeztek.

4. § A „Szirák község tiszteletbeli képviselője” címmel emlékplakett és díszoklevél jár.

5. § A tiszteletbeli képviselő cím adományozására írásban, részletes indokolással ellátott - az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató - javaslatot tehet bármely személy, közösség, szervezet.

6. § A tiszteletbeli képviselő cím odaítélésére a polgármester kizárólag a kitüntetés átadását megelőző 30 nappal bezárólag, a határidőre beérkezett javaslatok figyelembe vételével terjeszti elő javaslatát döntésre a képviselő-testület elé.

8. § A cím adományozásáról - kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján - a képviselő-testület minősített többséggel dönt. A határozat a kitüntetett családi és utónevét tartalmazhatja, valamint az odaítélés indokát.

9. § A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a jegyző gondoskodik.

10. § A tiszteletbeli képviselő címet tanúsító díszoklevelet és emlékplakettet minden évben egy alkalommal, a képviselő-testület október hónapban megtartott ülésén a polgármester adja át.

11. § Az elismerés költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

1. Jogok és kötelezettségek

12. § (1) Szirák község tiszteletbeli képviselője az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet szerint Szirák község tiszteletbeli képviselőit megilleti.

(2) Szirák község tiszteletbeli képviselője:

a.) tanácskozási joggal részt vesz a képviselő-testület ülésein,
b.) az önkormányzat által rendezett települési ünnepségekre hivatalos,
c.) díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett rendezvényeket,
d.) amennyiben életkörülményei alakulása igényli vagy szükségessé teszi, az Önkormányzat – lehetőségei szerint – anyagi, erkölcsi vagy természetbeni segítségben részesíti.
e.) elhalálozása esetén - ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti; az ezzel kapcsolatos eljárásokra a külön helyi rendeletben foglaltak az irányadók.
(3) Ezen jogok érvényesítéséért a jegyző felelős.
1. A tiszteletbeli képviselő cím visszavonásának rendje

13. § (1) A tiszteletbeli képviselő cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik

(2) Érdemtelen a tiszteletbeli képviselő címre különösen az, aki közösségellenes magatartást tanúsít, vagy akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(3) A cím visszavonására bárki írásban, indokolt javaslatot tehet. A (2) bekezdésnek megfelelő javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(4) A beérkezett javaslatról, illetve a visszavonásáról a tiszteletbeli képviselőt a polgármester tájékoztatja.

(5) A visszavont tiszteletbeli képviselő címmel kapott emlékplakettet és díszoklevelet a kitüntetett köteles visszaadni.

IV. Záró rendelkezés

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.