Szirák község képviselő testületének 6/2015 (IV.21..) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékégetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 04. 22- 2020. 12. 30

Szirák Község Önkormányzat

Képviselő-testületének



6/2015. (IV.21.) Önkormányzati Rendelete


Az avar és kerti hulladékégetés, valamint szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól


Szirák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések


1.§

E rendelet alkalmazásában:


(1)avar és kerti hulladék: falomb, nyesedék, szár, levél, gyökér, gyom és egyéb növényi maradvány.

(2)Szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás, és égetés, amelyet szabadtéren folytatnak, hulladékmegsemmisítés, vagy szabadtéri sütés-főzés céljára.

(3)Ünnepnap: minden olyan ünnep, amely munkaszüneti nap, függetlenül attól, hogy hétvégére esik, valamint minden vasárnap.



Kerti hulladékok megsemmisítésének  szabályai


2.§


(1)Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

(2)Égetéssel, csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve komposztálásra alkalmatlan (baktériumos, gombás, fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(3)A lakosok egészségének, a levegő tisztaságának, és a környezet tisztaságának érdekében, a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése, kizárólag keddi,  csütörtöki és szombati napokon 8-18óra közötti időszakban végezhető el.

(4)Ünnepnapokon az égetés tilos.


3.§


(1)Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart, illetve a kerti hulladékot előzetesen szárítani kell, és csak fokozatosan kis adagokban történhet az égetés.

(2)Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét zavaró füst, bűz, pernye és hő terhelés hatása ne álljon fenn, valamint tűz és robbanásveszélyt ne jelentsen. Amennyiben az időjárás az égetés során, oly módon változik (feltámadó szél) hogy az felerősíti a környezetet zavaró tényezőket, az égetést azonnal be kell fejezni.

(3)Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd riadó, és erős szél esetén.

(4)Az égetést csak nagykorú felelős személy végezheti.

(5)Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható vegyi anyag (benzin, olaj stb.) és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

(6)Avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.


4.§


(1)A tűz őrzéséről, és veszély esetén annak oltásáról, az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

(2)Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parazsat földtakarással kell ellátni. A tűgyújtás helyszínének elhagyását megelőzően meg kell győződni arról, hogy a tűz kialudt.


Szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályok.


5.§


(1)Szabadtéren tüzet gyújtani, és tüzelő berendezést használni, csak szélcsendes időben, a környezet zavarása nélkül lehet.

(2)A szabadban tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad.

(3)Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.



Záró rendelkezések


6.§


Ez a rendelet 2015. május 1. napján lép hatályba.



Szirák, 2015. április 20.




Kómár Jánosné                                                                           Várnai Ildikó

  polgármester                                                                                   jegyző