Szirák község képviselő testületének 3/2016 (IV.11.) önkormányzati rendelete

Szirák község képviselő testületének 3/2016 (IV.11..) önkormányzati rendelete A díszpolgárságról és a díszpolgári cím viseléséről

Hatályos: 2019. 11. 07

Szirák község képviselő testületének 3/2016 (IV.11.) önkormányzati rendelete A díszpolgárságról és a díszpolgári cím viseléséről

2019.11.07.

Hatályos: 2016. 04. 12

Szirák Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontja és (2) bekezdése, valamint „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, valamint „Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A díszpolgári cím alapítása

1. § Szirák Község Önkormányzata Képviselő-testülete „Szirák Község Díszpolgára” kitüntetést alapít azon természetes személyek munkásságának elismeréséül, akik a település fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, munkásságukkal, alkotásaikkal elismerést szereztek a községnek.

2. A díszpolgári cím adományozásának szabályai

2. § Évente legfeljebb 1 díszpolgári cím adományozható.

3. § A „Szirák Község Díszpolgára” címet a község lakossága nevében Szirák Község Önkormányzata Képviselő-testülete adományozza annak az élő vagy elhunyt, magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely téren jelentős, kiemelkedő munkájával, vagy életművével a településen, vagy országosan vagy nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett, és ezzel hozzájárult Szirák község jó hírnevének öregbítéséhez.

4. § A „Szirák Község Díszpolgára” címmel az erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár.

5. § (1) Elhunyt személy részére adományozott /posztumusz/ díszpolgári címmel díszoklevél és emlékplakett jár.

(2) A díszoklevelet és az emlékplakettet az élő házastársnak, nem léte esetén a törvényes öröklés rendje szerinti legközelebbi hozzátartozónak, megegyezésük hiányában a legidősebb élő legközelebbi hozzátartozónak kell átadni.

6. § A díszpolgári cím adományozására írásban, részletes indokolással ellátott - az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató - javaslatot tehet bármely személy, közösség, szervezet.

7. § A díszpolgári cím odaítélésére az Idős Bizottság kizárólag a kitüntetés átadását megelőző 30 nappal bezárólag a határidőre beérkezett javaslatok figyelembevételével terjeszti elő a javaslatát döntésre a képviselő-testület elé.

8. § Az adományozásra vonatkozó határozati javaslatot, a javasolt személy életútját, közéleti és szakmai munkásságát bemutató indoklással kell ellátni.

9. § A cím adományozásáról - kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján - a képviselő-testület minősített többséggel dönt. A határozat a kitüntetett családi és utónevét tartalmazhatja, valamint az odaítélés indokát.

10. § A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a jegyző gondoskodik.

11. § A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet (vagy az 5. § (2) bekezdés szerinti legközelebbi hozzátartozóját) nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával az adományozás indoklásában szereplő rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.

12. § A díszpolgári címet tanusító díszoklevelet és emlékplakettet a képviselő-testület ünnepélyes keretek között adja át.

13. § (1) A település díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető, alábbi kiváltságokat:

a./ tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
b./ az önkormányzat által rendezett községi ünnepségekre hivatalos,
c./ díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett rendezvényeket,
d./ elhalálozása esetén - ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti; az ezzel kapcsolatos eljárásokra a külön helyi rendeletben foglaltak az irányadók.
(2) Ezen jogok érvényesítéséért a jegyző felelős.

14. § (1) A kitüntetettekről albumban nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, foglalkozását, az adományozás évét és mellékelni kell az adományozásról szóló határozatot.

(3) A nyilvántartással kapcsolatos adminisztrációs feladatokat a hivatal látja el.

15. § Az elismerés és a juttatás költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

3. A díszpolgári cím visszavonásának rendje

16. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság,

- szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, és /vagy/ a közügyektől eltiltotta.
(2) A cím visszavonására bárki írásban, indokolt javaslatot tehet. A (1) bekezdésnek megfelelő javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.
(3) A beérkezett javaslatról, illetve a visszavonásáról a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.
(4) A visszavont díszpolgári címmel kapott emlékplakettet és díszoklevelet a kitüntetett köteles visszaadni.
(5) A címtől megfosztott díszpolgár nevét a kitüntetettek nyilvántartásából törölni kell.

4. Záró rendelkezés

17. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.