Szirák község képviselő testületének 10/2017 (X.2..) önkormányzati rendelete

Szirák község képviselő testületének 10/2017 (X.2.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és a településképi kötelezésről

Hatályos: 2017. 10. 02

Szirák község képviselő testületének 10/2017 (X.2..) önkormányzati rendelete

Szirák község képviselő testületének 10/2017 (X.2.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és a településképi kötelezésről

2017.10.02.

Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 26/B. § (1a) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja a település építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött reklámok, reklámhordozók, cégérek elhelyezésével kapcsolatban - a helyi adottságok figyelembe vételével - a településképi illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények kiegyensúlyozott érvényesítése, összességében az épített környezet, a településkép esztétikus kialakítása.
1. A rendeletet hatálya Szirák Község közigazgatási területére terjed ki.
2. E rendeletet a településképi bejelentési eljárásra és az azzal összefüggő településképi kötelezésre kell alkalmazni.
3. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 08.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) vonatkozó előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.
1. A rendelet alkalmazásában a településképi szempontból jelentős reklám berendezés elhelyezések:
1. reklámtábla,
2. óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,
3. reklámtábla, hirdetőtábla,
4. reklámcélú építési védőháló, molinó,
5. cégér,
6. hirdetőoszlop,
7. citylight berendezés,
8. reklámkorlát.
1. FEJEZET

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Kormányrendeletben meghatározott építési engedély nélkül végezhetőaz reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban.
1. A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.
2. A kérelmet Szirák Község Polgármesteréhez a 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet 26/B. § (2) és (3) bekezdésekben meghatározott tartalommal, a 4. § szerinti építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani, az e rendelet 1.mellékletét képező kérelem benyújtásával.
3. A településképi bejelentési eljárás során hiánypótlásra nincs lehetőség.
4. A Polgármester a településképi bejelentési eljárást a Korm. rendeletben meghatározottak szerint folytatja le.
5. A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntését és a döntés ellenőrzését - amennyiben a településen önkormányzati főépítész van alkalmazásában - az önkormányzati főépítész készíti elő.
6. A bejelentés tudomásulvételéről szóló igazolás a kiadásától számított 1 évig érvényes.
1. A településképi bejelentés elbírásának szempontjai
1. A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Korm. rendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.
2. A bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a reklám elhelyezési tevékenység megfelel-e a helyi jellegnek, összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, vagy figyelembe veszi-e az átalakuló épített környezetet a reklám-, illetve reklámhordozók, cégérek kialakításával és elhelyezésével kapcsolatos szabályoknak és követelményeknek való megfelelésben.
1. FEJEZET

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉSI ELJÁRÁS

1. A Polgármester településképi kötelezési eljárást folytat le:
1. a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,
2. a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység,
3. a településképi bejelentés elmulasztása
esetén.
1. A településképi kötelezettség körébe tartozik:
1. a településképet rontó reklámok, reklámberendezések, cégérek megszüntetése, átalakítás vagy elbontás elrendelése.
6. A településképi kötelezési eljárás lefolytatása

8. §

1. A településképi kötelezési eljárás hivatalból indul, az önkormányzati főépítész – amennyiben önkormányzati főépítész nincs alkalmazásban a polgármester - kezdeményezésre.
2. A Polgármester a településképi kötelezési eljárást a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény szabályai által meghatározottak szerint folytatja le.
3. A Polgármester településképi kötelezési határozati javaslatát az önkormányzati főépítész – amennyiben önkormányzati főépítész nincs alkalmazásban a polgármester - készíti elő.
4. A településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településrendezési kötelezettségről szóló határozat formájában.
1.
1. A településképi kötelezettségek megszegése, illetve a településképi kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a kötelezett 1.000 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, a bírság többször kiszabható.
2. A bírságot a Polgármester jogosult kiszabni.
3. A bírság az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 42. § (3) értelmében adók módjára behajtható.
1. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
2. Jelen rendelet előírásait a 2017. november 01. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.