Szirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Szirák Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4 /2021 (VII.28.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről

Hatályos: 2021. 08. 01- 2021. 11. 03

Szirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Szirák Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4 /2021 (VII.28.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről

2021.08.01.

Szirák Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, többször módosított 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 9. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1/A. § A rendelet célja]

(1) A rendelet célja, Szirák községben a szociális biztonság megteremtése, illetve megőrzése érdekében a képviselő-testület Szirák Község költségvetése terhére települési támogatást biztosítson az arra rászorulók számára.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Szirák Község Önkormányzat (továbbiakban önkormányzat) területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre, valamint az 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 3. §. (1)-(3) bekezdésében és a 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) A rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra értelmezendő rendelkezéseket és általános eljárási szabályokat az Szt. 4-16. §-a határozza meg.

(4) Az egyes ellátási formákhoz kapcsolódó sajátos eljárási szabályok e rendelet keretein belül kerülnek meghatározásra.

2. § Az eljárás megindítása]

(1) Az eljárást a Vanyarci Közös Önkormányzati Hivatal Sziráki Kirendeltségéhez benyújtott írásbeli kérelemre, illetve Szirák Község Önkormányzat polgármesterének kezdeményezésével, hivatalból lehet megindítani.

(2) A kérelmet a jogszabályokban, illetve e rendeletben a nyújtható támogatási formákhoz kapcsolódóan felsorolt dokumentumokkal együtt kell benyújtani.

(3) Hivatalból indult eljárás során a szükséges dokumentumokat az elbírálást megelőzően be kell kérni.

(4) A vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a 63/2006. (III. 27.) Korm. Rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni.

(5) A jövedelmi adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolni.

3. § A támogatások kifizetésének módja]

(1) Pénzbeli ellátások kifizetése készpénzben, házipénztárból történik.

(2) A jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítésére az Szt. 17. §-a az irányadó.

4. § Az ellátási formák, hatáskörök]

(1) Szirák Község Önkormányzat képviselő-testülete a következő pénzbeli települési támogatási formákat biztosítja a kérelmezők részére.

a) rendkívüli települési támogatás

b) települési temetési támogatás

c) felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása

d) 80 év felettiek egyszeri támogatása

e) étkeztetési támogatás

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés b) c) d) e) pontokban foglalt szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

A Képviselő-testület a (1) bekezdés a) pontjában foglalt pénzbeli települési támogatással kapcsolatos hatáskörét a Szociális Bizottságra ruházza át.

(3) Szirák Község Önkormányzat képviselő-testülete a következő természetbeni települési támogatási formákat biztosítja a kérelmezők részére:

a) Köztemetés

a) Szociális étkeztetés

a) Települési lakásfenntartási támogatás

a) Szociális célú tüzelőanyag támogatás

(4) A képviselő-testület a (3) bekezdés a) b) pontokban foglalt természetbeni települési támogatásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre, a (3) bekezdés c.) pontban foglalt hatáskörét a jegyzőre ruházza át.

5. § Pénzbeli, természetbeni települési támogatások. Eseti települési támogatás formái, a támogatás feltételei:]

(1a) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, aki olyan élethelyzetbe került, hogy átmenetileg önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni. Az elbírálás során olyan élethelyzetek vehetők figyelembe, amelyben például kérelmező

a) elvesztette munkahelyét

a) nem várt többletkiadás jelentkezése esetén

a) családban előforduló betegség, a család egyik tagját 10 napot meghaladó kórházi kezelésben részesült

a) családban előforduló baleset

a) nem várt káresemény (elemi kár) következik be. A támogatás maximális összege alkalmanként maximum 10.000 Ft. A Szociális Bizottság döntése szerint a kérelem alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatást nyújt. A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem az 1.számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(1b) Települési temetési támogatásra jogosult az a kérelmező, aki Szirák településen állandó lakcímmel rendelkező elhunytat eltemettet, amennyiben a kérelmezővel közös háztartásban élő családtagok együttes jövedelmével számolva az egy főre eső jövedelme, nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 500%-át. Az e címen nyújtott önkormányzati támogatás összege 50.000 Ft. Amennyiben az elhunyt köztemetéssel került eltemettetésre, települési temetési támogatás nem adható. Települési temetési támogatás iránti igény az 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.

(1c) Felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása A Képviselő-testület évente egy alkalommal támogatást nyújt azoknak a Szirákon állandó lakóhellyel rendelkező diákoknak, akik felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton folytatják a tanulmányaikat, és a közös háztartásban élő családtagok együttes jövedelmével számolva az egy főre eső jövedelemük, nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 900%-át. A támogatás mértéke 50.000 Ft-ig terjedhet. A támogatás igényléséhez be kell nyújtani az adott évre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást. A kérelem benyújtásának határideje minden év október 1. napja. Felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatása iránti igény a 3. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.

(1d) 80 év felettiek egyszeri támogatása. A Képviselő-testület évente egy alkalommal támogatást nyújt minden élő, Szirák településen állandó lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen tartózkodó, tárgyév december 31.-ig a 80. életévét, 85. életévét, 90. életévét és 95. életévét betöltő személynek. A támogatás mértéke maximum 50.000 Ft személyenként, amennyiben az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 900%-át. A támogatásra jogosultakat a Hivatal minden év november 30. napjáig értesíti a jogosultság fennállásáról.

(1e) Étkeztetési támogatásban részesül az a Sziráki állandó lakhellyel rendelkező szülő akinek gyermeke a Sziráki Teleki József Általános Iskolába jár, amennyiben nem közfoglalkoztatott és nem részesül gyermekvédelmi támogatásban, valamint a családban az egy főre eső jövedelmük nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 400%-át. A támogatás mértéke az étkeztetési költség 50% -a, mely az Oktatási Intézmény részére kerül átutalásra. A támogatás egy tanévre kell megállapítani és minden év szeptemberében kerül felülvizsgálatra. Az Étkeztetési támogatása iránti igény a 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtandó be.

6. § Természetbeni szociális ellátások, a természetbeni települési támogatás formái]

1. Köztemetés A polgármester az Sztv. 48. §-ában foglaltak alapján, a halálesetről való tudomásszerzést követő 21 napon belül gondoskodik az állandó sziráki lakóhellyel rendelkező elhunyt személynek a közköltségen való eltemettetéséről, ha

a) nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik. A Képviselő-testület különös méltányosságból az Sztv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól

a) részben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 150%-át (42.750 Ft), egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 200%-át (57.000 Ft).

b) egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 100%-át (28.500 Ft), egyedül élő esetén a 120%-át (34.200 Ft). Abban az esetben, ha az elhunyt vagyonnal rendelkezik, úgy az önkormányzat a megelőlegezett köztemetési költséget hagyatéki teherként érvényesíti a hagyatéki eljárás során. Köztemetésként csak a helyben szokásos legalacsonyabb költségű temetés rendelhető el, maximum 200.000 Ft-os értékben. A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára. A köztemetést a polgármester rendeli el, illetve ez irányú kérelmet a hozzátartozó az 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújthat be.

2. Szociális étkeztetés. Az önkormányzat a szociális étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik, külön rendeletben meghatározott térítési díj ellenében, illetve térítésmentesen, akik megfelelnek az Sztv. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek. A szociális étkeztetés igényléséhez szükséges e rendelet 6. számú mellékletét képező formanyomtatvány benyújtása, valamint jövedelemigazolások.

3. Települési lakásfenntartási támogatás Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a háztartás, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át (71.250 Ft), egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át (85.500 Ft). A támogatás egy háztartáson belül csak egy kérelmezőnek nyújtható. További jogosultsági feltétel, hogy a kérelmező a kérelemben feltüntetett lakcímen – mint a rászoruló háztartás lakcímén – 2 éve állandó lakóhellyel rendelkezzen ,és ott életvitelszerűen tartózkodjon. A települési lakásfenntartási támogatást 70. élettévét be nem töltött kérelmező esetében 12 hónapra, 70. életévét betöltött kérelmező esetében határozatlan időre kell megállapítani. A támogatás mértéke 3.000 Ft/hó. Települési lakásfenntartási támogatás összegét minden hónap 5. napjáig a szolgáltatóval kötött megállapodás és a kérelmező által kérelmezettek szerint a Hivatal utalja a villany, gáz, vízszolgáltató, vagy a hulladékszállítást végző közszolgáltató felé. Ha a támogatásban részesülő személy lakcíme megváltozik, vagy a jogosult meghal, akkor a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni. A szociális lakásfenntartási támogatás igényléséhez szükséges dokumentum az e rendelet 7/a (70. év felett) vagy 7/b (70 év alatt). számú mellékletét képező formanyomtatvány, valamint jövedelemigazolások.

(3a) Szociális célú tüzelőanyag támogatásban részesül a szociálisan rászorult kérelmező. A kérelmek elbírálásánál úgy kell eljárni, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni, vagy pénzbeli formában történő nyújtására- települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra) jogosult, illetve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján gyermekvédelmi támogatásban részesülő, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, és a 70. életévüket betöltött egyedül élők előnyt élvezzenek. A szociális célú tüzelőanyagban részesülőktől az önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

(3b) Házi segítségnyújtásra vonatkozó feladatot Szirák Község Önkormányzata szerződéssel látja el a Balassagyarmati Kistérség Szociális Szolgáltató Központtal.

(3c) Családsegítés az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, személyek szociális és mentálhigiénés ellátását végzi. A Képviselő-testület a gyermekjóléti szolgáltatások ellátásáról a Vanyarci Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatási társulásban gondoskodik. A családsegítő szolgálat működése nem hatósági jellegű, szolgáltatásai térítésmentesek.

7. § Az egyes támogatási formák igényléséhez benyújtandó dokumentumok, igazolások]

(1) Rendkívüli települési támogatás igényléséhez e rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatványt és a közös háztartásban élők jövedelem igazolását kell benyújtani, kiegészítve azzal, hogy:

a) Amennyiben betegség miatt nyújtanak be kérelmet, úgy a kórházi vagy orvosi igazolást.

a) Amennyiben baleset miatt nyújtanak be kérelmet, úgy a kórházi vagy orvosi igazolást.

a) Amennyiben elemi kár elhárítása miatt nyújtanak be kérelmet, úgy a helyreállítás költségeit bemutató árajánlat, vagy számla.

(2) Települési temetési támogatás igényléséhez 2. számú mellékletét képező formanyomtatvány és az eredeti halotti anyakönyvi kivonat, valamint jövedelemigazolás benyújtása szükséges.

(3) A felsőfokú oktatási intézménybe járó diákok támogatásához e rendelet 3. számú mellékletét képező formanyomtatványt és az érvényes iskolalátogatási igazolás benyújtása szükséges.

(5) Az étkeztetési támogatás igényléséhez e rendelet 4. számú mellékletét képező formanyomtatvány benyújtása szükséges.

(7) Köztemetés igényléséhez szükséges csatolni az eltemetésre kötelezett, valamint a vele közös háztartásban élők jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát, valamint az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

(8) Szociális étkeztetés igényléséhez szükséges e rendelet 2. számú mellékletét képező kérelmi formanyomtatvány, valamint jövedelemigazolás/ok.

(9) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás igényléséhez szükséges csatolni a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy mely szolgáltatási díj mérséklésére kívánja igénybe venni a támogatást. Továbbá:

a) a támogatandó szolgáltatásról szóló utolsó havi közüzemi számlát

a) jövedelemigazolást valamennyi közös háztartásban élő, és ott állandó lakóhellyel rendelkező családtag vonatkozásában

a) vagyonnyilatkozatot valamennyi közös háztartásban élő, és ott állandó lakóhellyel rendelkező családtag vonatkozásában

II. § Záró rendelkezések ]

(1) Ez a rendelet 2021 augusztus 1.-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, hatályát veszti Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokról és más szociális ellátásokról szóló 13/2015.(VIII.17.) önkormányzati rendelete.