Szirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 16.) önkormányzati rendelete

Szirák község képviselő testületének 1/2023. (I.16.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 16

Szirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 16.) önkormányzati rendelete

Szirák község képviselő testületének 1/2023. (I.16.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.01.16.

Szirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 6. § (4) bekezdésében, 40. § -ában, 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § [Általános rendelkezések]

A rendelet célja Szirák közigazgatási területén a ravatalozó és köztemető üzemeltetése, az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a halottak nyughelye előtti egyházi vagy polgári szertartás végzése és a kegyeleti szolgáltatások kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása.

2. § [ Szirák közigazgatási területén található temető]

(1) Evangélikus temető az ingatlan-nyilvántartásban 282 hrsz. alatt nyilvántartott terület, amelynek tulajdonosa az Evangélikus Egyház, továbbá a temető fenntartója és üzemeltetője is.

(2) A ravatalozó az ingatlan-nyilvántartásban 281 hrsz. alatt nyilvántartott ingatlanhoz tartozik a ravatalozó, ugyanakkor üzemeltetője tulajdonosa és fenntartója Szirák Község Önkormányzata.

3. § [ Szociális temetés]

(1) A szociális temetkezésekre az önkormányzat a temető tulajdonosával előzetesen egyeztetett parcellát jelöli ki. (az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő sírhely) Az önkormányzat a szociális temetést a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 24/A. §-ában meghatározott feltételek szerint biztosítja.

(2) A szociális temetés iránti kérelmet az eltemettetésre kötelezett a Vanyarci Közös Önkormányzati Hivatal Sziráki kirendeltségén nyújthatja be.

4. § [ A temető működési rendje]

(1) A temető egész nap látogatható.

(2) A temetőben a 14 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat. A szülő felügyeletének hiánya vagy a nem kellően hatékony felügyelet miatt bekövetkezett esetleges balesetekért az üzemeltetőt felelősség nem terheli.

5. § [ Üzemeltetésről]

(1) A temető üzemeltetésével kapcsolatos előírások betartásáról, betartatásáról, a közönség kivonatolt tájékoztatók kifüggesztésével történő tájékoztatásáról az Üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 16. §-ában foglaltak szerint gondoskodik.

(2) Az önkormányzat folyamatosan gondoskodik a ravatalozó működtetésének feltételéül előírt infrastrukturális és egyéb körülmények megfelelő állapotban tartásáról, a ravatalozó megfelelő működtetéséről, különösen

a) a körülötte lévő zöldfelületeinek karbantartásáról,

b) a hulladékok összegyűjtéséről és elszállításáról,

c) vízvételi lehetőségről.

(3) A temetőben maradandóan elhelyezett tárgyak, sírjelek, síremlékek és tartozékaik őrzése nem az önkormányzat kötelezettsége.

(4) A temetési helyek földfeletti kiképzéséhez, síremlékek, sírboltok létesítéséhez szükséges építési anyagokat, segédszerkezeteket, építőipari gépeket a temető területén az erre a célra kijelölt helyen lehet tartani.

(5) Tilos a temetőben

a) a halottak kegyeletét sértő magatartást tanúsítani, különösen hangoskodni és egyéb megbotránkoztató tevékenységet folytatni,

b) szemetet, egyéb hulladékot elszórni,

c) a temetőkben hiányos öltözetben megjelenni,

d) a temető üzemi épületeit és azok tartozékait, a sírokat és síremlékeket, azok növényzetét rongálni, beszennyezni,

(6) A sírgondozás során összegyűlt mindenfajta hulladék, szemét, növényi maradvány, valamint gaz, virág, koszorú hulladék a kihelyezett szemétgyűjtő konténerekben tárolandó.

(7) Temetőben gyertyát gyújtani tűzmegelőzés figyelembevételével szabad.

(8) A temető területén a temetési helyeken síremlék, sírjel állításával kapcsolatos munkavégzés csak a rendelkezési jogosulttól származó írásbeli nyilatkozat birtokában lehetséges. A sírhely gondozásával kapcsolatos egyéb tevékenység, amennyiben azt nem vállalkozásszerűen végzik, nem bejelentés-köteles.

(9) A temetési hely melletti területen, azaz nem a sírhelyhez tartozó területen más tárgy, például ülőpad, egyéb sírtermék, fás szárú növény csak az arra jogosult írásbeli engedélyével helyezhető el.

(10) A temető területén a síremlékek, sírok építése során keletkezett építési törmeléket, fel nem használt építőanyagot, sírjeleket, a vállalkozási és a temetkezési szolgáltatással összefüggésben keletkezett veszélyes hulladékot a megrendelő által kivitelezéssel, szolgáltatással megbízott vállalkozó, temetkezési szolgáltató még a munkavégzés napján köteles a köztemető területéről elszállítani vagy elszállíttatásáról gondoskodni. A vállalkozó vagy temetkezési szolgáltató mindezen anyagok további elhelyezéséről és ártalmatlanításáról is köteles gondoskodni.

6. § [ Temetkezési szolgáltatások]

(1) Temetkezési szolgáltatások alatt a Ttv. 25. § (1) bekezdése szerinti tevékenységek értendők.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt temetkezési szolgáltatások közül a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával az önkormányzat berendezésének igénybevétele kötelező.

(3) A temetkezési szolgáltatónak, a temetőben vállalkozásszerű tevékenységet végző vállalkozónak rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez előírt szakképesítéssel, és a közegészségügyi, valamint baleset- és tűzvédelmi előírásokra vonatkozó ismerettel.

(4) Ravatalozni és ravatalozással egybekötött szertartást végezni csak a ravatalozó-teremben vagy ahhoz közvetlenül kapcsolódó nyílt, a ravatalozó épület előtt kijelölt és kiépített területen lehet. A ravatalra helyezett halott – kivéve a fertőző betegségben elhunyt és a roncsolt testű halott – koporsója az eltemettető kívánságára, a temetési szertartás megkezdéséig a ravatalozóteremben nyitva tartható. A köztemetőben lévő ravatalozó helyiséget a temetési szertartás megkezdése előtt egy órával kell kinyitni.

7. § [ A közköltségen történő temetés]

(1) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége az elhunyt személy kórboncolása nélkül

(2) szolgáltatások + kellékek + sírhely összesen: 200.000. Ft, + ÁFA

(3) A kórboncolás nélküli közköltséges temetés díja magában foglalja a Szirák közigazgatási területén belüli szállítás költségeit.

8. § [ Temető lezárása, kiürítése]

(1) Temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárását, kiürítését tartalmazó hirdetményt a ravatalozó előtt ki kell függeszteni. A kiürítést tartalmazó hirdetményt a Vanyarci Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláin is ki kell függeszteni.

(2) Abban az esetben, ha megszűnt és kiürített temetőben lévő sírjel elszállításáról a rendelkezésre jogosult a meghatározott időpontig felhívásra nem gondoskodik vagy rendelkezésre jogosult már nincs, a megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével a sírjelet a temető az Üzemeltetője értékesítheti.

9. § [ Záró rendelkezések]

(1) A rendelet 2023. január 16.-án lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

(3) A rendelet elválaszthatatlan részét képezi a Sziráki Evangélikus Egyházközség, mint tulajdonos, Temető szabályzata. E rendelet 1. számú melléklete

10. § [ Hatályba lépése]

Ez a rendelet 2023. január 16-án lép hatályba.