Dorogháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 08. 18

Dorogháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.08.18.

Dorogháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A díszpolgári cím

1. § Dorogháza község önkormányzata, attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedetüket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, díszpolgári címet alapít.

2. § (1) Dorogháza Község Díszpolgára cím adományozható annak a külföldi vagy magyar állampolgárnak, aki huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végzett, kimagasló eredményt ért el, olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, Dorogháza címerével ellátott, arany színű emlékplakett, valamint jutalom vagy ajándéktárgy jár.

(3) A jutalom összege 50.000,- forint.

3. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

A díszpolgári cím adományozásának rendje

4. § (1) Évente egy díszpolgári cím adományozható.

(2) A díszpolgári cím átadása általában minden évben a Falunap ünnepi műsorának keretében történik, de a képviselő-testület ettől eltérő időpontot is megállapíthat.

(3) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, a helyi lakosok.

(4) A díszpolgári címre vonatkozó javaslatot minden évben legkésőbb július 31-ig kell benyújtani, melyet a polgármester terjeszt a képviselő-testület elé.

(5) Az elismerés adományozására a képviselő-testület jogosult. Az adományozást határozat formájában a jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.

A díszpolgári díszoklevél tartalma

5. § A díszoklevél tartalmazza: az adományozó megjelölését, a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét, az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását, az adományozás keltét, a polgármester aláírását, a képviselőtestület pecsétjét.

A díszpolgári cím visszavonása

6. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben a díszpolgári címet vissza kell vonni.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

7. § (1) A díszpolgári címben részesített személyekről az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A kitüntetéssel járó jutalom fedezetét az önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.