Bárna Község Önkormányzat Polgármesterének 16/2020 (XI.6.) önkormányzati rendelete

A járványügyi készültség és a veszélyhelyzet időszakában nyújtott önkormányzati támogatásról

Hatályos: 2020. 11. 07- 2021. 09. 07

Bárna Község Önkormányzat Polgármesterének 16/2020 (XI.6.) önkormányzati rendelete

A járványügyi készültség és a veszélyhelyzet időszakában nyújtott önkormányzati támogatásról[1]

Bárna Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020 (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében megállapított jogkörben eljárva - figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 9. §-ában foglaltakra - Bárna Község Önkormányzatának Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében foglalt, eredeti jogalkotói jogkörben, valamint az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:

1. § E rendelet hatálya kiterjed Bárna község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező személyekre.

2. § E rendelet alkalmazásában:

aktív korú: a 18. életévét betöltött, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt be nem töltött személy

gyermek: a 18 évesnél fiatalabb gyermek, ha önálló keresettel nem rendelkezik; a 18. életévét betöltett, de huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek, és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek

család: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

3. § A képviselő-testület hivatalból támogatásban részesíti azt a családot, amelynek valamennyi, aktív korú tagját a járványügyi hatóság a járványügyi készültség vagy a veszélyhelyzet időszaka alatt hatósági házi karantén vagy járványügyi megfigyelés alá helyezte, vagy a háziorvos tünetek jelentkezése vagy fertőzött személlyel való kapcsolat miatt a család valamennyi aktív korú tagja számára koronavírus kimutatására tesztet rendelt.

4. § A támogatás megállapításáról – a járványügyi hatóság hatósági házi karantént vagy járványügyi megfigyelést elrendelő határozata alapján - átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

5. § A támogatás összege egyszeri 15.000 Forint, mely támogatás évente több alkalommal is megállapítható.

6. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezései a hatálybalépést követően elrendelt alatt hatósági házi karantén vagy járványügyi megfigyelés alá helyezésekre alkalmazhatók.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Bárna Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 8. napjával.