Bárna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 02. 15

Bárna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.02.15.

Bárna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SZCSM rendeletben foglaltak alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgáltatás szabályozott keretek között:

a) a település lakosai számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgálatokhoz való hozzájárulást elősegítse,

b) a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja, továbbá, hogy a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa.

2. § A rendelet hatálya Bárna község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó lakosságra terjed ki, amely szociális körülményei, ezen belül kora, egészségi állapota és egyéb aktuális élethelyzete alapján alkalmilag vagy tartósan jogosulttá válik a falugondnoki szolgáltatás igénybevételére.

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatok

3. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés,

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés,

d) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése,

e) gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása.

4. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladatai

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

5. § A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott közvetett – az önkormányzati
feladatok megoldását segítő – szolgáltatások:

a) ételszállítás önkormányzati intézménybe (az önkormányzat egyéb intézményei: óvoda, iskola, polgármesteri hivatal),

b) a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára,

c) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére,

d) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,

e) pályázatokkal kapcsolatos meghatározott feladatok,

f) egyéb feladatellátáshoz kapcsolódóan az önkormányzat fizikai állományába tartozó dolgozóinak irányítása, felügyelete, a munka szervezése,

g) egyes önkormányzati eszközök bérletével kapcsolatos ügyek bonyolítása

h) egyes köztisztasági feladatok ellátása, bonyolítása.

Étkeztetésben való közreműködés

6. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás biztosítja az önkormányzat a szociális ellátások rendjéről szóló rendelete alapján megállapított szociális étkeztetés ellátás biztosítását, az étel házhoz szállításával.

(2) A szállításért külön díjat nem kell fizetni.

(3) Az étkeztetésben való közreműködés a falugondnoki szolgáltatás számára kötelezően ellátandó feladat.

A házi segítségnyújtásban való közreműködés

7. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás biztosítja az önkormányzat a szociális ellátások rendjéről szóló rendelete alapján megállapított ellátás biztosítását:

a) a házi gondozó ellátotthoz való szállításával, vagy

b) nem szakmai jellegű feladatok ellátásával, pl.: bevásárlás (élelmiszer, gyógyszer, ruházat, kisebb berendezés), tüzelő beszerzés. (szükség esetén közhasznú munkások bevonásával)

(2) A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

(3) Az (1) bekezdésben leírt feladata ellátása kötelező.

A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés

8. § (1) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás biztosítja a szociális biztonság megteremtéséhez és a helyi közösségi életbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk eljuttatása a településen életvitelszerűen lakók számára.

(2) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködéshez kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

(3) Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása kötelező.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése

9. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése szolgáltatás biztosítja a településről a betegek, illetve a mozgásukban korlátozott magánszemélyek háziorvoshoz, illetve szakorvosi ellátásra való eljuttatását, továbbá a gyógyszerek beszerzését.

(2) A szállítás engedélyezésekor figyelembe kell venni:

a)az igénylő egészségi állapotát
b)a kezelés jellegét (szükséges, ajánlott, rehabilitációs jellegű, stb.),
c)az igénylő és családja szociális helyzetét.
Az egészségügyi állapot, a kezelés jellege, valamint a szociális helyzet megítélése során szükség szerint ki kell kérni a háziorvos, a házi gondozó véleményét, illetve szükség esetén környezettanulmányt kell készíteni. (E feladatokat a polgármester felkérésére a hivatal köteles ellátni.)
(3)Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítéséhez kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.
(4)Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása kötelező.

Gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása

10. § (1) A gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása szolgálatatás keretében a feladatok egyik része a tankötelezettség megoldásában történő segítségnyújtás, másik része pedig az aprófalvakban, tanyákon élő gyermekek esélyegyenlőségét biztosító szolgáltatásokhoz való hozzájutás segítése (logopédiai és egyéb fejlesztő foglalkozások, úszásoktatás, zenetanulás, néptánc, sportolási lehetőségek, színház, bábszínház, mozi, a gyermekek iskolai rendezvényekre, versenyekre, ünnepségekre való szállítása is).

(2) A gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

(3) Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása kötelező.

A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése

11. § (1) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése szolgáltatás keretében a falugondnok feladatainak egy része a gépjárművel történő szállítás (helyi egyesületek, nyugdíjasok, sportolók, illetve a rendezvényekre más települések közösségei, valamint a rendezvényekkel kapcsolatos beszerzések, helyszín biztosítása, berendezése stb.) megoldása. A feladatok más része a rendezvények szervezésével, népszerűsítésével kapcsolatos.

(2) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

(3) Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladat.

Egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

12. § (1) Az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása szolgáltatás keretében a falugondnok közreműködik a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek falugondnokok által történő elintézésével.

(2) A falugondnok a szolgáltatás keretében a lakosságot érintő gondokat az önkormányzat felé tolmácsolja.

(3) A falugondnok az önkormányzati munkát segíti a hivatal leveleinek, szórólapjainak kézbesítésével, a hirdetmények hirdetőtáblára történő kihelyezésével.

(4) Az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

(5) Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladat.

Egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés

13. § (1) Az egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés szolgáltatásba olyan feladatok tartoznak, amelyek közvetlenül e rendelet 6-12. §-ában felsorolt feladathoz nem tartoznak. A falugondnok feladata a Szoctv-ben meghatározott szociális alapszolgáltatások, valamint a gyerekjóléti szolgálat igénybevételéhez nyújtott segítség, az ezen intézményekkel, szakembereikkel való folyamatos kapcsolattartás, igény esetén a szakemberek szállítása.

(2) Az egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

(3) Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladat.

A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott közvetett – az önkormányzati feladatok megoldását segítő – szolgáltatások

14. § (1) A falugondnok – amennyiben ez nem a személyes segítségnyújtás rovására történik – a polgármester utasítására közreműködhet azon önkormányzati feladatok megoldásában is, amelyeknek ugyancsak célja szintén a falu lakosságának minél jobb ellátása, tájékoztatása, de amely feladatokat nem személyesen és közvetlenül az egyes rászorulók, igénybe vevők számára végzi.

(2) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott közvetett – az önkormányzati
feladatok megoldását segítő – szolgáltatások térítésmentesek.

(3) Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladat.

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

15. § A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A többi kötelező feladatot úgy kell ellátni, hogy az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön. Az egyéb – nem kötelező – szolgáltatási feladatokat csak akkor láthatja el, ha az kötelező feladatok ellátást nem veszélyezteti.

16. § A kötelezően ellátandó feladat rangsorolását a falugondnok végzi a polgármester iránymutatása szerint, míg a többi feladat esetében, amennyiben rangsorolni kell a polgármester dönt.

Tájékoztatási kötelezettség

17. § (1) A falugondnoki szolgáltatásokra, illetve azok elérhetőségére vonatkozó legfontosabb információkat a helyben szokásos módon

a) hirdetményben, a szokásos helyeken,

b) személyesen, élőszóban: a falugondnok, a polgármester/fenntartó/intézményvezető, illetve képviselőik (hivatali dolgozók) útján kell közzétenni.

(2) A szolgáltatásokat érintő részletes felvilágosítással munkaidejében a falugondnok, ügyfélfogadási időben a polgármester, valamint a hivatal dolgozói szolgálhatnak.

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

18. § (1) A településen életvitelszerűen lakók az egyes szolgáltatásokra irányuló igényeket személyesen, telefonon, a falugondnoknál, valamint Bárna Község Önkormányzata székhelyén (3126 Bárna, Petőfi út 23.) személyesen és írásban jelezhetik.

(2) A szolgáltatásra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum 3 munkanappal előbb bejelentheti és egyeztetheti a falugondnokkal, a településen kívüli szolgáltatási igényét pedig 5 munkanappal előbb kell bejelentenie és leegyeztetnie.

(3) Azon szolgáltatási, szállítási igényeket, amelyek eltérnek a rendszeres tevékenységektől, a polgármesterrel kell egyeztetni.

(4) A falugondnoki szolgáltatás során az igények teljesítésének mérlegelésekor ügyelni kell arra, hogy az időben is rendszeres, közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapellátási feladatok nem sérülhetnek, valamint a gazdaságosság szempontjának figyelembevételével kell dönteni.

(5)1 A falugondnok köteles tevékenységét tevékenységnaplóban dokumentálni. A falugondnok által vezetett tevékenységi naplót a szolgáltatást igénybe vevőknek nem kell aláírnia.

19. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján vagy hivatalból hozott határozattal nyílik meg.

(2) A kérelem történhet szóban és írásban. Lehetőség van arra, hogy az önkormányzat hivatalból is megállapítsa adott szolgáltatás igénybevételének lehetőségét. Az igénybevétel lehetőségéről a kérelmezőt, illetve a hivatalból indított eljárás érintettjét határozatban értesíteni kell.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy határozatban döntsön falugondnoki szolgáltatás igénybevételének lehetőségéről.

(4) A polgármester az átruházott hatáskörében hozott döntéseiről a képviselő-testületnek a soron következő ülésen beszámolni köteles.

(5) A polgármester által hozott határozat ellen fellebbezésnek van helye, melyet a hivatalhoz kell benyújtani, és a képviselő-testületnek címezni. A képviselő-testület másodfokon köteles az igényt elbírálni, és arról határozattal dönteni.

A falugondnoki szolgáltatás ellátása

20. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a szolgálat rendelkezésére álló önkormányzati gépjármű segítségével látja el. A falugondnok a feladatait a munkaköri leírásában, a polgármester utasításának megfelelően, a Falugondnoki Szolgálat Szakmai Programjában, valamint e rendeletben és a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglaltakra figyelemmel köteles ellátni.

(2) A falugondnok a feladatokat a munkaköri leírásában meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

(3) A falugondnoki szolgáltatás nyújtását az önkormányzat nem szüneteltetheti. A falugondnok szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetében helyettesítésről gondoskodni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

(4) A falugondnokot munkaidején kívül eső feladatok ellátásáért szabadnap illeti meg.

21. §2

22. § Ez a rendelet 2022. január 27-én lép hatályba.

1

A 18. § (5) bekezdését a Bárna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 21. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.