Bárna Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011.(IX.20.) rendeletének indokolása

A szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2011. 10. 01

A szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

Általános indokolás

A Kormány 2020. március 11-én, 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletével döntött a koronavírus terjedése miatt veszélyhelyzet kihirdetéséről. Ezt követően a kormány március 28-tól kijárási korlátozást vezetett be 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletével Magyarország egész területére, mely alapján a lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el.

A koronavírus elleni küzdelemben az időközben hozott intézkedések betartásával mindenki köteles részt venni. A megelőzés egyik eszköze, hogy embertársainkkal való érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozzuk. A polgármesteri hivatalban 2020. március 16-tól határozatlan időre, a személyes ügyfélfogadás szünetelését rendeltük el (az ügyek egyéb, pl. elektronikus formában, telefonon stb. továbbra is intézhetők).

A helyi rendelet szerint a települési támogatást 6 hónap időtartamra kell megállapítani. Amennyiben a támogatásra való jogosultság időtartama letelik, az ügyfél személyes megjelenése, iratok, igazolások beszerzése válik szükségessé. Mindezek személyes kontaktusokat, és így közvetve fertőzési lehetőségeket eredményeznek/hetnek. Ezek elkerülése érdekében javasoljuk a 2020. április-május-június hónapban lejáró támogatások esetében a jogosultság automatikus meghosszabbítását további 3 hónappal.

Részletes indokolás

Az 1–32. §-hoz

Rögzíti, hogy amennyiben a települési támogatásra való jogosultság 2020. április-május-június hónapban szűnik meg, a jogosultság automatikusan meghosszabbodik annak lejártától számítva 3 hónap időtartammal.

A 33. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.