Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 4/2006 (VI.1.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások rendjéről és módosításairól egységes szerkezetben

Hatályos: 2006. 06. 01- 2015. 02. 27

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban Szt.) 138.§-ában foglalt felhatalmazás alapján, az egyes szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:


I.


1.§

A rendelet célja


A rendelet célja, hogy a rászorultak szociális biztonságának megteremtése, megőrzése érdekében az Szt-ben foglalt kötelezettségek mellett, az önkormányzat teherbíró képességének figyelembe vételével meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, igénybevételének feltételeit, valamint a jogosultság érvényesítésének garanciáit.


A rendelet hatálya

2.§

A rendelet hatálya kiterjed az Szt. 3.§ (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre, az Szt. (5)-(7) §-aiban meghatározott illetékességi szabályok alapján.


Eljárási rendelkezések

3.§


  1. Az e rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatáskörök gyakorlásának módját a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet szabályozza.

(2)1      A pénzbeli és természetben nyújtott ellátások megállapítása iránti kérelem – az erre rendszeresített formanyomtatványon és a szükséges mellékletek csatolásával – Mátraterenye-Mátraszele-Nemti községek Körjegyzőségénél (továbbiakban:hivatal), a személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelem a Bátonyterenyei Kistérség Szociális Központnál nyújtható be. A pénzbeli és természetben nyújtott ellátások igényléséhez szükséges és törvénnyel, kormányrendelettel, illetve miniszteri rendelettel nem szabályozott kötelező iratmintákat az e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

___________________________________________________________________________

  1. Módosította a 12/2011. (VI.15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. június 1-től.


(3)2      A jogerősen megállapított pénzügyi támogatást – ha törvény, illetve kormányrendelet másként nem rendelkezik- nyolc napon belül kell kifizetni.

(4)       A börtönből szabadultak átmeneti segélyezése iránti eljárást a kérelem benyújtásától számított három napon belül kell lefolytatni. A megállapított támogatás 24 órán belül kifizetendő.

  1. A támogatás kifizetését a támogatott kérelmének megfelelően házipénztárból, átutalással vagy postai úton kell teljesíteni.


II.

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


4.§ 3


A Szr. kiegészül az alábbi  9/A.. §-al:


Élelmiszer kiadások támogatása


„9/A. § (1) Élelmiszer kiadások támogatásában részesülhet, aki az élelmiszer-, étkeztetés hiányában  létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, és  esetében az  egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál.

(2) A támogatást Erzsébet-utalvány formájában kell megállapítani, egyszeri összege kettőezer forintnál kevesebb és ötezer forintnál magasabb nem lehet.”









___________________________________________________________________________

  1. Módosította a 12/2011. (VI.15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. június 1-től.
  2. Módosította a 19/2013. (XII.3.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.



5.§ (1)

Rendszeres szociális segély

  1. Az Szt. 37/B.§ (1) bekezdés b.)-c.) pontja szerinti személy a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként köteles együttműködni a Bátonyterenyei Kistérség Szociális Központtal, illetve a Központ illetékes családgondozójával.
  2. Az együttműködés keretében teljesíti az Szt. 37/D.§(1) bek. a.)-c.) pontjában foglaltakat.
  3. A beilleszkedést segítő program az önkormányzattal együttműködő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva kiterjed
  • az együttműködésre kijelölt szervvel való kapcsolattartásra,
  • az együttműködő személy számára előírt, az egyéni képességeket fejlesztő vagy az életmódot formáló foglalkozáson, tanácsadáson, illetőleg a munkavégzésre történő felkészülést segítő programban való részvételre,
  • a felajánlott és az iskolai végzettségnek megfelelő oktatáson, képzésen történő részvételre, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképzés megszerzése.
  1. Az együttműködő személy a rendszeres szociális segély megállapítását követő 15 napon belül köteles a Bátonyterenyei Kistérségi Szociális Központ helyi irodájában (Mátraterenye, Vörösmarty út 1.) ügyfélfogadási időben jelentkezni.
  2. Amennyiben az együttműködésre köteles személy az együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi az erről szóló értesítést követő hónap első napjától megszüntetésre kerül az ellátás folyósítása.


6.§ (2)

Helyi lakásfenntartási támogatás


__________________________________________________________________________

  1. Módosította a 4/2009. (III.31.) rendelet. Hatályos: 2009. március 31-től.
  2. Hatályát vesztette a 4/2009. (III.31.) rendelettel 2009. március 31. napjával.




7.§.

Ápolási díj

 (1) (1)

 (2) (2)

 (3) (3) Az ápolást végző személy kötelezettségének teljesítését az Szt 41.§-ában meghatározott ápolási díj esetén a házi segítségnyújtást nyújtó szolgáltató évente kétszer, az önkormányzat megkeresésére pedig 15 napon belül ellenőrzi.

  1. Az ápolási díjra való jogosultságot az ápolást végző személy kötelezettségének nem teljesítése címén akkor lehet megszüntetni, ha arra a házi segítségnyújtást nyújtó szolgáltató az ellenőrzése tapasztalatai alapján javaslatot tesz, s egyben a gondozott nyilatkozata is alátámasztja a kötelezettség teljesítésének hiányát.


8.§ (4.)

A Szr. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„Önkormányzati segély


 8.(1) §  Az önkormányzati segély célja szerint lehet

  1. krízis helyzetet kezelő segély

aa) egészségügyi kiadások támogatása

ab) élelmiszer kiadások támogatása

ac) iskoláztatási támogatás

ad) utazási támogatás

ae) elemi kár enyhítése

  1. temetési segély.

(2) Az önkormányzati segély iránti kérelmeket átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.

(3) Az önkormányzati segélyeket  legkésőbb a megállapítást követő  nyolcadik napon kell  kifizetni, teljesíteni.

(4) Az önkormányzati segély iránti kérelmet a rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani:

a.) 1/A melléklet: . Önkormányzati segély/Krízishelyzetet kezelő segély/Egészségügyi kiadások támogatása

b.) 1/B. melléklet:  Önkormányzati segély/Krízishelyzetet kezelő segély/Élelmiszer kiadások támogatása

c.) 1/C. melléklet:  Önkormányzati segély/Krízishelyzetet kezelő segély/Iskoláztatási támogatás

d.) 1/D. melléklet:  Önkormányzati segély/Krízishelyzetet kezelő segély/Utazási támogatás

e.) 1/E. melléklet: Önkormányzati segély/ Krízis helyzetet kezelő segély/ Elemi kár enyhítése

f.) 1/F. melléklet: Önkormányzati segély/ Temetési segély

___________________________________________________________________________

  1. Hatályon kívül helyezte a 13/2006. (XI.28.) rendelet 1.§-a
  2. Hatályon kívül helyezte a 13/2006. (XI.28.) rendelet 1.§-a
  3. Módosította a 13/2006. (XI.28.) rendelet
  4. Módosította a 19/2013. (XII.3.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.


9.§ (6)

Egészségügyi kiadások támogatása

„9/A.(7.) § (1) Élelmiszer kiadások támogatásában részesülhet, aki az élelmiszer-, étkeztetés hiányában  létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, és  esetében az  egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál.

(2) A támogatást Erzsébet-utalvány formájában kell megállapítani, egyszeri összege kettőezer forintnál kevesebb és ötezer forintnál magasabb nem lehet.”

„9/B.(8.) § (1) Az ellátás megállapításának feltétele, hogy az egy főre számított havi családi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori  legkisebb összegének 130%-nál,

 (2) Az iskoláztatási támogatást az önkormányzat Erzsébet utalvány formájában nyújtja, Az egyszeri támogatás legkisebb összege gyermekenként kettőezer forint, legmagasabb összege gyermekenként  ötezer  forint.

(3) A támogatás iránti kérelmeket augusztus és január hónapban lehet benyújtani. „

„9/C.(9.) §. (1)  Utazási támogatásban részesülhet, aki alacsony jövedelmének következtében nem tudja biztosítani a halaszthatatlan ügyintézéshez kapcsolódó útiköltséget.

(2) Halaszthatatlan ügyintézés lehet: egészségügyi ellátás,  munkaügyi központban történő jelentkezés,  okmányirodai és egyéb hivatali ügyintézés,   rendőrségi- és bírósági meghallgatás.

(3.) Az  utazási támogatás feltétele, hogy a támogatott családjában az egy főre számított családi jövedelemhatár nem lehet magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál.

(4) A támogatást egyszeri segélyként kell megállapítani, egyszeri összege ezer forintnál kevesebb, három ezer forintnál több nem lehet

(5) A támogatás felhasználásáról a támogatás kézhezvételét követő 15 napon  belül kell elszámolni az utazási jegy  bemutatásával. Határidőben benyújtott  elszámolás hiányában  további utazási támogatás nem állapítható meg.

„9/D.(10.) §. (1) Az önkormányzat az elemi kár enyhítésére a károsult kérelmére, a lakhatási feltételek helyreállítására  kamatmentes kölcsönt nyújt, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre számított családi jövedelem nem magasabb a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  130 %-nál.

 (2) A kamatmentes kölcsön további feltétele, hogy

a.)  kérelmezőnek és családjának  ne legyen korábbi önkormányzati szociális-, illetve kamatmentes kölcsönből, vagy egyéb visszafizetési kötelezettségből fennálló  tartozása,

b.) továbbá a család rendelkezzen olyan jövedelemforrással, amelyből a kölcsön visszafizetése garantálható. 

(3) Az elemi kár fennállását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.

(4) A kamatmentes kölcsön összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét  nem haladhatja meg és a visszafizetés időtartama legfeljebb hat hónap lehet.   A visszafizetést a támogatási határozatban foglaltak szerint kell teljesíteni.

(5) A kamatmentes kölcsönnek a kérelemben megjelölt célra való felhasználását az önkormányzati hivatal  a helyszínen ellenőrzi.

(6) Amennyiben a kölcsön nem a kérelemben meghatározott célra kerül felhasználásra, az önkormányzat elrendeli az azonnali visszafizetését, és a kérelmezőt a további segélyezésből a kötelezettség teljesítéséig kizárhatja.

(7) Az (1)-(6) bekezdésben szabályozott kamatmentes kölcsön megállapítható a közeli hozzátartozó temetési költségeinek megfizetéséhez is. Ez esetben a temetési költségeket a temetési számlák bemutatásával kell igazolni.”

„9/E.(11.) §. (1) Temetési segély annak állapítható meg, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását  veszélyezteti.

(2)  A temetési segély akkor állapítható meg, ha az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége  Egyszáz-negyvenezer forint.

(4) A temetési segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről- a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen elő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, melyről az eljárás  során másolat  készül. „


___________________________________________________________________________

  1. Módosította a 17/2010. (XII.17.) rendelet. Hatályos: 2011. január 1-től
  2. Módosította a 17/2010. (XII.17.) rendelet. Hatályos: 2011. január 1-től
  3. Hatályon kívül helyezte a 12/2011. (VI.15.) önkormányzati rendelet 2011. június 1-től
  4. Hatályon kívül helyezte a 12/2011. (VI.15.) önkormányzati rendelet 2011. június 1-től
  5. Hatályon kívül helyezte a 4/2007. (IV.2.) rendelet
  6. Módosította a 19/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelet. hatályos 2014. január 1-től.
  7. Beépítette a 19/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelet. hatályos 2014. január 1-től.
  8. Beépítette a 19/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelet. hatályos 2014. január 1-től.
  9. Beépítette a 19/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelet. hatályos 2014. január 1-től.

(10.)Beépítette a 19/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelet. hatályos 2014. január 1-től.

      (11.)Beépítette a 19/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelet. hatályos 2014. január 1-től.



III.

Természetben nyújtott szociális ellátások

10.§ (12.)


  1. Az önkormányzat az Szt-ben meghatározott feltételek fennállása esetén
  • köztemetést,
  • közgyógyellátást,
  • egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot biztosít.
  1. A méltányossági közgyógyellátás iránti kérelmeket átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.


11.§


  1. Az Szt. 50.§. (1)-(2) bekezdésében meghatározottakon túl közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy is,
  • akinek az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 150%-át,
  • egyedül élő esetén annak 200%-át nem haladja meg, továbbá
  • a havi rendszeres gyógyító ellátásának rendszeres költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át eléri.
  1. Az (1) bekezdésben meghatározott közgyógyellátásra az Szt. 49-53.§-aiban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.


11/A.§ (1)


Helyi lakásfenntartási támogatás


  1. Az önkormányzat a helyi lakásfenntartási támogatást önálló ellátáskánt nyújtja.
  2. Helyi lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át meghaladja, de 200%-át nem haladja meg, feltéve, hogy a lakásfenntartás elismert  havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 30%-át meghaladja.
  3. A helyi lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege azonos a normatív lakásfenntartásnál elismert összeggel.
  4. A helyi lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság azonos az Szt.38.§(4) bekezdésben a meghatározott mértékkel.
  5. A helyi lakásfenntartási támogatás havi összege 2.500,-Ft
  6. A helyi lakásfenntartási támogatás igénylése folyamatosan történik.

___________________________________________________________________________

(12) Módosította a 19/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

(1) Beiktatta a 4/2009. (III.31.) rendelet. Hatályos: 2009. március 31-el.

IV.

Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások


12.§



Az alapszolgáltatások megszervezésével a települési önkormányzat segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségügyi és mentális állapotukból származó problémáik megoldásában.

13.§.

  1. Az önkormányzat által biztosított alapellátási formák:

- szociális információs szolgáltatás

- étkeztetés

- házi segítségnyújtás

- családsegítés

- jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

  1. (1) Az önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt szociális szolgáltatásokat az étkeztetés és az étkeztetés házhoz szállítása kivételével a Bátonyterenyei Kistérségi Szociális Központ útján látja el.
  2. A szolgáltatás tervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósításának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kisérésére működő szociálpolitikai Kerekasztal a Bátonyterenyei Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása szintjén működik.



__________________________________________________________________________

  1. Módosította a 12/2011. (VI.15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. június 1-től.











14.§.


Étkeztetés


(1) 1

(2) 2 Az ellátás módja

  • étkezés elvitele saját erőből,
  • étkezés házhoz szállítással.

(3)Az étkezésért illetve házhoz szállításért az 1. számú melléklet szerinti térítési díjat kell fizetni.

(4) 3 a.) Kora miatt rászoruló, aki 62. életévét betöltötte. A kérelmező korát a személyi adatok igazolására alkalmas dokumentumból, nyilvántartásból kell megállapítani.

b.)Az egészségi állapotot, fogyatékosságot, pszichiátriai betegséget, szenvedélybetegséget a háziorvos által kiadott igazolás benyújtásával kell igazolni.

c.)A hajléktalanságot lakcím igazolásra alkalmas dokumentumból, nyilvántartásból, illetve az ügyfél nyilatkozata alapján kell megállapítani.

            d.) (4)





__________________________________________________________________________

  1. Hatályon kívül helyezte az 1/2008. (II.5.) rendelet
  2. Módosította a 8/2007. (VI.5.) rendelet
  3. Kiegészítette a 8/2007. (VI.5.) rendelet
  4. Hatályon kívül helyezte az 1/2008.(II.5.) rendelet

















15.§  (1)



16.§


Jelzőrendszeres segítségnyújtás


Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás alapellátást a Bátonyterenyei Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása keretében megvalósuló pályázati program útján biztosítja, 2007. december 31-ig térítési díjmentesen.




Záró rendelkezések


17.§



  1. E rendelet a (2)-(3) bekezdésben meghatározott kivétellel – kihirdetése napján lép hatályba.
  2. Az e rendelet hatályba lépése előtt helyi rendelet alapján megállapított határozatlan idejű ellátásra való jogosultság a határozott idő lejártával szűnik meg.

Az e rendelet hatályba lépése előtt helyi rendelet alapján megállapított határozatlan idejű ellátásra való jogosultság a kötelező felülvizsgálat lefolytatásával szűnik meg.

  1. Az e rendelet 11. §-a 2006. július elsején lép hatályba.
  2. A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti:
  • Mátraterenye Nagyközség Képviselő-testülete 12/1997.(XI.27.) Ör. számú rendelete a 7/1993. (III.25.) Ör. számú rendelet módosításáról,
  • Mátraterenye Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete 7/2000. (IV.12.) Ör. számú rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről
  • Mátraterenye Község Önkormányzati Képviselő-testülete 15/2000. (XII.29.) Ör. számú rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló 7/2000. (IV.12.) Ör. számú rendelet módosításáról
  • Mátraterenye Község Önkormányzati Képviselő-testülete 7/2003. (IX.04.) Ör. számú rendelete a helyi szociális támogatásokról szóló 7/2000.(IV.12.) Ör. számú rendelet módosításáról
  • Mátraterenye Község Önkormányzati Képviselő-testülete 10/2003. (XII.1.) Ör. számú rendelete a helyi szociális támogatásokról 7/2000. (IV.12.) Ör. számú rendelet módosításáról,
  • Mátraterenye Község Önkormányzati Képviselő-testülete 3/2004. (II.20.) Ör. számú rendelete a helyi szociális támogatásokról szóló 7/2000.(IV.12.) Ör. számú rendelet módosításáról,
  • Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (VI.9.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről.

_____________________________________________________________________

  1. Hatályon kívül helyezte a 12/2011. (VI.15.) önkormányzati rendelet 2011. június 1-től.

[1]