Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2015 (II.13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 12. 01

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.)  132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.)  13.§ (1) bekezdés 8.a. pontjában foglalt feladatkörében  eljárva  a helyi szociális ellátásokról a következő rendeletet alkotja:


I.


Általános rendelkezések


  1. §


 A rendelet célja


A rendelet célja, hogy a rászorultak szociális biztonságának megteremtése, megőrzése érdekében  az Szt-ben foglalt kötelezettségek mellett, az önkormányzat teherbíró képességének  figyelembevételével  meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, igénybevételének feltételeit, valamint a jogosultság érvényesítésének garanciáit.



  1. §


A rendelet hatálya


  1. A rendelet – az étkeztetés kivételével - kiterjed az Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre, az Szt. (5)-(7) §-aiban meghatározott illetékességi szabályok alapján.
  2. Az étkeztetés térítési díját szabályozó rendelkezések kiterjednek a Mátrai Önkormányzati Társulás szociális étkeztetésre vonatkozó működési területére.

II.


3.§


Eljárási rendelkezések


  1. Az e rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatáskörök gyakorlásának módját Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatának hatáskör átruházásáról szóló 1. számú melléklete  tartalmazza.
  2. Az ellátások megállapítása iránti kérelem az erre rendszeresített formanyomtatványon és a szükséges mellékletek csatolásával az alábbiak szerint nyújtható be:
  1.  pénzbeli és természetben nyújtott ellátások  esetében a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: önkormányzati hivatal),
  2. személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelem – az étkeztetés kivételével –  a Bátonyterenyei Kistérség Szociális Központnál  (3070 Bátonyterenye Molnár Sándor út 1-3.),
  3. étkeztetés iránti kérelem a Mátrai Önkormányzati Társulás munkaszervezeti feladatait ellátó  Önkormányzati Hivatalnál ( 3145  Mátraterenye Kossuth út 178.)
  1. A pénzben és természetben nyújtott ellátások és az étkeztetés iránti kérelem igényléséhez szükséges és törvénnyel, kormányrendelettel, illetve miniszteri rendelettel nem szabályozott kötelező iratmintákat  az e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
  2. A települési támogatással kapcsolatos eljárás során  - ha e rendelet szigorúbb szabályokat nem állapít meg  - az Szt., valamint  a közigazgatási  hatósági eljárás  és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt (továbbiakban: Ket.)  kell alkalmazni.  
  3. Az egyszeri pénzügyi támogatást   - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik -  nyolc napon belül kell kifizetni.
  4. Ha a kérelmező  egyedül élő börtönből szabadult személy, a települési támogatás iránti kérelmét három napon belül kell elbírálni, a megállapított támogatást pedig egy munkanapon belül  kell  kifizetni.
  5. A pénzbeli támogatást  a támogatott  kérelmének megfelelően házipénztárból, átutalással vagy postai úton kell teljesíteni.

III.


Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


Települési támogatás


4.§


  1. Az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli  élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.
  2. A települési támogatás célja szerint lehet
  1. lakásfenntartási támogatás
  2. temetési támogatás
  3. krízis támogatás




Lakásfenntartási támogatás


5.§


  1. Lakásfenntartási támogatásban részesülhet
  1. az a családban  élő személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi  jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg,
  2. az az egyedül élő személy akinek a  havi  jövedelme  az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb  összegének 200 %-át nem haladja meg. 
  1.  A lakásfenntartási támogatás megállapításának további feltétele,
  1.  hogy a lakásfenntartási támogatással érintett lakás nagysága ne haladja meg

aa.) egyedül élő esetében a hatvan négyzetmétert

ab.) családban élő esetében a kilencven négyzetmétert

  1. hogy  a támogatott az általa lakott ingatlant rendben tartja.
  1. A havi lakásfenntartási támogatás összege négyezer forint.




  1. §


  1. A lakásfenntartási támogatást az önkormányzat természetbeni juttatásként nyújtja a  közszolgáltatóhoz, illetve a lakástulajdonoshoz  történő átutalással.
  2. A lakásfenntartási támogatás terhére kifizetendő közszolgáltatási díjak sorrendje:
  1. lakbér,
  2. szilárd hulladék szállítás és kezelés díja,
  3. közüzemi vízfogyasztás és csatornaszolgáltatás díja,
  4. villamos energia díja,
  5. vezetékes földgázszolgáltatás díja.
  1. A lakásfenntartási támogatást egy háztartásra csak egy személy igényelheti, függetlenül az ott élő családok számától.
  2. A lakásfenntartási támogatás iránti kérelem az év folyamán bármikor benyújtható. A támogatást a kérelem benyújtását követő hónaptól kell megállapítani egy éves időszakra.
  3. A jogosultsági feltételek változása esetén az Szt. szabályai szerint kell eljárni.
  4. Az egy főre jutó havi jövedelem igazolására a kérelemhez  jövedelemigazolásokat kell csatolni. A lakásnagyságot  az ügyfél nyilatkozata alapján kell megállapítani, mely helyszíni szemle során ellenőrizhető.


  1. §


  1. Az 5. § (2) bekezdés b.) pontjában foglalt  feltételek keretében a támogatott
  1. gondoskodik az ingatlana előtti vízelvezető árok karbantartásáról,
  2. igénybe veszi a településen rendszeresített szilárdhulladék szállításhoz és kezeléshez

kapcsolódó közszolgáltatást,

  1. betartja az ebtartásra-, rágcsálók távoltartására vonatkozó állatvédelmi és egészségügyi szabályokat,
  2. az ingatlanán levő növényzetet rendszeresen  gondozza.
  1. Az ingatlan rendben tartására vonatkozó feltétel meglétéről  az igénylő a kérelemben nyilatkozik.
  2. A feltételek fennállását  az önkormányzat a folyósítás tartama alatt ellenőrizheti. Amennyiben  az ellenőrzés hiányosságot tár fel,  a soron következő támogatás a hiányosság közlésével a hiányosság pótlásáig felfüggesztésre kerül.  Ha a hiányosság rendezése hatvan napig sem történik meg, a támogatást  a felfüggesztés időpontjával meg kell szüntetni.



Temetési támogatás



  1. §


  1. Temetési támogatás állapítható meg annak az eltemettetésre köteles személynek, akinek a családjában   az  egy főre jutó családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét  nem haladja meg.
  2. Temetési támogatást akkor biztosít az önkormányzat, ha az elhunyt utolsó lakóhelye, valamint az eltemettetésre köteles temettető lakóhelye az önkormányzat illetékességi területén van.
  3. Az önkormányzat a temetési támogatást  visszatérítendő támogatás  formájában nyújtja, legfeljebb  a rendelet 2. számú mellékletében  megállapított  legolcsóbb köztemetés összegének  mértékéig.  A legolcsóbb köztemetés összegét évente április 30-ig kell felülvizsgálni.
  4. A temetési támogatás legfeljebb hat hónapra nyújtható, a törlesztést egyenlő részletekben kell teljesíteni a támogatás hónapját követő hónaptól kezdődően.
  5. A támogatás nyújtásának  részletes feltételeit  támogatási megállapodásban kell rögzíteni.
  6. Aki támogatási megállapodásban foglalt feltételeket nem teljesíti és a temetési támogatást nem fizeti vissza, az egy éves időszakra  kizárja magát a települési támogatásokból.


  1. §


Az önkormányzat az Szt. 48. § (3) bekezdés b.) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól mentesíti az eltemettetőt, ha a családjában az egy főre  jutó családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének   70 %-át nem haladja meg és legalább két  kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.



Krízis támogatás



  1. §


  1. Az önkormányzat évente legfeljebb két alkalommal, alkalmanként maximum ötezer forintos összegben krízistámogatást állapíthat meg annak a személynek, aki krízis helyzetbe került és a családjában az főre számított családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimum mindenkori legkisebb összegének 130-%-át.
  2. Krízishelyzet:  ha a kérelmező olyan előre nem látható, nem várt és általa el nem hárítható  élethelyzetbe került, amely a saját és családja megélhetési körülményeit  nagymértékben veszélyezteti, ellehetetleníti,   ez  az adott élethelyzet esetinek minősül, továbbá az érintett a krízishelyzet elhárítása érdekében a tőle elvárható minden intézkedést megtett.
  3. A krízishelyzet fennállásáról a kérelmező  a kérelemben nyilatkozik, a nyilatkozatban foglaltak valóságát az önkormányzat ellenőrizheti.  A jövedelmet jövedelemnyilatkozattal kell igazolni.

IV.


Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó  szociális alapszolgáltatások


11.§


  1. Az önkormányzat által biztosított alapellátási formák :
  1. étkeztetés
  2. házi segítségnyújtás
  1. Az önkormányzat hozzáférést biztosít a következő szociális szolgáltatásokhoz:
  1. családsegítés
  2. jelzőrendszeres  házi segítségnyújtás
  3. közösségi ellátások
  4. támogató szolgáltatás
  5. nappali ellátás


12.§


  1. Az önkormányzat az étkeztetést a Mátrai Önkormányzati Társulás útján biztosítja.
  2. A házi segítségnyújtást, valamint a 11. § (2) bekezdésében hozzáférhető szociális szolgáltatásokat az önkormányzat a Bátonyterenyei Kistérség  Önkormányzatainak Többcélú Társulása által működtetett Bátonyterenyei Kistérségi Szociális Központ útján biztosítja.
  3. A szolgáltatás tervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósításának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kisérésére működő szociálpolitikai kerekasztal a Bátonyterenyei Kistérség  Önkormányzatainak Többcélú Társulása szintjén működik.


Étkeztetés


13.§


  1. Az étkeztetés szempontjából kora miatt rászorulónak minősül, aki a 65 életévét betöltötte. A kérelmező korát a személyi adatok igazolására alkalmas dokumentumból, nyilvántartásból kell megállapítani.
  2. Az egészségi állapot,   a fogyatékosság, a pszichiátriai betegség és a szenvedély betegség  miatti rászorultságot a háziorvos által kiadott igazolás benyújtásával kell igazolni. A hajléktalanságot lakcím igazolására alkalmas dokumentumból, nyilvántartásból, illetve az ügyfél nyilatkozata alapján kell megállapítani.
  3. Az étkezésért a 3. számú melléklet szerinti  térítési díjat kell fizetni.

V.


Záró rendelkezések


  1. A rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:
  1. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 4/2006. (VI.1.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről,
  2. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2006. (XI.28.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelet módosításáról,
  3. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 4/2007. (IV.2.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelet módosításáról,
  4. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2008. (II.5.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelet módosításáról
  5. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 4/2009. (III.31.) az egyes szociális ellátások rendjéről szólós rendelete módosításáról
  6. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2009. (XII.10.)

rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról

  1. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7/2010. (V.21.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  2. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  3. Mátraterenye Község Önkormányzatának  Képviselő-testülete 12/2011. (VI.15.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  4. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2012. (I.27.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  5. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2011. (II.1.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  6.  Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 19/2013. (XII.3.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendelete  módosításáról 1-9.  §-a,
  7. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2/2014. (II.24.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szól rendelete módosításáról,
  8. Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 5/2014. (VI.25.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelet módosításáról