Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2019. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2019. 09. 01- 2023. 03. 29

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2019. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről1

2019.09.01.

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében és a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Roma Nemzetiségi Önkormányzat, véleményének kikérésével a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja – a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek és a helyi lehetőségek, sajátosságok figyelembe vételével - annak meghatározása, hogy az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban törvény) által szabályozott közművelődési tevékenység formák közül melyeket, milyen konkrét formában, milyen módon és mértékben lát el.

(2) A rendelet hatálya kiterjed:

a) a Mátraterenye Község Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) fenntartásában működő közösségi színterekre,

b) a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal székhelyére (továbbiakban: hivatal)

c) azokra a szervezetekre, magánszemélyekre, civil közösségekre, melyekkel az önkormányzat törvényben meghatározott és helyi döntéssel felvállalt közművelődési feladatok ellátására helyi közművelődési megállapodást köt, illetve a közművelődési célok megvalósításában az önkormányzattal együttműködő szervezetekre,

d) a Mátraterenye község közigazgatási területén élőkre

2. Az önkormányzat közművelődési feladatai és azok szervezeti keretei, színtere

2. § (1) Az önkormányzat közösségi színteret és közművelődési megállapodást köthet, közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogathat.

(2) Az önkormányzat integrált közösségi színtérként a Mátraterenye Kossuth út 178. szám alatti és közösségi színtérként a Mátraterenye Kossuth ú 325. szám alatti (Helytörténeti kiállítás) , és Mátraterenye Kossuth út 241. szám alatti Tájházat, mint ingatlant biztosítja.

(3) A közösségi színterek a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató térként (IKSZT) működnek.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatinak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik.

(5) Az önkormányzat a (2) bekezdésben megjelölt ingatlanok fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.

(6) Az integrált közösségi színtér és közösségi színtér, Tájház használatára vonatkozó szabályokat (házirendet) a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

3. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenység támogatását a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével, pénzügyi támogatás biztosításával, igény szerint a települési nemzetiségi önkormányzat és a Közművelődési Kerekasztal működése útján látja el.

4. § Az önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínének biztosítása,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőség teremtése,

ac) fórum szervezése a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

ad) közművelődési közösségek számára nyújtott szolgáltatás (adminisztratív, irodatechnikai)

b) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása:

ba) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

bb) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

bc) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

3. A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat az e rendeltben meghatározott közművelődéssel kapcsolatos feladatait az éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből nyújtott állami támogatás, valamint a pályázati úton elnyert támogatások, továbbá a magánszemélyektől, szervezetektől kapott támogatások.

(2) Az önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg a közművelődési színterek működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, kereteket. Szintén itt kerül megtervezésre – a közművelődési célú civil szervezetek működését segítő – az államháztartáson kívüli támogatási rendjéről szóló helyi rendelet alapján nyújtható támogatások éves kerete.

(3) Az önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza

a) a közösségi színterek üzemeltetésének alapvető műszaki-, technikai feltételei megteremtéséhez, az épületek működőképessége megőrzéséhez, korszerűsítéséhez szükséges költségeket,

b) a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit

4. A közművelődési feladatokat végző személyek foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok

6. § Az önkormányzat általi, közművelődési feladatokat ellátó személyek foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony-, a Munka Törvénykönyve alapján, illetőleg megbízási szerződés keretei között történik. Közalkalmazotti jogviszony létesítésére a képviselő-testület jogosult.

5. A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

7. § (1) Az önkormányzata közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a) a helyi székhelyű kulturális tevékenységet is végző társadalmi szervezetekkel,

b) nemzetiségi önkormányzattal,

c) létrehozása esetén a Közművelődési Kerekasztallal,

d) a közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel,

e) a közművelődési tevékenységet végző országos, térségi intézményekkel, szervezetekkel,

(2) A képviselő-testület a közművelődési feladatainak ellátásával kapcsolatos

a) gazdálkodási (tervezési, számviteli, pénzügyi) feladatokat az önkormányzati hivatal útján,

b) közművelődési szakmai, szervezési, végrehajtási feladatokat az önkormányzat alkalmazásában álló közművelődési szakember útján látja el,

c) a 2. § (1) bekezdése szerinti közművelődési megállapodást a képviselő-testület köthet.

6. Záró rendelkezések

8. § (1) A rendelet 2019. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mátraterenye Község Önkormányzati Képviselő-testülete 9/2018. (X.31.) rendelete a közművelődésről

(3) A rendelet 1. számú függeléke: Mátraterenye község közösségi színterének használati szabályzata

1. függelék

1

Az önkormányzati rendeletet a Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 30. napjával.