Mátraterenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V.25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 12/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 26- 2021. 05. 27

Mátraterenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 12/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Mátraterenye Község Polgármestere az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a Magyar Kormány által a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörben eljárva, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1 pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, a képviselő-testület tagjaival egyeztetve, a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2017 (XII.22.) önkormányzati rendelete 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„29. § A településképi véleményezési eljárás a kérelmező által a polgármesterhez írásban benyújtott kérelemre indul. Kérelmező a véleményezendő építészeti-műszaki tervdokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít. A kérelem az erre a célra rendszeresített nyomtatványon is benyújtható. A nyomtatványt a polgármester az önkormányzat honlapján közzéteszi.

2. § A településkép védelméről szóló Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2017 (XII.22.) önkormányzati rendelete 18. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. A bejelentési eljárás”

3. § A településkép védelméről szóló Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2017 (XII.22.) önkormányzati rendelete 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30. § (1) A polgármester - a településképi rendeletben meghatározott részletes eljárási szabályok szerint - településképi bejelentési eljárást folytat le az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltoztatása (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltozás) tekintetében.

(2) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le az Rr. az általános településképi követelmények és jelen rendelet reklámok és reklámhordozók közzétételével összefüggő településképi követelményeinek tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezésével összefüggésben.”

4. § A településkép védelméről szóló Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2017 (XII.22.) önkormányzati rendelete 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„31. § (1) A településképi bejelentési eljárás a kérelmező által a polgármesterhez írásban benyújtott kérelmére indul. A kérelem az erre a célra rendszeresített nyomtatványon is benyújtható. A nyomtatványt a polgármester az önkormányzat honlapján közzéteszi.

(2) A bejelentés tartalmazza:

  • a) a bejelentő nevét,
  • b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,
  • c) a folytatni kívánt építési tevékenység, reklám, illetve reklámhordozó elhelyezése vagy rendeltetésváltozás megjelölését,
  • d) a tervezett építési tevékenység, reklámok, reklámhordozók vagy rendeltetésváltozás helyét, a telek helyrajzi számát,
  • e) az építési tevékenység elvégzése, a rendeltetésváltozás megvalósítása vagy a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének tervezett időtartamát.

(3) A polgármester a településképi bejelentési eljárást a Tr. 26/B. §, 26/C. § és 26/D. §-ban foglaltak szerint folytatja le.

(4) Ha a rendeltetésváltozás megfelel a helyi építési szabályzatban foglalt követelményeknek, a polgármester kérelemre – az ingatlan -nyilvántartásban történő átvezetés céljából – 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, valamint az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról és új rendeltetéséről, valamint az építmény rendeltetési egységei számának megváltoztatásáról és az új rendeltetésszámáról.

5. § Ez a rendelet 2021. május 26-án lép hatályba.