Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kitüntető címek és díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 04. 26

Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.26.
Kitüntető címek és díjak alapításáról és adományozásáról
Általános indokolás
Mátraterenye Község Önkormányzatának képviselő-testülete a Mátraterenye község Díszpolgári címének adományozásáról a 10/1991. (XI.27.) önkormányzati rendeletében, a kitüntető jelvény alapítására a 9/2000 (IV.12.) önkormányzati rendeletében, a Milleniumi (Mátraterenyéért emlékérem) emlékérem alapítására és adományozására a 8/2000.(IV.12.) önkormányzati rendeletében, a „Virágos porta” cím alapításáról a 4/2008. (III.28.) önkormányzati rendeletében határozta meg a község által adományozott elismerések rendjét és rendszerét.
A rendeletek felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a jogtechnikai jogszabályok változása és az Alaptörvény elfogadásával a korábbi Alkotmány, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény hatályon kívül helyezésével, mely a rendeletalkotásra a képviselő-testületnek a felhatalmazást megadta, indokolttá vált a rendeletek hatályon kívül helyezése és egy új rendeletben, egységes szerkezetben való megalkotása.
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontja alapján a helyi önkormányzat önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontja alapján a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át a kitüntetések és elismerő címek alapítása.
Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére kitüntető címet, díjat, oklevelet, plakettet vagy más elismerést alapíthat és adományozhat, ha
1. az elismerés elnevezését, fajtáit (osztályait),
2. az elismerésben részesíthető személyek körét,
3. az évente adományozható elismerések számát,
4. az elismerés adományozásának feltételeit és rendjét, valamint
5. az elismerés leírását
rendeletben meghatározza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Nevesíti Mátraterenye Község Önkormányzata által alapított kitüntetéseket a következők szerint:
a) „Mátraterenye Díszpolgára”
b) „Mátraterenyéért Emlékérem”
c) „Mátraterenyéért Kitüntető jelvény”
d) „Virágos porta cím”
A 2. §-hoz
Mátraterenye Díszpolgára cím odaítélésének feltételeit, az évenkénti adományozható számot, átadás feltételeit és rendjét, a cím leírását tartalmazza.
A 3. §-hoz
A Mátraterenyéért Emlékérem odaítélésének feltételeit, az évenkénti adományozható számot, az átadás feltételeit és rendjét, az emlékérem leírását tartalmazza.
A 4. §-hoz
A Mátraterenyéért Kitüntető jelvény odaítélésének feltételeit, az évenkénti adományozható számot, átadás feltételeit és rendjét, a plakett leírását tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A Virágos porta cím odaítélésének feltételeit, az évenkénti adományozható számot, átadás feltételeit és rendjét, a cím leírását tartalmazza.
A 6–9. §-hoz
A hatályukat vesztett rendeletek felsorolását tartalmazza.
A 10. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.