Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2005.(X.21.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2014. 10. 29- 2015. 05. 27

8/2005. (X. 21.) Ör. sz. Rendelet

a talajterhelési díjról


Mátramindszent Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Környezetterhelési díjról szóló, 2003. évi LXXXIX. Törvény (a továbbiakban: Törvény) 21.§ (2) bekezdésében, valamint 26.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1.§


  1. A rendelet területi hatálya Mátramindszent község közigazgatási területére terjed ki.
  2. A rendelet személyi hatálya a környezetvédelmi törvényben meghatározott környezethasználóra, aki (amely) az engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe (a továbbiakban: kibocsátó) terjed ki.
  3. A rendelet tárgyi hatálya a környezetvédelmi törvényben meghatározott környezetterhelő anyagokra, amelyek a környezetbe kerülve környezetterhelést eredményeznek, és amelyek kibocsátott mennyisége érvényes mérési szabvány, anyagmérleg, műszaki számítás segítségével meghatározható (a továbbiakban: környezetterhelő anyag) terjed ki.


Talajterhelési díj fizetési kötelezettség


2.§


  1. A talajterhelési díj fizetési kötelezettség azt az 1.§ (2) bekezdés szerinti kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá.
  2. Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki a külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz.
  3. A talajterhelési díjat a Törvényben meghatározott szabályok szerint kell kiszámítani.
  4. A díj alapját, mérési lehetőség hiányában, természetes személy kibocsátó esetében, a háztartásban élők számát alapul véve, az alábbi átalány képezi:

                   1 személyes háztartás: 5 m3/negyedév

                           2 személyes háztartás: 10. m3/negyedév

                           3 személyes háztartás: 15 m3/negyedév

                           4 személyes háztartás: 20 m3/negyedév

                           5 személyes háztartás: 25 m3/negyedév

                           6 és több személyes háztartás: 30 m3/negyedév

3.§


  1. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.
  2. A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie – az önadózás szabályai szerint. A kibocsátó díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig ad bevallást az önadózás szabályai szerint e rendelet 1. számú melléklete szerinti nyomtatványokon.
  3. A kibocsátó a bevallást megelőző évre (tárgyévre) vonatkozó tényleges kibocsátás mennyiségéről köteles adatot szolgáltatni az önkormányzati adóhatóság részére. Az önkormányzati adóhatóság a szolgáltatott adatokat ellenőrizheti a kibocsátó által fogyasztott, számlával igazolt vezetékes ivóvíz mennyiség alapján.
  4. A kibocsátó a talajterhelési díjat az önkormányzat talajterhelési díj beszedési számla megnevezésű 11741048-15451103-03920000 számú számlája javára fizeti meg.
  5. A kibocsátó köteles a negyedév utolsó napjáig negyedévi díjelőleget fizetni a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátásai alapján fizetett teljes díj negyedének megfelelő összegben.
  6. A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-ig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj, és a (4) bekezdés szerinti díjelőleg különbözetét köteles megfizetni. A túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámíthatja vagy visszaigényelheti.
  7. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Törvényben, valamint a környezetterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására, az adózás rendjéről szóló, 2003. évi XCII. Törvényben foglaltak az irányadók.

Díjkedvezmény


4.§


  1. Kérelemre 50% -os mértékű díjkedvezményben részesülhet a Mátramindszenten lakóingatlannal rendelkező kibocsátó.
  2. Kérelemre 90 %-os mértékű díjkedvezményben részesülhet az a kibocsátó, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem az adóbevallás benyújtásakor nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80 %-át..
  3. Kérelemre 80 %-os díjkedvezményben részesíthető az a kibocsátó, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem az adóbevallás benyújtásakor nem haladja meg a 85.000.-Ft-ot és a lakóingatlanban nincs fürdőszoba.
  4. Kérelemre 70 %-os díjkedvezményben részesíthető az a kibocsátó, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem az adóbevallás benyújtásakor meghaladja a 85.000.-Ft-ot és a lakóingatlanban nincs fürdőszoba.
  5. A díjkedvezmények nem vonhatók vissza.

Záró rendelkezések

5.§


      (1) Ez a rendelet 2006. május 31-én lép hatályba.

  1. A talajterhelési díj az önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételét képezi, és ezt az önkormányzat a talaj, a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használja fel.