Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2008.(VI.13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályozásáról

Hatályos: 2015. 05. 28- 2015. 09. 29

A RENDELET CÉLJA


1.§


A rendelet célja, hogy a rászorultak minimális szociális biztonságának megőrzése érdekében meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, igénybevételének feltételeit, valamint a jogosultság érvényesítésének garanciáit, az önkormányzat teherbíró képessége figyelembevételével.


A RENDELET HATÁLYA


A rendelet hatálya kiterjed:

2. §


(1) Mátramindszent Önkormányzat közigazgatási területén élő, lakóhellyel rendelkező

  1. magyar állampolgárokra
  2. bevándoroltakra és letelepedettekre
  3. hontalanokra
  4. a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

 (2) A rendelet hatálya a 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősített országoknak Mátramindszent község területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

 (3) A rendelet hatálya kiterjed

a) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (továbbiakban Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Mátramindszent község közigazgatási területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint

b)az Sztv. 32/B. § (1) bekezdésében meghatározott időskorúak járadéka tekintetében a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletekben (a továbbiakban: uniós rendeletek) meghatározott jogosulti körbe tartozó személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát Mátramindszent község közigazgatási területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.


 (4) Az e rendeletben meghatározott szociális feladat és hatásköröket

  1. a helyi önkormányzat képviselő-testülete
  2. átruházott hatáskörben az önkormányzat polgármestere
  3. hatályon kívül[1]

     gyakorolja.


I.

SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ELLÁTÁSOK


3. §


Szociális rászorultság esetén a jogosult számára az önkormányzat képviselő-testülete települési támogatást állapít meg.[2]


4. §

Hatályon kívül.


5. §

Hatályon kí[3]vül.

Települési támogatás

6. §


  1. a települési támogatás lehet

     a) rendkívüli települési támogatás

          aa) egészségügyi kiadások támogatása

          ab) élelmiszer kiadások támogatása

          ac) iskoláztatási támogatás

          ad) elemi kár enyhítése

     b) temetési támogatás

     c) lakhatási támogatás


  1. A temetési támogatás és a lakhatási támogatás iránti kérelmeket átruházott hatáskörben a polgármesteri bírálja el.


(3) A rendkívüli települési támogatásokat legkésőbb a megállapítást követő 8. napon ki kell fizetni.[4]

7.§ ****

Hatályon kívül.

Temetési támogatás

8. §


  1. temetési támogatás annak állapítható meg, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti
  2. a temetési támogatás akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó havi családi jövedelem határ nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 8-szorosát
  3. a helyben szokásos legolcsóbb temetés koporsós temetés esetén 100.000.-Ft, urnás temetés esetén 80.000.-Ft
  4. a temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát, melyről másolat készül
  5. a temetési támogatás összege koporsós temetés esetén 10.000.-Ft, urnás temetés esetén 8.000.-Ft.[5]

9. §

Hatályon kívül


10. §

Hatályon kívül

11. §

Hatályon kívül


12. §

Hatályon kívül.


12/A. §

Hatályon kívül.


13.§

Hatályon kívül.


13/A §.

Hatályon kívül.[6]

Aktív korúak ellátása

13/B. §


(1) Az aktív korúak ellátására, ezen belül foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személy, az Szt. 35. § (3) bekezdésében foglaltakon túl a jogosultság egyéb feltételeként köteles az általa életvitelszerűen lakott ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület tisztán tartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására az alábbiak szerint:

az általa életvitelszerűen lakott ingatlan udvarán valamint a lakóházban egy-egy db szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű használata,

a lakóházhoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítása, allergén növények kiirtása,

az ingatlan előtti közterületnek tisztán tartása, szemét- és gyom-mentesítése,

a lakóház rendeltetésszerű használata az alábbiak szerint:

  • a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása,
  • illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése,

az ingatlan valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

állattartása vonatkozó helyi szabályok betartása,


(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani.

(3) Az Szt. 36. § (2) bekezdés d) pontja szerint meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személynek, aki ezen rendeletben foglalt kötelezettségét – felszólítás ellenére – nem teljesíti, vagy nem gondoskodik annak fenntartásáról.


(4)A jogosultság feltételeként e rendeletben foglalt szabályok betartását az önkormányzat a Mátramindszenti Közös Hivatal bevonásával ellenőrzi.[7]

14. §

Hatályon kívü[8]l.

Egészségügyi kiadások támogatása

15. §


(1) Az ellátás annak állapítható meg, akinek eseti, jelentős mértékű gyógyszerköltsége merül fel, vagy akinek az OEP által nem támogatott gyógyászati segélyeszközre vagy szüksége és közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik.

  1. Az ellátás megállapításának feltétele, hogy az egy főre számított családi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál.
  2. A támogatást egyszeri segélyként kell megállapítani, melynek összege 1.000.-Ft-nál kevesebb, és 5.000.-Ft-nál magasabb nem lehet.
  3. A kérelem benyújtásával egy időben a gyógyító ellátás költségét igazolni kell.[9]

15/A §


Élelmiszer kiadások támogatása


  1. Élelmiszer kiadások támogatásában részesülhet, aki az élelmiszer, étkeztetés hiányában létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került és esetében az egy főre számított havi családi jövedelem határ nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál.

  2. A támogatást természetbeni juttatás formájában is meg lehet állapítani, egyszeri összege 1.000.-Ft-nál kevesebb és 5.000.-Ft-nál magasabb nem lehet.

15/B §

Iskoláztatási támogatás


  1. Az ellátás megállapításának feltétele, hogy az egy főre számított havi családi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-nál.

  2. Az iskoláztatási támogatást az önkormányzat természetbeni juttatás formájában is adhatja. Az egyszeri támogatás legkisebb összege gyermekenként 2.000.-Ft, legmagasabb összege 10.000.-Ft.

  3. A támogatási kérelmeket augusztus és január hónapban lehet benyújtani.

15/C §

Hatályon kívül.[10]

15/D §

Elemi kár enyhítése


  1. Az önkormányzat az elemi kár enyhítésére a károsult kérelmére a lakhatási feltételek helyreállítására kamatmentes kölcsönt nyújt, amennyiben kérelmező családjában az egy főre számított családi jövedelem nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 130 %-nál.

  2. A kamatmentes kölcsön további feltétele, hogy

a, a kérelmezőnek és családjának ne legyen korábbi önkormányzati szociális, illetve kamatmentes kölcsönből vagy egyéb visszafizetési kötelezettségből fennálló tartozása,

b, továbbá, a család rendelkezzen olyan jövedelemforrással, amelyből a kölcsön visszafizetése garantálható.

  1. Az elemi kár fennállását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.

  2. A kamatmentes kölcsön összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 szeresét nem haladhatja meg és a visszafizetés időtartama legfeljebb 24 hónap lehet, három hónap türelmi idővel. A visszafizetést a támogatási határozatban foglaltak szerint kell teljesíteni.

  3. A kamatmentes kölcsön a kérelemben megjelölt célra való felhasználását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.

  4. Amennyiben a kölcsön nem a kérelemben meghatározott célra kerül felhasználásra az önkormányzat elrendeli az azonnali visszafizetését és a kérelmezőt a további segélyezésből a kötelezettség teljesítéséig kizárhatja.

  5. Az (1) – (6) bekezdésben szabályozott kamatmentes kölcsön megállapítható a közeli hozzátartozó temetési költségeinek megfizetéséhez is. Ez esetben a temetési költségeket a temetési számlák bemutatásával kell igazolni.

Lakhatási támogatás

15/E §



(1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) A lakhatási támogatására jogosult az a személy, aki állandó mátramindszenti lakcímmel rendelkezik és a háztartásban az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 .%-át.


(3) A támogatás mértéke:

        0.-Ft – 22.000.-Ft                      4.000.-Ft/hó

22.001.-Ft – 28.500.-Ft                     3.000.-Ft/hó

28.501.-Ft – 40.000.-Ft                     2.000.-Ft/hó

40.001.-Ft – 57.000.-Ft                     1.000.-Ft/hó


(4) A támogatást egy évre kell megállapítani.


(5) A támogatás ugyanazon lakásra, csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(6) Az egy főre jutó jövedelem számításánál figyelembe kell venni az ugyanazon lakcímre állandó vagy tartózkodási hellyel bejelentett személyeket.


(7) A támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható. A támogatást a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától kell megállapítani. A megállapított támogatást utólag, a tárgyhót követő hó 5. napjáig kell utalni a szolgáltatónak, illetve kifizetni a kérelmezőnek.[11]

15/F §


A polgármester az önkormányzat költségvetésében biztosított polgármesteri keret terhére méltányosságból rendkívüli eseti települési támogatást nyújthat. A támogatás kérelem alapján nyújtható.[12]

16. § - 24 §-ig

Hatályon kívül

II.

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


25. §

Hatályon kívül.[13]

Köztemetés

26. §


A köztemetés elrendelésére az Szt. 48. §-nak rendelkezései az irányadók. A polgármester átruházott hatáskörben dönt.[14]

27. §

Hatályon kívül.[15]

28. §

Hatályon kívül


III.

SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK

ÉS TÉRÍTÉSI DÍJAI


29. §


(1) Az önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a szociális helyzetük, jövedelmi viszonyuk, egészségi állapotuk miatt önmaguk és eltartásra szoruló hozzátartozóik ellátásáról, élelmezéséről gondoskodni nem tudó személyek részére kedvezményes ellátást nyújt.

  1. A személyes gondoskodás körébe tartozó alapellátási formák:

  1. étkeztetés

  2. házi segítségnyújtás

  3. családsegítés

  4. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


Étkeztetés

30. §


(1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

  1. Étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, illetve általa eltartottat is, aki kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az (1) bekezdés szerinti étkezésről más módon gondoskodni.

(3) Hatályon kívül.

(4) Az ellátás módja lehet

  1. étkezés elvitele saját erőből, és

  2. étkezés házhoz szállítással házi segítségnyújtás keretében.

(5)** A térítési díj mértékét a képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.

(6)** A kérelem elbírálására a polgármester jogosult.

Házi segítségnyújtás

31. §


(1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni:

azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak;

  1. A házi segítségnyújtás keretében a házigondozó feladatai ellátása során segítséget nyújt ahhoz, hogy az ellátást igénybevevő fizikai, mentális, szociális szükséglete

  1. saját környezetében;

  2. életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően;

  3. meglévő képességeinek fenntartásával, felhasználásával, fejlesztésével biztosított legyen.

  1. Az ellátást az önkormányzat a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül biztosítja.

Családsegítés

32. §


(1) A családsegítés Mátramindszent község közigazgatási területén élő szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése.

  1. A családsegítő szolgálat a Szt. 65 § (2)-(4) bekezdésében meghatározott feladatai körében,

  1. szociális és egyéb információs adatokat gyűjt az ellátást igénybevevő megfelelő tájékoztatása érdekében;

  2. pszichológiai, jogi és egyéb tanácsadást szervez;

  3. szervezi az aktív korú nem foglalkoztatott személyek együttműködési programját;

  4. programokat szervez a város területén élő lakosság számára,

  5. segítséget nyújt az egyének, a családok kapcsolatkészségének javításához;

  6. segíti speciális támogató, önsegítő csoportok szervezését, működtetését.

  1. Az önkormányzat az (1)-(2) bekezdésben foglalt feladatokat a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül látja el.

  2. A családsegítés körében nyújtott szolgáltatások a Mátramindszenti lakosok számára térítésmentesek.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

33. §


(1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időkorú, vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére, az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül biztosítja.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele

34. §


(1) Az e rendelet alapján a személyes gondoskodást nyújtott szociális ellátásokat – a családsegítés kivételével – a 9/1999.(XI.24.) SZCSM számú rendelet 1.számú melléklet szerinti formanyomtatványon lehet kérelmezni, a konyhavezetőnél és a hivatal szociális ügyintézőjénél. Az intézményvezető az ellátásra vonatkozó kérelmeket nyilvántartásba veszi.

  1. Az intézményi ellátás igénybevételének időpontjában – a családsegítő szolgáltatás kivételével – az intézményvezető és az ellátást igénybevevő megállapodást köt a mellékletek szerinti formanyomtatvány kiállításával.

  2. Étkeztetés és házi segítségnyújtás igénylése esetén az intézményvezető a 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet 6.sz. melléklete szerinti formanyomtatvány kiállításával értesíti igénybevevőt az ellátás biztosításáról, melyet 15 napon belül megküld a hivatal szociális ügyintézőjének.

  3. Az intézmény vezetője köteles tájékoztatást adni a kérelmező és hozzátartozója részére

  1. szociális ellátás feltételeiről, tartalmáról

  2. panaszjoguk gyakorlásának módjáról,

  3. fizetendő térítési díjról, teljesítés feltételeiről, továbbá a mulasztás következményeiről.


IV.

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK ÉS ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK


35. §


(1) Az állampolgárok a szociális ellátásokat az erre a célra rendszeresített nyomtatványokon igényelhetik a Közös Önkormányzati Hivatalban. (4. sz. mellékletek)

  1. A kérelmező köteles igazolást csatolni, valamint a kérelem nyomtatvány szerint nyilatkozni a saját és a vele közös háztartásban élők, valamint a tartásra köteles, ill. rászoruló hozzátartozói személyi adatairól, vagyoni, jövedelmi helyzetéről.

A jövedelem igazolásához csatolni kell a jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (továbbiakban: vállalkozás) származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

  1. Ha az önkormányzat hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50%-át,a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető.
  2. Az önkormányzat a családi helyzet jövedelmi-vagyoni, a rászorultság és tartási képességi értékhatárok meghatározásánál a Sztv. 4.§-ban foglaltak, valamint az e rendeletben meghatározottak figyelem bevételével jár el.
  3. ** Nem részesíthetők önkormányzati hatáskörbe tartozó pénzbeli ellátásban azon személyek illetve családok, akik olyan ingó és ingatlan vagyonnal, továbbá vagyoni értékű joggal rendelkeznek, melynek

a) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy

-b) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcvanszorosát meghaladja, kivéve azt a lakásingatlant, melyben életvitelszerűen laknak, és az a vagyoni értékű jog, amely a lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

  1. Az igény megalapozottságának elbírálása céljából szükség szerint a Közös Önkormányzati hivatal szociális ügyintézője környezettanulmányt készíthet. A kérelmező, valamint hozzátartozói kötelesek a környezettanulmányt végzővel együttműködni.
  2. Az e rendeletben szabályozott valamennyi rendszeres ellátásra való jogosultságot az Sztv. előírásai szerint felül kell vizsgálni.
  3. A lakhatási támogatási kérelmek az év folyamán bármikor benyújthatók. A rendkívüli települési támogatás évente kettő alkalommal kérhető.
  4. A lakhatási támogatás azon háztartás részére, amelynél az önkormányzat felé köztartozás áll fenn, a tartozás ideje alatt nem folyósítható.
  5. Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a munkaügyi központtal.
  6. A lakhatási támogatás folyósítását a köztartozás tényének tudomásra jutásától számított 5 napon belül kell felfüggeszteni, illetve a köztartozás megfizetését követő 5. naptól kell továbbfolyósítani. Ha a lakhatási támogatás nem a teljes hónapra jár, az ellátás összege az ellátás havi összege harmindcad részének és az ellátási napok számának szorzata.[16]


36. §

Hatályon kívül.


37.§


(1) A polgármester elbírálási jogkörébe nem utalt támogatásokban a Képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester a hatáskörébe utalt döntésekről a Képviselő-testület részére 3 havonta tájékoztatást ad.[17]


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


38. §


(1) E rendelet 2008. június 15-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


  1. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 11/2002.(XII.05.) rendelet hatályát veszti.

[1]

Hatályos: 2015.03.01.

[2]

Hatályos: 2015.03.01.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet14. §-a. Hatálytalan: 2015.03.01-től.

[4]

Hatályos: 2015.03.01.

[5]

Hatályos: 2015.03.01.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet 14. §-a. Hatálytalan: 2015.03.01.-től.

[7]

Hatályos: 2015.03.01.

[8]

Hatálytalan: 2008.06.15.

[9]

Hatályos: 2015.03.01.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet 14. §-a. Hatálytalan: 2015.03.01-től.

[11]

Hatályos: 2015.03.01.

[12]

Hatályos: 2015.03.01.

[13]

Hatályon kívül helyezte a 2/2015 (II.26) önkormányzati rendelet 14.§-a. Hatálytalan: 2015.03.01.-től

[14]

Hatályos: 2015.03.01.

[15]

Hatályon kívül helyezte a 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet14 §-a. Hatálytalan: 2015.03.01-től

[16]

A rendelet szövegét a 7/2015 (V.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015.05.29..-től

[17]

Hatályos: 2015.03.01.