Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 30

az önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Általános indokolás

Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontja szerinti feladatkörében eljárva köteles megalkotni az önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendeletet. A zárszámadási rendelet a törvényi előírásoknak megfelelően – a jóváhagyott költségvetés szerinti szerkezetben – tartalmazza Mátramindszent Község Önkormányzatának 2020. évi költségvetése végrehajtásának adatait.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az önkormányzati rendelet hatályáról rendelkezik.

A 2. §-hoz

Tartalmazza a költségvetés végrehajtásából adódó bevételi és kiadási főösszegek teljesítési adatait.

A 3. §-hoz

A Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal, a Mátramindszenti Kerekerdő Óvoda valamint a Mátramindszent Önkormányzati Konyha finanszírozásának összegéről, az előző évi elszámolásból származó kiadások, elvonások és befizetések összegéről, az államháztartáson belüli és államháztartáson kívüli támogatások összegeiről, továbbá az önkormányzat által átadott működési célú pénzeszközökről és támogatásokról, a pénzügyi és felhalmozási mérlegről rendelkezik.

A 4. §-hoz

Az önkormányzat 2020. évi költségvetési többletét állapítja meg és rendelkezik annak bemutatásáról, felhasználásáról.

Az 5. §-hoz

Bemutatja az önkormányzat mérlegét, a pályázatok alakulását a közhatalmi bevételeket, az államháztartáson belüli támogatásokat, az önkormányzat által folyósított szociális jellegű ellátásokat, az üzemeltetésre kezelésre átadott eszközök részesedések értékét, az átvett pénzeszközöket, a lakosságnak nyújtott közvetett támogatásokat, valamint a maradvány és eredmény alakulását és az intézményi létszámokat.

A 6. §-hoz

Az önkormányzat Képviselő-testülete a 2020. évi költségvetéséről szóló 2/2020.(III.13.) számú rendeletét végrehajtottnak tekinti, azt hatályon kívül helyezi.

A 7. §-hoz

A rendelet hatálybalépésére vonatkozó szabályozást tartalmaz.