Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2007.(VIII.16.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2017. 09. 26- 2017. 09. 30

Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Törvény) 21. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet területi hatálya Szuha község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a környezetvédelmi törvényben meghatározott környezethasználóra – aki (amely) az engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe (továbbiakban: kibocsátó) – terjed ki.

(3) A rendelet tárgyi hatálya a környezetvédelmi törvényben meghatározott környezetterhelő anyagokra - amelyek a környezetbe kerülve környezetterhelést eredményeznek, és amelyek kibocsátott mennyisége érvényes mérési szabvány, anyagmérleg, műszaki számítás segítségével meghatározható (továbbiakban: környezetterhelő anyag) – terjed ki.


Talajterhelési-díj fizetési kötelezettség


2. §


(1) A talajterhelési-díj fizetési kötelezettség azt az 1. § (2) bekezdés szerinti kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá.

(2) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki a külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz.

(3) A talajterhelési díjat a Törvényben meghatározott szabályok szerint kell kiszámítani.

(4) A díj alapját, mérési lehetőség hiányában, természetes személy kibocsátó esetében, a háztartásban élők számát alapul véve, az alábbi átalány képezi:

                  1 személyes háztartás:                               5 m3/negyedév

                  2 személyes háztartás:                               10 m3/negyedév

                  3 személyes háztartás:                               15 m3/negyedév

                  4 személyes háztartás:                               20 m3/negyedév

                  5 személyes háztartás:                               25 m3/negyedév

                  6 és több személyes háztartás:                   30 m3/negyedév

3. §


(1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.

(2) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie – az önadózás szabályai szerint. A kibocsátó díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31.-ig ad bevallást az önadózás szabályai szerint e rendelet 1. számú melléklete szerinti nyomtatványokon.

(3) A kibocsátó a bevallást megelőző évre (tárgyévre) vonatkozó tényleges kibocsátás mennyiségéről köteles adatot szolgáltatni az önkormányzati adóhatóság részére. Az önkormányzati adóhatóság a szolgáltatott adatokat ellenőrizheti a kibocsátó által fogyasztott, számlával igazolt vezetékes ivóvíz mennyiség alapján.

(4) A kibocsátó a talajterhelési díjat (díjelőleget) az önkormányzat 11741048-15451141-03920000 számú költségvetési számlája javára fizeti meg.

(5) A kibocsátó köteles a negyedév utolsó napjáig negyedévi díjelőleget fizetni a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátásai alapján fizetett teljes díj negyedének megfelelő összegben.


(6) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31.-ig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj, és a (4) bekezdés szerinti díjelőleg különbözetét köteles megfizetni. A túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámíthatja, vagy visszaigényelheti.

(7) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Törvényben, valamint a környezetterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésre, valamint végrehajtására, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. Törvényben foglaltak az irányadók.

Díjkedvezmény[1]


4. §


(1)  50 % mértékű díjkedvezményben részesíthető, az az egyedül élő nyugdíjas, aki az adóbevallást megelőző év december 31.-ig a 70. életévét betöltötte, és a nyugdíján kívül más jövedelemmel nem rendelkezik, ha a nyugdíja az adóbevallás benyújtásakor nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(2)[2]  50 % mértékű díjkedvezményben részesül továbbá az a kibocsátó, akinek a háztartásában az egy főre eső nettó jövedelem, az adóbevallás benyújtásakor nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét.

(3)[3]  A díjkedvezmény iránti nyilatkozatot e rendelet 2. számú mellékletével rendszeresített nyomtatványon lehet az adóhatóság felé előterjeszteni.

Záró rendelkezések


5. §


(1) Ez a rendelet Szuha településrészen 2007. szeptember 01. napján, a település teljes közigazgatási területén 2008. szeptember 01. napján lép hatályba.

(2) A talajterhelési díj az önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételét képezi, és ezt az önkormányzat a talaj, a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használja fel.


[1]

A rendelet szövegét a 12/2015 (X.20.) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 2016.01.01.-től

[2]

A rendelet szövegét a 12/2015 (X.20.) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 2016.01.01-től

[3]

A rendelet szövegét a 12/2015 (X.20) önkormányzati rendelet 1  §-a módosította. Hatályos: 2016.01.01.-től