Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VII.23.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 07. 26

Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VII.23.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2013.07.26.

Szuha Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdés és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szuha község közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre:

a) az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, sétány, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre,

b) a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (az a)-b) pont továbbiakban együtt: közterület),

(2) Minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, tevékenykednek.

A közterületek használata

2. § (1) A képviselő-testület a közrend, és a környezet és a fogyasztók védelme érdekében a közterület rendeltetéstől eltérő használatát közterület-használati engedélyhez köti.

(2) Közterület-használati engedély szükséges különösen:

a) hirdető-berendezések, figyelmeztető, tájékoztató-, és reklám-táblák elhelyezésére,

b) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

c) közterületi értékesítéshez, alkalmi rendezvényen történő árusításhoz, és mozgóbolt útján történő árusításhoz,

d) tároláshoz.

3. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakáshoz, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

4. § (1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) alkalmi rendezvények kivételével szeszes ital árusítására,

b) teher-és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató, munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb szállításra alkalmas autóbusz közúton, közterületen való tárolására,

c) a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Elutasítható a közterület-használat iránti kérelem, amennyiben a közterület korlátozott nagysága, befogadóképessége, illetve a tevékenység végzéséhez szükséges feltételek korlátozottsága indokolja, vagy amennyiben a már kiadott közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységek mellett további tevékenység végzése nem biztosítható.

5. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1.melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani. Az engedélyezés a polgármester hatáskörébe tartozik, az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályok szerint.

(2) Az engedély ideiglenes jelleggel, meghatározott időpontra, vagy idő elteltéig, a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetve a visszavonásig adható meg.

6. § Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán, rendben tartani, gondozni, a használatot követően köteles saját költségén az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

7. § A közterület tartós, állandó jellegű használatához a képviselő – testület hozzájárulása szükséges.

8. § Az engedélyes a közterület használatáért – számla ellenében – közterület használati díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2.melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és a megfizetés határidejét a határozat vagy a számla tartalmazza. A díj szempontjából minden megkezdett nap, hónap egésznek számít.

9. § .A polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben mentességet adhat, pl.: az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja, jótékony vagy közcélú rendezvényhez.

10. § .A közterület – használati engedély visszavonható, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja, vagy a díjfizetést határidőre nem teljesíti. Erre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

A közterületi értékesítés, az alkalmi rendezvényen történő árusítás, és a mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység különös szabályai

11. § (1) Közterületi értékesítéshez, alkalmi rendezvényen történő árusítás, és mozgóbolt útján történő árusításhoz közterület-használati engedély csak akkor adható, ha a kereskedő rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges, jogszabály által előírt feltételekkel.

(2) Mozgóbolt útján történő értékesítés- a lakosság nyugalmának védelme érdekében – kizárólag munkanapokon 8.00 és 16.00 óra között, valamint szombati napon 8.00 és 13.00 óra között történhet. A mozgóbolt útján történő árusítás hangjelzés kizárólag 8.00 és 13.00 óra között használható.

Reklámhordozók, plakátok elhelyezése[1]

12. § Írásos reklámhordozót, plakátot, szórólapot, hirdetést stb. elhelyezni az Önkormányzat által felállított és kijelölt hirdetőtáblákon lehet.

A közterület filmforgatási célú használata

13. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat ( a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület használati díj alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások fogatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) a közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50 % lehet.

14. § (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterült-használat nem hagyható jóvá. S közterület-használat naponta 7 és 22 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Indokolt esetben kivételesen, a minimális szükségszerű időtartamra vonatkozóan engedélyezhető az éjszaki forgatás.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamra kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

(4) Turisztikailag kiemelt terület:

a) Gombás-tói üdülőterület

b) Mátraalmás, Fő tér

(5) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg az 500 m2 területet.

(6) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(7) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(8) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozó érvényes közterület-használati engedély van, a közterület használat jóváhagyását meg kell tagadni.

15. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélkül, vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület saját költségén – kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

Hatályba léptető rendelkezések

16. § E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a helyi környezetvédelemről, a településtisztaságról, a közterületek igénybevételének és használatának rendjéről szóló 11/2004.(IX.27.) rendelet 26-30 §-a, és a rendelet 1.melléklete.