Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(XI.18.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2014. 12. 18

Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1.§


A rendelet személyi hatálya Szuha község közigazgatási területén élő a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.


    2. §


(1) Szuha község Önkormányzata térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személyeknek, akik Szuha községben bejelentett állandó lakóhelyen vagy tartózkodási helyen életvitelszerűen élnek és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelnek.


(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.



3. §


Térítésmentesen szociális célú tűzifa juttatásban részesíthető az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén az a kérelmező, aki :

  • a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint benyújtja a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatalhoz.
  • akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona és
  • fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

4. §

A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket az e rendelet mellékletében meghatározottak szerint az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

5. §


  1. A benyújtott kérelmek lebírálásáról szóló döntési jogosultság gyakorlását Szuha Község Önkormányzat képviselő-testülete átruházza a polgármesterre. A polgármester egyedi határozatban dönt, természetbeni átmeneti segély címén.


  1. A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmek elbírálásánál előnybe kell részesíteni azt a kérelmezőt, akik az alábbi körülmények közül valamely feltételnek megfelel:
    • egyedül álló nyugdíjas vagy időkorúak járadékában részesülő,
    • 70 éven felüli házaspár,
    • gyermekét egyedül nevelő,
    • három vagy több gyermekes család,
    • a családban tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékos családtag él,
    • aktívkorú munkanélküli,

  2. A támogatás mértéke kérelmezőnkként 0,5 erdei köbméter tűzifánál kevesebb nem lehet, továbbá egy háztartás számára max. 5 köbméter tűzifa kerülhet kiosztásra.


6. §


A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


7.§


Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított tűzifa mindenkori az EGERERDŐ Zrt-nél alkalmazott aktuális díjjal számolt arányos költségének visszafizetésére.

8.§ Záró rendelkezések


E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mellékletek