Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015.(VI.30.) önkormányzati rendelete

Az allergiát okozó gyomnövények elterjedésének visszaszorításáról, a mgánterületek karbantartásáról

Hatályos: 2015. 06. 30

Szuha Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5, 11, és 19 pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában biztosított felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet célja


  1. §


A rendelet célja Szuha Község közigazgatási területén az allergén betegségek csökkentése, valamint a magánterületek gyommentesítésének elősegítése.

A rendelet hatálya


2..§


A rendelet hatálya kiterjed mindazon magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban: ingatlant jogszerűen birtokló), akik, illetve amelyek Szuha község közigazgatási területén ingatlan-, illetve termőföldtulajdonnal rendelkeznek (továbbiakban: ingatlan), illetve kezelésükben, használatukban, bérleményükben ilyen ingatlan található.

A parlagfű és egyéb allergén gyomnövény irtás szabályai


3.§


  1. Az ingatlant jogszerűen birtokló köteles az ingatlanon a parlagfű és más allergén gyomnövény (továbbiakban: allergén gyom) virágzás előtti kiirtásáról gondoskodni, illetve a virágzó allergén gyomtól az ingatlant mentesíteni.
  2. Az allergén gyom irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.
  3. A területen található allergén gyom irtását kizárólag mechanikus módszerrel (gépi vagy kézi kaszálással, gyomlálással, fűnyírással), legeltetéssel, illetve engedélyezett vegyszer készítmények felhasználásával lehet elvégezni.
  4. A vegyszeres gyomirtás vonatkozásában – alkalmazandó technológia, illetve anyagok tekintetében – a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság szakvéleménye az irányadó.


Ingatlanok karbantartása


4.§


  1. Az ingatlant jogszerűen birtokló köteles a 3. §-ban foglaltakon túlmenően a tulajdonában lévő akár bel-, akár külterületi ingatlant karbantartani, egyéb nem allergén gyomnak minősülő gyomnövénytől, gaztól mentesíteni, rendszeresen – az időjárástól függő gyakorisággal – kaszálni.
  2. Legkésőbb, ha az ingatlanon a gyom talajszinttől mért magassága a 40 cm-t eléri, a tulajdonos köteles a gyomos területet megtisztítani.
  3. Az ingatlant jogszerűen birtokló illetve a tényleges használó kötelessége az ingatlan telekhatára és az ingatlan előtt húzódó közút közötti járda, illetve zöldsáv úttestig terjedő teljes területének gondozása, a gyomok kiirtása, a fű szükség szerinti nyírása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

Eljárási szabályok


A hatáskör gyakorlása


5.§


A magánterületek karbantartásával kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyek első fokú elbírálása a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének hatáskörébe tartozik.


Kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményei,

végrehajtási szabályok


6..§


  1. Az ingatlant jogszerűen birtokló, aki a jelen rendelet 3. §-ban megállapított kötelezettségeit megszegi a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott közigazgatási bírsággal sújtható.
  2. Ha az ingatlant jogszerűen birtokló 3. § (2) bekezdés szerinti allergén gyomirtási kötelezettségének a felszólítást követő 5. napig nem tesz eleget, úgy költségére – ismételt pénzbírság kiszabása mellett – kényszerkaszálás rendelhető el.

7.§


  1. Az ingatlant jogszerűen birtokló, aki a jelen rendelet 4. §-ban meghatározott gyomirtási kötelezettségeinek a felszólítást követő 10. napig nem tesz eleget, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott közigazgatási bírsággal sújtható.
  2. Ha az ingatlant jogszerűen birtokló e rendeletben foglalt kötelezettségét felszólítást követően nem teljesíti – az előző bekezdés szerinti pénzbírság kiszabása mellett – költségére kényszerkaszálás rendelhető el.

8.§


  1. A kényszerkaszálást Szuha Község területén egyedi megbízás alapján vállalkozó végzi el.
  2. A kényszerkaszálási feladatot végző köteles a megrendeléstől számított 5 napon belül kaszálási munkákat a kötelezett terhére Szuha Község közigazgatási területén elvégezni.
  3. A kényszerkaszálás egységterületre (m2) vetített díját, illetve egyéb költségét (továbbiakban: díj) jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
  4. A díjat a kötelezettség elrendeléséről szóló, illetve a végrehajtást elrendelő döntésben a kötelezettel közölni kell.

Záró rendelkezés


9.§


E rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.