Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015.(IX.29.) önkormányzati rendelete

A szociális juttatások rendszeréről

Hatályos: 2015. 10. 01- 2021. 07. 13

Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015.(IX.29.) önkormányzati rendelete

A szociális juttatások rendszeréről

Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) és (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében, a 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET AZ ELLÁTÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra, figyelemmel az Önkormányzat teherbíró képességére – az egyes szociális ellátások formáinak, az ellátásokra való jogosultság feltételeinek, valamint érvényesítésének helyi szabályozása.

(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni, mivel az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.

A rendelet hatálya

2. § (1) A pénzbeli ellátások tekintetében e rendelet területi hatálya Szuha község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatályára vonatkozóan az Szt. 3. §-a, és a Gyvt. 4. §-a az irányadó a (3) bekezdés figyelembevételével.

(3) E rendelet tárgyi hatálya az alábbi támogatásokra terjed ki:

  • a) Pénzbeli és természetbeni települési támogatások tekintetében:
    • aa) gyógyszertámogatás
    • ab) élelmiszer kiadások támogatása
    • ac) temetési támogatás
    • ad) köztemetés
    • ae) szociális kölcsön
    • af) anyasági támogatás
    • ag) elemi kár enyhítése
    • ah) rendkívüli települési támogatás
  • b) Szociális szolgáltatások tekintetében
    • ba) étkeztetés
    • bb) házi segítségnyújtás
    • bc) családsegítés
    • bd) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
    • be) falugondnoki szolgálat

Eljárási rendelkezések

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni települési támogatások megállapítása iránti kérelmeket a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal Szuhai Kirendeltségénél (a továbbiakban: Hivatal) lehet írásban előterjeszteni.

(2) Amennyiben az e rendeletben szabályozott szociális alapszolgáltatások biztosítása társulás keretében fenntartott intézmény útján történik, az igénybevétele iránti kérelmet a Központ vezetőjéhez lehet szóban vagy írásban előterjeszteni.

(3) A kérelmet – ha törvény másként nem rendelkezik – az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van.

(4) Civil szervezetek is kezdeményezhetik a hivatalból történő eljárást. Kezdeményezésük nem terjedhet ki intézményi ellátás igénybevételének kezdeményezésére

(5) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes. Az ellátás igénylő a kérelmét a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be.

(6) Elektronikus úton e rendelet hatálya alá tartozó ügyek nem intézhetőek.

4. § (1) A kérelmező köteles a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, továbbá a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat kérelméhez becsatolni.

(2) A pénzbeli és természetbeni települési támogatások megállapítása iránti kérelem tartalmazza:

  • a) a támogatást igénylő személynek az Szt. 18. §-ának a), c), h) pontjában szereplő adatait,
  • b) az igényelt települési támogatás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.
  • c) A jövedelemtől függő települési támogatások esetében a jövedelem típusának megfelelő igazolás vagy annak fénymásolata a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.

(3) A jövedelem

  • a) munkaviszonyból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző havi nettó keresetről kiállított munkáltatói igazolással,
  • b) álláskeresési támogatás esetén a Munkaügyi Kirendeltség által kiállított, a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított támogatás összegéről szóló igazolással, ennek hiányában az utolsó havi folyósítás összegét igazoló szelvénnyel vagy bankszámlakivonattal, vagy banki igazolással,
  • c) vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóhatóság által kiállított igazolással, az adóbevallással el nem zárt időszakra vonatkozóan havi bontásban kiállított könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó nyilatkozatával,
  • d) ösztöndíj estén a közép-, illetve felsőoktatási intézmény által kiállított igazolással, agy a számítógépes nyilvántartásból kinyomtatott, és a hallgató aláírásával ellátott adatlappal,
  • e) egyéb jövedelem esetén írásban tett nyilatkozattal igazolható

(4) A jogosultság megállapításakor figyelembe vehető jövedelemre vonatkozóan az Szt. 10. § (2)-(3) bekezdése az irányadó.

(5) A jövedelem számításakor figyelmen kívül hagyandó jövedelemre vonatkozóan az Szt. 10. § (4)-(5) bekezdése az irányadó.

(6) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

(7) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. §-ának (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve az igazolás beszerezhető.

(8) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni települési támogatás megállapítása iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni. A környezettanulmány felvételét a gyermekét egyedülnevelő szülők esetében minden alkalommal el kell végezni.

(9) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal már bármely ügyben – a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül –vizsgálta, és azokban lényese változás nem feltétezhető.

(10) A pénzbeli és természetbeni települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006.(III.27.) Kormányrendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék.

(11) A pénzbeli és természetbeni települési támogatásra való jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(12) A rendszeres települési támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények (jövedelmi, vagyoni viszonyok, családi állapot, lakcím, stb.) megváltozását 15 napon belül köteles bejelenteni a Hivatalnak. E kötelezettségről a támogatást megállapító határozatban tájékoztatni kell a jogosultat. A bejelentés elmulasztása esetén vizsgálni kell a támogatás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevételét.

A jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése

5. § (1) E rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott rendszeres települési támogatást meg kell szüntetni, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell

  • a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére
  • b) a természetben nyújtott támogatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére

(2) A támogatás megállapító szerv a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatás megtérítését az arról való tudomásszerzést követő három hónapon belül rendelheti el. Nem lehet a megtérítést elrendelni, ha az igénybevételről, illetőleg folyamatos támogatás esetén a támogatás megszűnéséről egy év már eltelt.

(3) Ha a támogatás megállapítója a rendszeres települési támogatás megtérítését rendeli el, a kötelezett kérelmére engedélyezheti a megtérítés összegének részletekben történő megfizetését. A részletfizetés időtartama nem haladhatja meg a 12 hónapot.

Hatásköri szabályok

6. § (1) A képviselő-testület a saját és a polgármester hatáskörében tartozó pénzbeli és természetbeni települési támogatások esetében, a közigazgatási hatósági eljárás során valamennyi végzés meghozatalára vonatkozó hatáskör gyakorlását a jegyzőre ruházza át. A jegyző jogosult a döntést nem igénylő eljárási cselekményekben történő eljárására.

(2) A polgármester a hatáskörébe utalt döntésekről a Képviselő-testület részére a soron következő testületi ülésen tájékoztatást ad.

A támogatások folyósítása

7. § (1) A rendszeres támogatások folyósítása havonta utólag, minden hónap 5-éig, a nem rendszeres támogatások kifizetése az ellátást megállapító határozatban megjelölt időpontban történik házipénztárból, vagy a jogosult lakossági folyószámlájára történő átutalás útján.Házipénztárból történő kifizetés esetén a támogatást a jogosult, vagy meghatalmazottja veheti fel. A házipénztárból történő kifizetés esetén a támogatást a jogosult, vagy meghatalmazottja veheti fel. A házipénztárból történő, a döntést követő azonnali, kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.

(2) A rendkívüli települési támogatás és a lakhatási költségekhez nyújtott települési támogatás természetbeni formában is nyújtható. A folyósítás módjáról a támogatást megállapító határozatban kell rendelkezni.

II. FEJEZET SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSOK

Élelmiszer kiadások támogatása

8. § (1) Élelmiszer kiadások támogatásában részesülhet, aki az élelmiszer, étkeztetés hiányában létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(2) A támogatást természetbeni juttatás formájában is meg lehet állapítani, egyszeri összege 1.000.-Ft-nál kevesebb és 10.000.-Ft-nál magasabb nem lehet.

(3) [1]Az élelmiszer kiadások támogatása iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

Gyógyszertámogatás

9. § (1) Az ellátás annak állapítható meg, akinek eseti, jelentős mértékű gyógyszerköltsége merül fel, és közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik.

(2) Az ellátás megállapításának feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, valamint a gyógyszerköltsége a legkisebb öregségi nyugdíj 25 %-át eléri.

(3) A támogatást egyszeri segélyként kell megállapítani, melynek összege 1.000.-Ft-nál kevesebb, és 10.000.-Ft-nál magasabb nem lehet.

(4) A kérelem kötelező melléklete a háziorvos és/vagy a kezelőorvos által felírt rendszeresen vagy esetenként szedett gyógyszerek költségéről szóló igazolás.

(5) [2]A gyógyszertámogatás iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

Temetési támogatás

10. § (1) Az önkormányzat temetési költségekhez való hozzájárulásként temetési támogatást nyújt annak, aki az elhunyt személy temettetéséről gondoskodott.

(2) A temetési támogatás összege 10.000.-Ft.

(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell a nem helyben anyakönyvezett elhunyt személy halotti anyagkönyvi kivonatát és a temetés költségeiről – a támogatást kérő, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított temetési számla eredeti példányát.

(5) A temetési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a jegyzőre[3] ruházza.

Köztemetés

11. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. §-ban foglaltak szerint kell ellátni.

(2) A köztemetés elrendeléséről a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

(3) A köztemetés költségeinek megtérítése a kötelezett személy kérelmére a Polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból

  • a) elengedheti vagy
  • b) csökkentheti

Szociális kölcsön

12. § (1) Szuha Községi Önkormányzat Képviselő-testülete kamatmentes szociális kölcsönben részesítheti évente egy alkalommal legfeljebb 100.000.-Ft összeg erejéig azt a szociálisan rászoruló személyt,

a.) akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét eléri, de annak 300 %-át nem haladja meg.

b.) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

(2) Nem részesíthető kölcsönben a feltételeknek egyébként megfelelő személy, ha:

- önhibájából került nehéz anyagi helyzetbe, vagy

- korábban igénybevett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza

(3) A kölcsön összegének visszafizetése legfeljebb 12 hónapos részletre engedélyezhető.

(4) Az első részletet a kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell visszafizetni

(5) A kölcsön folyósításáról szóló határozatban rögzíteni kell a kölcsön folyósítás célját, összegét, a visszafizetés feltételeit és a kölcsön késedelmes megfizetése esetén a behajtás módját.

(6) [4] A szociális kölcsön iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

Családalapítási támogatás[5]

13. § (1) Családalapítási támogatás adható annak a családnak, amelyben a tárgyévben gyermek született.

(2) Jogosultság feltétele, hogy mindkét szülő, ill. gyermekét egyedül nevelő szülő legalább 3 hónapja állandó szuhai lakos legyen.

(3) A támogatás kérelemre állapítható meg. A kérelem mellé gyermek születési anyakönyvi kivonat másolatát csatolni szükséges.

(4) A családalapítási támogatás mértéke gyermekenként 15.000-Ft.

(5) A családalapítási támogatás megállapításával kapcsolatos határkör gyakorlását a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

Elemi kár enyhítése

14. § (1) Az önkormányzat az elemi kár enyhítésére a károsult kérelmére a lakhatási feltételek helyreállítására kamatmentes kölcsönt nyújt, amennyiben kérelmező családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 130 %-nál, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-nál.

(2) A kamatmentes kölcsön további feltétele, hogy

a, a kérelmezőnek és családjának ne legyen korábbi önkormányzati szociális, illetve kamatmentes kölcsönből vagy egyéb visszafizetési kötelezettségből fennálló tartozása,

b, továbbá, a család rendelkezzen olyan jövedelemforrással, amelyből a kölcsön visszafizetése garantálható.

(3) Az elemi kár fennállását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi

(4) A kamatmentes kölcsön összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 szeresét nem haladhatja meg és a visszafizetés időtartama legfeljebb 24 hónap lehet, három hónap türelmi idővel. A visszafizetést a támogatási határozatban foglaltak szerint kell teljesíteni.

(5) A kamatmentes kölcsön a kérelemben megjelölt célra való felhasználását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.

(6) Amennyiben a kölcsön nem a kérelemben meghatározott célra kerül felhasználásra az önkormányzat elrendeli az azonnali visszafizetését és a kérelmezőt a további támogatásból a kötelezettség teljesítéséig kizárhatja.

(7) Az (1) – (6) bekezdésben szabályozott kamatmentes kölcsön megállapítható a közeli hozzátartozó temetési költségeinek megfizetéséhez is. Ez esetben a temetési költségeket a temetési számlák bemutatásával kell igazolni.

(8) [6]Az elemi kár enyhítése iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt

Rendkívüli települési támogatás

15. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakos vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást állapít meg.

(2) Rendkívüli települési támogatásban, elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve a családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból – különösen nevelési oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy, vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére is - megállapítható.

(4) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha a kérelmező családjában igazoltan:

  • a) tartós betegség, tartós táppénz vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem kiesés következett be,
  • b) elemi kár vagy baleset miatt jelentős anyagi kár keletkezett,
  • c) gyógyászati segédeszközt kell beszerezni és a segédeszközre szoruló személy közgyógyellátásra nem jogosult,
  • d) nyugdíj vagy egyéb rendszeres pénzellátás folyósítása a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.

(5) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

III. FEJEZET

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

Az egyes szociális szolgáltatások szabályai

16. § (1) A szociális szolgáltatások körére vonatkozóan az Szt. 57. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

(2) Az alapszolgáltatások tekintetében az Szt. 59/A. § alapján a szociális rászorultságot jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében vizsgálni kell.

(3) Az egyes szociális alapszolgáltatások térítésmentes biztosítására vonatkozóan az Szt. 115/A §-ban foglaltak az irányadóak.

(4) Az ingyenes ellátásban részesülőkre vonatkozóan az Szt. 114. § (3) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

Az ellátások igénybevétele

17. § (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet a polgármesteri hivatalhoz/intézményvezetőhöz kell benyújtani, a 9/1999.(XI.24.) SZCSM. rendelet 1. számú melléklete szerint formanyomtatványon.

(2) A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről a Bátonyterenyei Kistérségi Szociális Központ intézményvezetője dönt a Képviselő-testület véleményének kikérésével.

(3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és a jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátásban részesíti azt, aki a 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 15. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

18. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

  • a) koruk (65 év feletti személyek)
  • b) háziorvosi javaslattal igazolt egészégi állapotuk, (igazolás szerint olyan jellegű betegségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes.)
  • c) szakorvosi igazolás alapján kiállított háziorvosi javaslattal igazolt fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
  • d) szenvedélybetegségük, vagy
  • e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, illetve az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkeztetésről más módon gondoskodni.

(3) Az Önkormányzat az étkeztetés körébe tartozó feladatok ellátását vásárolt szolgáltatással az ANIFER St. KFT. vállalkozó útján biztosítja.

(4) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező a Hivatal ügyintézőjéhez nyújthatja be.

(5) Az ellátás iránti kérelemről a polgármester dönt.

(6) A szociális étkeztetés térítési és kiszállítási díjának mérsékléséről, illetve elengedéséről a polgármester dönt.

Házi segítségnyújtás

19. § (1) A házi segítségnyújtásra vonatkozóan az Szt. 63. §-ban foglaltak az irányadók.

(2) Az önkormányzat a házi segítségnyújtás körébe tartozó feladatok ellátását a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretén belül biztosítja.

(3) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező a Bátonyterenye Kistérségi Szociális vezetőjéhez nyújthatja be.

(4) Az ellátás iránti kérelemről a Szociális Központ vezetője dönt, a Képviselő-testület véleményének kikérésével

(5) Az ellátás igénybevétele, valamint annak megszüntetése a Szociális Központ vezetője intézkedése alapján az Szt. 93-94/A. § rendelkezéseinek megfelelően történik.

(6) Az ellátás igénybevételéért térítési díjat nem kell fizetni.

Családsegítés

20. § (1) A családsegítésre vonatkozóan az Szt. 64. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A családsegítés keretében a képviselő-testület az Szt-ben meghatározott ellátásokat biztosítja.

(3) Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatok ellátását a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretén belül biztosítja.

(4) A családsegítést a képviselő-testület a Szociális Alapszolgáltatási Központ útján biztosítja.

(5) Az ellátás igénybevételéért térítési díjat nem kell fizetni.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

21. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időkorú, vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére, az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül biztosítja.

Falugondnoki szolgáltatás

22. § Az önkormányzat a szolgáltatást külön rendeletben foglaltak szerint biztosítja.

IV. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

23. § A rendelet 2015. október 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, települési támogatások tekintetében folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

24. § (1) Hatályát veszti a szociális ellátások szabályozásáról szóló többször módosított 5/2011.(III.31.) rendelet.

(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló szerződés kihirdetéséről szóló 2004. évi XXX. törvénnyel összhangban az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. melléklet

Kérelem

köztemetés engedélyezéséhez

Elhunyt személyes adatai:

Név: _____________________________ Születéskori név: __________________________

Szül.hely.idő: _____________________ Anyja neve: ______________________________

Családi állapota: ___________________ Állampolgársága: __________________________

Lakóhelye: _______________________ Tartózkodási helye: _________________________

Eltemettetés kérő személyes adatai:

Név: ____________________________ Születéskori név: _________________________

Szül.hely, idő: ____________________ Anyja neve: _____________________________

Családi állapota: __________________ Állampolgársága: _________________________

Lakóhelye: ______________________ Tartózkodási helye: _______________________

Eltemettetésre köteles személyek megnevezése:

Eltemettetésre köteles: aki a temetést szerződésben vállalta, vagy akit arra az elhunyt végrendelete kötelez, vagy végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa, vagy élettársa, vagy az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója törvényes öröklét rendje szerint (Ptk. 685. §b) pontja)

Név

Rokoni kapcsolat

Szül:
(év, hó, nap)

Anyja neve

Havi jövedelem

Lakcím





Kérelem indokolása:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

NYILATKOZAT

A köztemetés összegét az Önkormányzatnak _______ havi részletben visszafizetem.

Szuha, _______________________

___________________________

kérelmező aláírása

Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetése közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Szuha, _____________________________

_____________________________

kérelmező aláírása

Csatolandó mellékletek:

- halotti anyakönyvi kivonat

- temetési számla

- jövedelemigazolás

2. melléklet

KÉRELEM

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI támogatás megállapítására

1. Kérelmező adatai:

Neve: ______________________________________________________________________

Születési neve: _______________________________________________________________

Születési helye: ______________________ ideje: _______ év______________hó______ nap

Anyja neve: _________________________________________________________________

Állampolgársága:_____________________________________________________________

Családi állapota:__________________ egyedül élő;  nem egyedül élő

TAJ száma:__________________________________________________________________

Telefonszám/elérhetőség: ______________________________________________________

Lakóhelye:__________________________ község_____________________ út/utca/tér/köz _______szám

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb:______________________________________________________________________

Tartózkodási helye:___________________község _____________________ út/utca/tér/köz ________ szám

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, résztulajdonos, főbérlő, albérlő, társbérlő, bérlőtárs, családtag, haszonélvező, egyéb: _________________________________________

Kijelentem, hogy életvitelszerűen: (megfelelő rész aláhúzandó)

1.) Lakóhelyemen 2.) Tartózkodási helyemen tartózkodom.

3. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám





4. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………............. Ft

A kérelem rövid indoka

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján, valamint a Kincstár által vezetett egységes szociális nyilvántartásban szereplő adatok alapján – ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy az ellátás folyósítását érintő változásokat írásban, azok bekövetkeztétől számított 15 napon belül bejelentem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Szuha, …....................................................

___________________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL

A települési támogatás megállapításához az alábbiak szükségesek:

- kérelem nyomtatvány,

- kérelmező és családtagjai jövedelemigazolása,

- létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, illetve a létfenntartási gondok hitelt érdemlő módon történő igazolása.

- Egészségügyi kiadások támogatása esetén a kérelem kötelező melléklete a háziorvos/kezelőorvos által felírt rendszeresen vagy esetenként szedett gyógyszerek, gyógyászati segédeszköz költségének összegéről szóló igazolás.

A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

- nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, a társadalombiztosítás keretében folyósított, valamint a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal, illetve a kifizető szerv igazolásával;

- alkalmazásban állók jövedelmét munkáltatói igazolással;

- vállalkozó jövedelmét az illetékes adóhatóság igazolásával, adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelemről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- álláskeresési ellátás a munkaügyi kirendeltség megállapító határozatával, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel.

Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a fizetett és kapott tartásdíj igazolására bontóperi, gyermek elhelyezési és tartásdíjról szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló irat másolata, ezek hiányában a kérelmező büntetőjogi nyilatkozata szolgál.

A munkanélküli státusz az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolható.

A tankötelezettség felső korhatárát betöltött személy tanulói, hallgatói jogviszonyának és a tankötelezettség teljesítésének igazolása iskolalátogatási igazolással történik.

Az egy főre eső jövedelem számításakor:

  • a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
  • b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a munkaügyi központtal.

3. melléklet

Megállapodás

Étkeztetés szolgáltatásra

Szuha Község Önkormányzatának polgármestere és az ellátást igénybe vevő kérelem alapján az ellátást

igénybevevővel megállapodást köt étkeztetés biztosítására.

Az ellátott neve:……………………………………………………….

Születési neve:…………………………………………………………

Anyja neve:……………………………………………………………

Születési hely, idő:…………………………………………………….

Lakóhely:………………………………………………………………

TAJ szám:……………………………………………………………..

Nyugdíjas törzsszám:………………………………………………….

Személyi igazolvány szám:……………………………………………

1. Általános szabályok

1. A szociális szolgáltatást nyújtó intézmény fenntartója Szuha Község Önkormányzata 3154 Szuha, Kossuth út 86., mely Szuha Konyha megnevezéssel konyhát működtet.

A szolgáltatást nyújtó intézmény a vonatkozó jogszabályok, és jelen megállapodásban szabályozott módon étkezést biztosít.

2. Szolgáltatások

1. Az ellátás megkezdésének időpontja: 20……………………………………………

2. az intézményi megállapodás időtartama:

a.) határozatlan

b.) határozott idejű (befejezésének várható időpontja)…………………………..

Gyakorisága:……………………………………………………………………….

Étkeztetés esetén:

Az intézmény a következő szolgáltatást nyújtja:

Napi egyszeri meleg ételt biztosít az étel elvitelének lehetővé tételével.

Az ellátás biztosításnak ideje és módja:

Az ellátást a hét minden munkanapján biztosítja 11.30-13.30 óráig.

A lakásra szállítás formái:

- Az ellátott maga gondoskodik az étel elszállításáról,

- Amennyiben az egészségi állapota azt indokolja, az ebédszállítók házhoz szállítják az ebédet.

Amennyiben a kiszállítással történik az étel házhoz szállítása, az igénylőnek csereéthordót kell biztosítani a zavartalan kiszállítás érdekében.

Az ellátást csak az arra jogosult személy veheti igénybe, ha a jogosult személy az ellátás igénybevételére nem képes, pl: több napos távollét, az ellátást le kell mondania.

Ha az ellátásra jogosult az ellátást meghatározott ideig nem kívánja igénybe venni, azt két nappal korábban be kell jelentenie /kivéve váratlan eseményeket (betegség, kórházi ápolás). Ha a személyes adataiban, illetve jövedelmi viszonyaiban változás következik be azt a változást követő 8 munkanapon belül köteles az intézményvezető felé bejelenteni.

Amennyiben az ellátásra jogosult az étkezi igény lemondását neki felróható okból nem mondta le, s az ellátást nem vette igénybe, az el nem fogyasztott ételért is térítési díjat kell fizetni.

3. Az ellátásért fizetendő személyi térítési díj

Az ellátást igénybe vevő /kötelezett/ a szociális ellátásért,- amennyiben jövedelemmel rendelkezik-, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig személyi térítési díjat köteles fizetni.

Térítési díjának alapja:

A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál:

a.) a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét,

b.) kiskorú igénybe vevő esetében a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.

Személyi térítési díj………………..Ft/adag

amely a Községi Képviselő-testület 5/2013. (III.11.) önkormányzati rendelet alapján lett megállapítva.

A személyi térítési díj ( a napi térítési díj) étkeztetés esetén nem haladja meg az ellátást kérelmező figyelembe vehető jövedelmének 30 %-át. (Házi segítségnyújtással együttes igénybevétel esetén a figyelembe vehető jövedelem 30 %-át.)

A személyi térítési díj megfizetésének módja: az Önkormányzat Konyha által kiállított számla alapján készpénzben.

Időpontja: utólag, minden hónap 10. napjáig.

Tájékoztatom: ha az ellátást igénybe vevő a személyi térítési díj megfizetését elmulasztja, s – felszólítás ellenére is – hátraléka keletkezik, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló többször módosított 29/1993. (II.27.) Kormány rendelet 31. § (2) bekezdése alapján a fenntartó az intézményvezető tájékoztatása alapján intézkedik, a térítési díj hátraléknak a behajtásáról, az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 2004.évi CXL. törvény, illetve az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvény szabályainak alkalmazásával.

4. Az ellátást meg kell szüntetni:

ha az ellátott előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe és azt utólag elfogadható módon nem mentette ki.

5. Az ellátást meg lehet szüntetni:

- ha az ellátás megállapítása határozott időre, vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

- az ellátást igénybevevő kérelmére

- az ellátások igénybevételével kapcsolatos módosítási igényt a tag-intézményvezetőnél kell bejelenteni, az új megállapodást megkötni.

6. Az intézménnyel kapcsolattartás lehetőségei:

Személyesen hétfőtől-csütörtökig 7.30-16.00 óráig, pénteken: 7.30-13.30 óráig

Szuha Község Önkormányzata

3154 Szuha, Kossuth út 86.

Tel: 32/367-207

Email cím: hivatal@szuha.hu

A fentiek figyelembevételével

A szolgáltatás munkatársai kötelesek a szolgáltatást igénybevevő emberi és alkotmányos jogait betartani.

Panaszával fordulhat:

Szuha Község Önkormányzata

3154 Szuha, Kossuth út 86.

Tel: 32/367-207

Email cím: hivatal@szuha.hu

Panaszaikkal felkereshetik az ellátást igénybevevők az ellátott jogi képviselőt is:

Ellátott jogi képviselő:

Ellátott jogi képviselő: Galyasné Dósa Katalin Ezüstfenyő idősek Otthona 3070 Bátonyterenye, Makarenkó út 24.

Tel: 06-20-489-96-54 email cím: galyasne.katalin@jogvedok.hu

Az ellátott – amennyiben ezt egészségi, pszichés állapota lehetővé teszi – köteles az ellátásban közreműködőkkel képességei és ismeretei szerint együttműködni.

Jelen megállapodás módosítására az ellátást igénybevevő, valamint a szolgálatvezető közös megegyezése alapján kerülhet sor.

A megállapodást aláíró felek kijelentik, hogy vitás kérdéseiket elsődlegesen tárgyalás útján kívánják rendezni.

Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv, továbbá a szociális alapszolgáltatások ellátására vonatkozó mindenkori jogszabályok az irányadók.

Felhívom az ellátásban szereplők figyelmét, hogy személyi adataik 2012. március 01. naptól bekerülnek az országos adatbázisba, a TAJ-szám alapú nyilvántartási rendszerbe.

Az ellátott kijelenti, hogy e szerződés tartalmát, az aláírást megelőzően elolvasta, vagy hozzátartozója útján megismerte, megértette és a szerződés egy példányát átvette.

Szuha, 20……………………………………….

………………………………… ………………………………

ellátást igénybevevő/vagy szolgáltató

törvényes képviselője

Kérelem étkeztetés igénybevételéhez

1./ Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név:………………………………………………………………………………………….

Születési név:………………………………………………………………………………...

Anyja neve:…………………………………………………………………………………...

Születési hely, idő:……………………………………………………………………………

Lakóhelye:……………………………………………………………………………………

Tartózkodási helye:…………………………………………………………………………..

Állampolgársága:…………………………………………………………………………….

Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása:…………………………………………

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:………………………………………………………

Tartásra köteles személy

a.) neve:………………………………………………………………………………….

b.) lakóhelye:…………………………………………………………………………….

Telefonszáma:……………………………………………………………………………….

Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének):

a.) neve:………………………………………………………………………………….

b.) lakóhelye:……………………………………………………………………………

c.) telefonszáma:………………………………………………………………………….

az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma:…………….

2./ Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri

2.1. alapszolgáltatás

étkeztetés 

3./ A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:

3.1. Étkeztetés

milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását…………………………………..

milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:………………………………

az étkezés módja:

helyben fogyasztás 

elvitellel: 

kiszállítással 

diétás étkeztetés 

Alulírott ………………………………………………..nyilatkozom, hogy más szolgáltatónál, intézménynél szociális alapszolgáltatást (étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, nappali ellátás) nem veszek igénybe/ igénybe veszek. (megfelelő aláhúzandó)

Más szolgáltató megnevezése:…………………………………………………………………..

Szolgáltatás megnevezése:………………………………………………………………………

Dátum,………………………………………………

……………………………………………

az ellátást igénybe vevő (törvényes képviselő) aláírása

( a háziorvos, kezelőorvos tölti ki)

Név:………………………………………………………………………………

Születési hely, idő:……………………………………………………………….

Lakóhely:…………………………………………………………………………

Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ):………………………………………

1.) Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás és nappali ellátás (idős, fogyatékos, demens személyek részére) igénybevétele esetén

(házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében az 1.1. pontot nem kell kitölteni).

I.1. önellátásra vonatkozó megállapítások:

önellátásra képes  részben képes  segítséggel képes 

I.2. szenved-e krónikus betegségben:

I.3. fogyatékosság típusa (hallássérült, mozgássérült, látássérült, értelmi sérült) és mértéke:

I.4. rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges-e:………………………………..

I.5. gyógyszerek adagolásának ellenőrzése szükséges:……………………….

I.6. szenvedett fertőző betegségben 6 hónapon belül:………………………..

I.7. egyéb megjegyzések:……………………………………………………………………

2.) a háziorvos (kezelőorvos) egyéb megjegyzései:

Dátum:……………………………………….

orvos aláírása p.h.

Jövedelemnyilatkozat étkeztetés igényléséhez

Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó személyi adatok:

Név:…………………………………………………………………..

születési név:………………………………………………………….

anyja neve:……………………………………………………………

születési hely, idő:……………………………………………………

lakóhely:……………………………………………………………...

tartózkodási hely:…………………………………………………….

(itt azt a lakcímet kell megjelölni, ahol a kérelmező életvitelszerűen tartózkodik)

Telefonszám: (nem kötelező megadni):………………………………

Az 1993. évi III. törvény 117/B. §-a szerint a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy vállalja-e (a rovat kitöltése nem minősül tényleges vállalásnak):

 igen – ebben az esetben a jövedelemnyilatkozat további részét és a „III. vagyonnyilatkozat” nyomtatványt nem kell kitölteni,

 nem

Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó jövedelmi adatok:

A jövedelem típusa

Nettó összeg

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem


Összes jövedelem

Kiskorú igénybe vevő esetén a családban élőkre vonatkozó (nettó) jövedelmi adatok:

A család létszáma
…………fő

Munkaviszon
ból és más
foglalkoztatási
jogviszonyból
származó

Társas és
egyéni vállalkozás-
ból,
őstermelői
szellemi
és más
önálló
tevékenység-
ből
származó

Táppénz
gyermek-
gondozási
támogatás

Önkorm.
és munka-
ügyi szervek
által
folyósított
ellátások

Nyugellá-
tás
és egyéb
nyugdíjszerű
rendsz.
szociális
ellátások

Egyéb
jövedelem

Az ellátást igénybe vevő kiskorú

Közeli
hozzátart.
neve
születési
ideje


rokoni
kaocsolat


Összesen:

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatolom. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a z eljárás során történő felhasználáshoz.

Dátum…………………………………

……………………………………

az ellátást igénybe vevő

(törvényes képviselő) aláírása

4. melléklet

KÉRELEM

TELEPÜLÉSI támogatás megállapítására

□ gyógyszer kiadások támogatása

□ élelmiszer kiadások támogatása

□ családalapítási támogatás

□ elemi kár enyhítése

□ szociális kölcsön

* Kérjük bejelölni, hogy az önkormányzati támogatást milyen célból kívánja igénybe venni.

1. Kérelmező adatai:

Neve: ______________________________________________________________________

Születési neve: _______________________________________________________________

Születési helye: ______________________ ideje: _______ év______________hó______ nap

Anyja neve: _________________________________________________________________

Állampolgársága:_____________________________________________________________

Családi állapota:__________________ egyedül élő;  nem egyedül élő

TAJ száma:__________________________________________________________________

Telefonszám/elérhetőség: ______________________________________________________

Lakóhelye:__________________________ község_____________________ út/utca/tér/köz _______szám

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb:______________________________________________________________________

Tartózkodási helye:___________________község _____________________ út/utca/tér/köz ________ szám

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, résztulajdonos, főbérlő, albérlő, társbérlő, bérlőtárs, családtag, haszonélvező, egyéb: _________________________________________

Kijelentem, hogy életvitelszerűen: (megfelelő rész aláhúzandó)

1.) Lakóhelyemen 2.) Tartózkodási helyemen tartózkodom.

3. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám





4. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………............. Ft

A kérelem rövid indoka

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján, valamint a Kincstár által vezetett egységes szociális nyilvántartásban szereplő adatok alapján – ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy az ellátás folyósítását érintő változásokat írásban, azok bekövetkeztétől számított 15 napon belül bejelentem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Szuha, …....................................................

___________________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL

Az önkormányzati segély megállapításához az alábbiak szükségesek:

- kérelem nyomtatvány,

- családalapítási támogatásnál a gyermek születési anyakönyvi kivonata

- kérelmező és családtagjai jövedelemigazolása,

- létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, illetve a létfenntartási gondok hitelt érdemlő módon történő igazolása.

- Temetési költségekre tekintettel igényelt önkormányzati segély iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát és az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

- nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, a társadalombiztosítás keretében folyósított, valamint a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal, illetve a kifizető szerv igazolásával;

- alkalmazásban állók jövedelmét munkáltatói igazolással;

- vállalkozó jövedelmét az illetékes adóhatóság igazolásával, adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelemről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- álláskeresési ellátás a munkaügyi kirendeltség megállapító határozatával, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel.

Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a fizetett és kapott tartásdíj igazolására bontóperi, gyermek elhelyezési és tartásdíjról szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló irat másolata, ezek hiányában a kérelmező büntetőjogi nyilatkozata szolgál.

A munkanélküli státusz az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolható.

A tankötelezettség felső korhatárát betöltött személy tanulói, hallgatói jogviszonyának és a tankötelezettség teljesítésének igazolása iskolalátogatási igazolással történik.

Az egy főre eső jövedelem számításakor:

  • a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
  • b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a munkaügyi központtal.

5. melléklet

KÉRELEM

Temetési TÁMOGATÁS megállapítására

□ koporsós temetés

□ urnás temetés

* Kérjük bejelölni, hogy a temetési támogatást milyen célból kívánja igénybe venni.

1. Kérelmező adatai:

Neve: ______________________________________________________________________

Születési neve: _______________________________________________________________

Születési helye: ______________________ ideje: _______ év______________hó______ nap

Anyja neve: _________________________________________________________________

Állampolgársága:_____________________________________________________________

Családi állapota:__________________ egyedül élő;  nem egyedül élő

TAJ száma:__________________________________________________________________

Telefonszám/elérhetőség: ______________________________________________________

Lakóhelye:__________________________ község_____________________ út/utca/tér/köz _______szám

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb:______________________________________________________________________

Tartózkodási helye:___________________község _____________________ út/utca/tér/köz ________ szám

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, résztulajdonos, főbérlő, albérlő, társbérlő, bérlőtárs, családtag, haszonélvező, egyéb: _________________________________________

Kijelentem, hogy életvitelszerűen: (megfelelő rész aláhúzandó)

1.) Lakóhelyemen 2.) Tartózkodási helyemen tartózkodom.

3. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám






4. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………............. Ft

A kérelem rövid indoka:

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján, valamint a Kincstár által vezetett egységes szociális nyilvántartásban szereplő adatok alapján – ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy az ellátás folyósítását érintő változásokat írásban, azok bekövetkeztétől számított 15 napon belül bejelentem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Szuha, …....................................................

___________________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL

A települési támogatás megállapításához az alábbiak szükségesek:

- kérelem nyomtatvány,

- kérelmező és családtagjai jövedelemigazolása,

- Temetési költségekre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számla eredeti példányát és a nem helyben anyakönyvezett elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

- nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, a társadalombiztosítás keretében folyósított, valamint a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal, illetve a kifizető szerv igazolásával;

- alkalmazásban állók jövedelmét munkáltatói igazolással;

- vállalkozó jövedelmét az illetékes adóhatóság igazolásával, adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelemről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- álláskeresési ellátás a munkaügyi kirendeltség megállapító határozatával, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel.

Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a fizetett és kapott tartásdíj igazolására bontóperi, gyermek elhelyezési és tartásdíjról szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló irat másolata, ezek hiányában a kérelmező büntetőjogi nyilatkozata szolgál.

A munkanélküli státusz az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolható.

A tankötelezettség felső korhatárát betöltött személy tanulói, hallgatói jogviszonyának és a tankötelezettség teljesítésének igazolása iskolalátogatási igazolással történik.

Az egy főre eső jövedelem számításakor:

  • a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
  • b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a Munkaügyi Központtal.